Cumartesi, Kasım 13, 2010

KEFAL AVCILIĞI
 


Bu balık icin aslında fazla bir sey soylemeye gerek yok cunku gunumuzde pazarlarda en bol olan balıklardan biri tabiki kefal dedinizmi herkez bu balıga kotu gozle bakıyorlar neden? cunku insan pislikleri ile beslendikleri icin ama illada heryerdeki kefal pis diye bir sey yok ornegin cesme ıldırı da veya cesme balıkcı limanlarında teknelerin aralarında bu balıkları gormeniz mumkun denize bir atık olmadıgı icin yosun ve parazitlerle besleniyorlar bu balıgın 2 cinsi var (1. si Topan Kefal) - (2. si Sarı Kulak) topan kefal uzun ve oldukca buyuk olur sarı kulaklar ise iri buyuk ve cok lezzetli olur tabiki bu balıkları yakalamak oyle kolay deil benim uzmanlık alanıma girdigi icin ayrıntıları ile anlatmaya calısıyorum bu balıklar diger balıklar gibi ıssız yerlerde yasar diye bisey yok bu balıklar insanların oldugu yerleri mesela pilajları sıcak suları severler yırtıcı balıklardan korunmak icin kaya aralarında da oldukca gorulur… kefal neredeyse tüm balıklardan uyanıktır buyüzden oltalarınızı baştan aşşağı değiştirmeniz gerekebilir, aşağıda bir kaç örneğimiz mevcut. simdi isterseniz nasıl avlandıgına bakalım..
Nasıl Avlanır? 


Nasıl avlandıgına gelince bu balıgı ekmekle yakalamak mumkundur…. ben ufak kefalleri yakalıyorum neden derseniz ufakları yakalıyıp levrek’e veya akya ya atıyorum…. simdi ufak veya orta boy kefal nasıl avlanır onu anlatıyım oncelikle asagıdaki resimde goruldugu gibi bize yine bu balık icin 50 metre misina yeterli olucaktır. Cunku balık kıyıda oldugu icin fazla misinaya gerek yoktur. Simdi burası cok onemli! nekadar ince misina kullanırsanız okadar cok balık yakalarsınız onun icin ben genelde kefal icin 0.20mm veya 0.25mm misina oneriyorum.. kasnagımıza 50 metre 0.20mm misina sardıktan sonra kursunsuz ve fırdondusuz ignelerimizi paralel olarak yukardan asagıya dogru baglıyoruz yaklasık 8 tane yeterlidir fazla igne olursa balık igneleri gorucektir ve oltamızın yanına yaklasmayacaktır. igneler hangi boyutta ve netur olucak derseniz size "mustad’ın 8 numara capraz beyaz ince" ignesini oneririm… yem e gelince ekmek kabugu ve ici kullanabiliriz igneleri ekmegin kabugunun uzerine sararken ignelerin hertarafa esit gelmesine dikkat edelim… asagıdaki resimde oltamızın nasıl olması gerektigini azda olsa anlatmaya calıstım… simdi artık oltamızı atıp kefal surulerinin gelmesini bekliyebiliriz.







Ufak veya Ortaboy Kefaller için 10 iğneli Takım.
Şimdi gelelim buyuk kefal avlamaya simdi diyeceksinizki buyuk kefalde boyle avlanır… ne farkı olabilirki?  cok farkı war yem takılma sekli ve olta cesiti cok deisik ben sahsen uzmanı oldugum icin herseyi anlatmak istiyorum bu kefal hakkında… simdi buyuk kefaller tahminen ufak kefallerin bulundugu yerden yaklasık 20 weya 25 metre daha uzagındadır ama yukardaki olta sistemi ile ancak ufak ve orta boydaki kefalleri avlayabilirsiniz cunku buyuk kefaller okadar uyanıkki ufak kefallerle beraber gelince yemin tuzak oldugunu anlıyor ve vurmuyor ve geri gidiyor.. onun icin olta sistemimizi deistiriyoruz ve buyuk kefalleri avlamak icin once kasnagımıza bu sefer 0.30mm veya en fazla 0.35mm misina sarıyoruz ondan sonra bir samandıra ekliyoruz "Not: samandıra renksiz ve ufak olmalı!!!" samandırayı taktıktan sonra samandıranın altına 1 tane fırdondu takıyoruz ama fırdondu kucuk olmalı ondan sonra fırdondunun oteki tarafına yarım metre veya yarım metreden 1 az fazla 0.20mm misina ekliyoruz ondan sonra bu ekledigimiz 0.20mm misinaya 2 tane ufak kıstırma kursunlardan takıyoruz 4cm ara araya mantarı batırmayacak sekilde ve en altına 1 tane yaklasık (20cm) "4 numara mustad kendal flatted nickel plated igne" takıyoruz ve oltamız tamamlanmıs oluyor. Yem e gelince bu sefer ekmek kabugu deil ekmek icini hamur olarak butun igneyi kavrayacak sekilde takabilirsiniz.. yada benim buyuk kefalleri avlamak icin herzaman yaptıgım 1 yontem….; 1 ekmegi bi ufak legenin icine koyun ustune 1 az su ekleyin ama fazla degil yaklasık 3 , 4 dakika kadar yogurun ekmek hamur haline gelince ustune 1 veya 1.5 cay bardagı peynir suyu ekleyin tekrar yogurmaya devam edin tekrar hamur haline gelince icine yarım dilim beyaz peynir ekleyin ve iyice yogurun peynirler gorunmeyinceye kadar yogurun bitince hamuru bir plastik kabın icine koyun ve azını sıkıca kapatın… hava almasın eger hava alırsa hamur sertlesir ve kullanamassınız eger hava almazsa uzun sure hamurunuzu kullanırsınız… simdi alttaki resimlere bir goz atın isterseniz oltanızın tam olarak dogru olup olmadıgını kontrol edin…..

 


Büyük Kefaller için Tek iğneli Takım.

KEFAL Avında yeni bir takımla artık büyük kefalleri yakalamak çok kolay!

Son zamanlarda geliştirdiğimiz yeni bir takımla büyük kefalleri çok kolay yakalayabiliyoruz, nasıl diyecek olursanız öncelikle oltamızın nasıl yapıldığına bir göz atalım. Alttaki resimdede görüldüğü üzere ilk önce kasnağımıza ister 50 yada 100 metre uzunluğunda misina dolayacağız, misina kalınlığı bizim tavsiyemiz 0.25 dir.. siz isterseniz 0,30 yada 0,35 kullanabilirsiniz ancak kefalin nekadar kurnaz bir balık olduğunuda unutmayın misina kalınlaştıkça büyük kefalleri avlamanız zorlaşacaktır. Kasnağımıza doladığımız misinaya hiç gezer kurşun kullanmadan zargana topunu bağlıyoruz, unutmayın zargana topu azda olsa ağırlığı vardır vede 3 metrelik bir kamışla 50-60 metre ileri rahatça oltanızı atabilirsiniz. 






Zargana topunuda bağladıktan sonra zargana topununun bedene bağlandığı bölüme bir adet ufak klipsli fırdöndü bağlıyoruz, şimdi geldik en önemli kısma yani bedene.. bedenimiz 0.25 kalınlığında beyaz misinadan oluşuyor, beden uzunluğu ise 70-80 cm arasındadır bu değeri daha fazlalaştırabilirsiniz ama bu değerin altına inmemeye gayret gösterin, çünkü büyük kefaller mantara yakın ekmeğe hiç bir şekilde yanaşmıyorlar tabiki burada önemli bir hatırlatma yapayım zargana topunu alırken rengine çok ama çok dikkat edin fosforlu renkler balığı tedirgin edebilir, benim tavsiyem kırmızı yada beyaz dır. Her iki renktede avımız son derece verimli geçti, bedenide bağladıktan sonra gelelim en önemli ikinci kısma yani iğnelere.. resimdede gördüğünüz gibi iğneler ufak vede köstekler yok, bu iğneleri bağlarken kesinlikle kösteksiz yapıyoruz çünkü köstek uzantılarını kefal hemen farkediyor bu nedenle hiç köstek yapmadan iğneleri doğrudan bedenin üzerine sırayla aralarında 2 şer cm olmak şartıyla bağlıyoruz. Kefal avında büyük ve kalın iğneleri kullanmaktan kaçınmalısınız, 8 numara ince çapraz ve beyaz iğneler kullanın.
umarım sizde büyük kefalleri yakalamakta artık zorlanmayacaksınız, alttaki resimde oltamızın hazır halini ve şemasını görebilirsiniz.



İri Kefalleri Yakalama Yöntemi

Bu yöntem kıyı bölgelerde özellikle kumsallarda yaşayan kefallerde ve tekne limanlarında yaşayan kefallerde çok iyi sonuç veriyor, aynı teknikle iri sarpalar ve karagözlerde yakalanabilmektedir ama oltanın asıl amacı kefallerdir.. olta takımı bu sayfanın en üstünde göstermiş olduğum 10 iğneli takımla aynı ama işin püf noktası oltanın suyun dibinde çalışması, kefal nekadar yüzey balığı olsada beslenmek için sürekli diplere iniyor vede kumsallık bir bölgede yaşayan kefaller yiyecek aramak için hep diplerdedir. Oltanın suyun dibinde çalışması için ekmek kabuğunun içine çok ağır olmamak şartıyla ufak bir taş koyarak iğneleri onun üzerine sarıyoruz, böylece denize attığımız olta doğrudan suyun dibine iniyor yannız unutmayın bu teknik kumluk bölgeler içindir, kayalık bölgelerdede kullanılabilir ama oltanın takılma ihtimali çok büyük kumlukta böyle bir ihtimal olmadığı için rahatça kullanabilirsiniz. Demin söylediğim gibi oltanın yapılışı sayfanın en üstünde ilk anlattığım 10 iğneli takımla aynı ama ben yinede tekrar sizlere anlatayım, kasnağımıza 50 yada 100 metre en uygun kalınlık 0.25 olmakla beraber 0.30 mm kalınlığı geçmemeye çalışın, misinayı doladıktan sonra ucuna ufak bir fırdöndü bağlıyoruz.. fırdöndüyü bağladıktan sonra sıra geldi beden yapımına, beden 40-50 cm kadar yine 0.25 yada 0.30 mm misinadan oluşuyor şimdi geldik iğnelere ve kösteklere yukarda anlattığım gibi iğneler kösteksizdir ancak siz iğnelerede ekmek hamuru takıcaksanız (biz buna takviyeli takım diyoruz) iğneleri köstekli bağlayabilirsiniz her iki yöntemde uygundur, iğneler ise 8 numara çapraz beyaz ince ve en fazla 8 tane olmasını öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

SİTEMİZ FAYDALIMI SİZCE

Etiketler

ağırlıklar (1) AKYA BALIĞI AVI (1) alabalık avcılığı (2) Alabalık Nasıl tutulur (1) Alabalıklar ve Avcılığı (1) alüminyum folyonun yararları (1) AMATÖRLERE ÖĞÜTLER (1) AMATÖRÜN OLTA MALZEMELERİ (1) AY VE BALIKÇILIĞA DAİR II (1) Ay ve Balıkçılık (1) bağlama teknikleri görsel (1) bağlama teknikleri site (1) balığa göre (2) balığa göre takım ve yem şeması (1) balık anatomisi (1) Balık Avcılığı (1) BALIK AVI TAKVİMİ (1) balık avı yeri (1) BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ (1) balık çeşitleri (2) balık çeşitleri resimli (2) balık olta takımları resimli (2) Balık tutmak için en iyi 10 nokta (1) balıkcılık düğümleri (1) Balıkçılık Malzemeleri üreticileri (1) Bırakma takım (1) Boğazda rapala avcılığı Amatörce (1) canlı yem takılışı (1) çapari takımı (1) çapari tüyü (1) çapari yapımı (1) çapariler (3) Çinekop nasıl avlanır (1) Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller (1) çinekop avı ve takımı (1) Çinekop nasıl avlanır ? (1) çinekop oltası videosu (1) çipura (1) ÇİPURA Balığı Av Teknikleri (1) ÇiPURA Balığının Avlanımı (1) deniz balıkları (1) denizcilik terimleri (1) DENİZDE DOĞAL YEMLER (1) Denizde Kurşun Kullanımı (2) Denizlerimizde Görülen Balıklar ve Avlanma Teknikleri (1) derinsu (1) Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü) (1) dip takımı yemli mantarlı (1) DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ (1) düğümler (2) eşkina (1) EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER (1) fırdöndü bağlama resimleri (1) fırdöndü düğümü (1) fırdöndüler (2) fly ile (2) FLY-FISHING (6) gece avında ışık? (1) hangi balığa hangi iğne (2) hangi balık nasıl avlanır (1) Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem (1) HIRSIZ İĞNELİ ZOKA. (1) http://www.facebook.com/pages/Olta-ile-balik-avi/172110676151569 (1) iğne (2) iğne anatomisi (1) İĞNE BAĞLANMASI (1) iğne boyları (1) iğne çeşitleri (1) iğne hakkında herşey (1) iğne katalogları (1) iğne seçimi (4) İğne ve Fırdöndü Düğümleri. (1) iğneler (1) istanbul balıkları (1) İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri (1) İstanbul'un balık avı adresleri: (1) İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR (1) KADİFE BALIĞI VE AVI (1) kamış seçimi (1) Kamışla Fırlatma Teknikleri (1) karagöz (1) KARAGöZ AVCILIĞI (1) karagöz yemi (1) kefal (1) KEFAL AVCILIĞI (1) Kıyı ve tekne için takım önerisi... (1) Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı. (1) Kıyıdan Kaşıkla lüfer avı ve Teaser takımı (1) Kıyıdan Levreğe At Çek (1) Kıyıdan Sahte Yemler Kullanarak At - Çek Tekniğiyle LEVREK Avı (1) Kiyidan At-Çek (1) Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (1) KURŞUNLAR (1) levrek (1) levrek av sahte yemleri (1) Levrek Avcılığı ve takım şekilleri (1) Levrek Avı (3) LEVREK AVI (2) levrek avı kaşıkla (1) LEVREK BALIĞI AVI (1) LEVREK Balığı ve Av Teknikleri (1) Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım (1) levrek nasıl yakalnır video (1) Levrek Sahteleri (1) lüfer (2) lüfer avcılığı (1) lüfer avı olta takımları (1) lüfer avı teknikleri (4) Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix) nın Özellikleri (1) LÜFER Balığı ve Av Teknikleri (1) lüfer nasıl avlanır video (1) lüfer olta takımları (1) lüfer takımı mantarlı (1) lüfer1 (1) MAKİNE SEÇİMİ (1) marmara balık av takvimi (1) Marmara'da lüfer avı (1) Marmarada Lüfer Avı (1) mavruka (1) mavrukalı köstekli takım resmi (1) mavrukalı takım (1) mercan balığı (1) Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi (1) mırmır (1) MIRMIR – ISPAROZ - SARPA AVI TEKNİKLERİ (1) MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ. (1) mırmır oltası videosu (1) misina (2) Misina Bağlama (1) misina bağlama resimleri (1) Misinada renk ve özellik seçimi (1) MİSİNALAR (3) misinalar hakkında bilgi (1) Nasıl Monte Edilir ve Kullanılır? (1) Oklava ile lüfer avı (1) Olta Bağlama ve İğne Seçimi (1) Olta balıkçılarına 5 cazip adres (1) olta balıkçılığı herşey (1) Olta Çeşitleri Ve Malzemelerimiz (1) Olta Hazırlama çeşitleri (1) Olta ile Lüfer Avcılığı (1) Olta ipleri Ve Türevleri (1) OLTA KUTUSU (1) Olta Makine Parçaları (2) Olta Makinesi Bakımı (1) Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları (2) OLTA TAKIMLARI (1) OLTA TAKIMLARI VE BEDENLER (1) Olta Takımları ve Uygulamaları (2) Olta Yapımı ve Çeşitleri (1) oltalar ve bedenler (1) ortasu (1) ÖKSÜZ BAĞI KÖSTEĞİ (1) PALAMUT-TORİK AVI (1) Paraketa (parekete) ile balık avı (1) Rapala (1) rapala avcılığı taktikler (1) Rüzgar Nedir? (1) SAHTE YEMLER (3) Sahte Yemlerle Kıyıdan At-Çek Tekniğiyle (1) Sarkıtmalar (1) sarpa (1) Savurma Dip Takımları (1) SAZAN AVCILIĞI (2) Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar (1) sazan avı teknikleri (1) Sazan Avına Hazırlık (2) Sazan Gezer Takım... (1) sazan için harıka bir yontem (1) Sazan Nasıl Tutulur (1) sazan takımları (1) seyirtme ve iskandil kalıpları (2) sırtı ile Palamut ve Akya avı için olta şeması (1) Sıyırtma Düzeneği Görseli (1) sinarit (1) sinarit balığı (1) sinek (1) Spirolino Nedir (1) suni yemler (1) Surf kamışlarının özellikleri (1) suüstü (1) şamandıralar ve özellikleri (1) şamandıralı beden takımı (1) takım (1) takım resimleri (6) takım resimleri genel (1) Tatlı su levreği avı (1) TURNA BALIĞI (1) turna balığı avcılığı (1) turna vcılığı (1) uygun rapalalar (1) uzun olta (1) yakamoz (1) YAYIN BALIĞI AVI (2) yem (1) yem çeşitleri (1) YEMLEME/MAZMUZ (1) YEMLİ OLTA İLE KIYIDAN LEVREK AVCILIĞI (1) Yo-Zuri (1) Zargana avı teknikleri (1) zargana oltası yapım videosu (1) ZIPKIN AVCILIĞI (8) Zoka (1) Zoka Dökümü (1) zoka veya kursun dökmek (1) ZOKALI AVCILIK (1) zokalı lüfer takımı (1) zokalı takım avı (1) zokalı takımlar (2)