Çarşamba, Eylül 15, 2010

İĞNE SEÇİMİ

Balıkçılıkta kullanılan İğnelerin numaralandırılmasına yönelik herhangi bir standart yoktur.

Şöyle ki; aynı üretici, farklı modellerde, farklı bir numaralandırma stratejisi uygulayabilmektedir. Bu nedenle, net bir açıklama yapmak pek mümkün değildir. Burada, genel geçer ve yaygın olan hususlardan bahsetmek durumundayız.

İğne numaralarında asıl ölçüt, iğnenin ağız açıklığıdır. İğnenin numarasını ağız açıklığı belirler.

Tipik olarak kullanılan numaralandırma sistemleri şöyledir.

Batı standardı: 

Bu standartta, 1 numara referanstır. 2, 3, 4.. şeklinde numara arttıkça iğne küçülür.

Genel olarak, 2 numara iğne, 1 numara iğneyi içine boşluk kalmadan sığacak kadar alabilen iğnedir.



Modele göre, 32 numaraya kadar iğneler küçülebilir. Daha büyük iğneler içinse, okyanus serisi numaralama kullanılır.

1/O, 2/O, 3/O... Buradaki “O” okyanusun “O” sudur. Ülkemizde bu iğneler 2/sıfır, 3/Sıfır şeklinde okunmaktadır.

“O” serisinde, iğneler 1 numarayı ve kendinden önceki numarayı içine alacak şekilde büyür.

1/O iğne, 1 numara iğneyi içine boşluk kalmadan alabilir.
2/O ise, 1/O numara iğneyi içine boşluk kalmadan alabilir.


This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 800x363.


Bu seri 20/O’ya kadar gidebilir.


Japon ‘SUN’ standardı: 

Özellikle ticari balıkçılıkta kullanılan, büyük iğneler için yaygın bir standarttır. Basit bir mantığa dayanır. 3.3 cm ye cevrimde kullanılan taban sayıdır (SUN).
1.0 no iğne 1.0 x 3.3 = 3.3 cm demektir. Bu değer, komple boyunu verir.
Örneğin “3.4 SUN” numara iğne uçtan göze 3.4 x 3.3 = 11.2 cm uzunluktadır.

Bu standart Japon dense de Japonya’da kabul edilmiş bir standart değildir. Örneğin, Tankichi markası iğnelerde, 32, 34, 40 gibi numaralandırma sistemini kullanır. Ayrıca en küçük iğnenin 1 ile başladığı, 3,5 gibi kesirli numaraların da kullanıldığı diğer bir Japon numaralama sistemi de mevcuttur.

Ülkemizde kullanılan yaygın normlar, batı standardı ve bazen ticari balıkçılık için Japon sun standardıdır. Uzak doğudan iğne alacak olunursa tersine standartlara dikkat etmekte fayda vardır.
Özellikle FC misinalar Dyneema çeşitli cezbediciler vs. kullanarak, balıkların davranışlarına göre yapılan avlarda eğer iğne seçimi yanlışsa av verimi düşük olacaktır. İğne uygun değilse balık iğneden kolayca kurtulacak ve yemi alıp gidecektir.

Avda verim elde etmek için klasik, gelenekselleşmiş iğnelerin yeterli olması maalesef mümkün olmuyor. Doğru iğne seçimi av verimini fazlasıyla katlayabilen bir faktör oluyor.

Aynı misina ve yem ile aynı yerde, yan yana iki oltadan birisine balık vurmazken, diğerine vuruyorsa bunun nedeni öncelikle iğnenin yemi nasıl göstereceğidir. Yanlış seçilen iğne yemi gösteremediği için balık vuruşu düşük olacaktır yada hiç olmayacaktır.

Bu bilgileri okumak, anlamak, özümsemek ve amaçlanan balığın davranışına göre iğne/takım/yem seçmek önemlidir. Ülkemizdeki en büyük eksiklik, balıkçılığın ezbere yapılmaya çalışılmasıdır. Yüzlerce yıllık takım ve tekniklerden değişmeden günümüze gelmiş, yeni arayışlar içinde olunmamıştır. Bu tip takımlarda kullanılan bir kaç model piyasayı domine etmiş, iğne bunlarla özdeşleşmiş hale gelmiştir. Bu nedenle, avlarda daha verimli olabilecek modelleri bulmak, ancak şans işi olabilmektedir.

İşin daha üzücü yanı ise, bu iğne modellerinin maalesef amaca tam hizmet etmediğidir.

Örneğin çapari ve istavrit avcılığı ülkemizde oldukça yaygın olarak yapılmaktadır. Genel olarak bu avı yapanlar için çapari iğnesi demek düz/çapraz, siyah/beyaz iğne demektir. Bazen meraklıları kırmızı iğne denemektedir. Çapari kullanıcılarının birçoğu siyah iğne ile beyaz iğne arasındaki fark hususunda hem fikirdir. Ama sarı iğne deneyen fazla olmamıştır. Oysaki uzun ve orta bedenli o’shaugnessy türü sarı iğneler, çaparide hem balığı cezbetmekte hemde yakalanan balığı bırakmamaktadır. Klasik iğnelere göre çaparilerde çok daha verimli olabilmektedirler.

Balıklara Göre İğne Seçimi

Çember iğnelerin klasik iğneler kadar fazla türleri yoktur. Genel olarak birbirine yakın, tıknaz tipli, kısa pala iğnelerdir. Seçim yapmak için İğnenin şekli ve büyüklüğü olmak üzere iki kritere dikkat edilmelidir.

Şekil aslında detaydır. Temel olarak iğnenin şekli yemin duruşunu ve takılmasını etkiler. Yemlerde, dirsek üzerinde taşınacak şekilde çok açıkça tek bir şekilde takıldığı için şekil fazla kritik durum arz etmez.

Temel çember iğne şekilleri şunlardır:

Klasik Çember İğne: 



Kesilmiş yemler, kurt, karides vs. için uygundur. Geniş dirseği nedeniyle bütün balığı canlı ve ölü olarak takmaya uygun değildir.

Uzun Saplı Klasik çember iğne : 



Uzun sapı fly bağlamak için yeterli yer sağlar.


Derin dirsekli çember iğne : 



Bilhassa silikon yemler, fileto yemler için uygundur. Kesilmiş yemler, teke, bütün karides içinde tavsiye edilebilir.

MUTU türü çember iğne : 



Bütün balıklar özellikle canlı yemler için uygundur.

Çember iğneler bir kaç temel grupta toparlanabilir. Biri, imkânlar ölçüsünde diğerinin yerine de rahatlıkla kullanılabilir. Genelde avcılıklarından bir şey kaybetmezler fakat yanlış yem kullanımında ergonomik sorunlar yaşanabilir.

Fakat iğne büyüklüğü için aynı şeyleri söylemek kolay değildir. Küçük çember iğne küçük balıkları yakalar, büyük çember iğne ise büyük balıkları yakalar. Bu ayrımı baştan koymak ve ona göre iğne seçimi yapmak en önemli noktadır.

İğne seçiminde dikkat edilmesi gereken iğne genişliğinin balığın ağzının içinde rahatça dönebilmesi ve ağız açıklığının balığın ağzının kenarlarından geçecek kadar fazla olmasıdır.

Örneğin, 20cm boyunda bir çinakopu hedef alırsak;

Bu balık ağzını 4 – 5 cm çapında açabilir. Fakat her zaman bu kadar açmaz, genelde ağız çapı 2,5 - 3 cm arasında açacaktır. Bu avda kullanılması gereken iğne en fazla 1,5 - 2 cm genişlikte olmalıdır. Böyle bir çinakopun alt çenesi 5mm kalınlıkta olabilir. Demek ki iğnenin ağız açıklığı da 5mm’den büyük olmalıdır.

Klasik çember iğneler bu büyüklükleri en kolay sağlayan iğnelerdir. O nedenle Mercan, karagöz, lüfer, istavrit, izmarit, çipura, palamut gibi ufak/orta büyüklükteki balıklar için klasik tip çember iğneleri tercih etmek isabetli olur. Zaten bu gibi balıklar için üretildiklerinden küçük numaraları bolca bulunabilir. Bilhassa canlı yem/bütün yem iğneleri, MUTU serisi gibi, okyanus serisinin altına düşmez, hatta 6/O gibi iyice kocaman numaralardan başlar.

Genel olarak, yukarda bahsettiğimiz türler için 4-8 numara, klasik çember iğneler yeterli olmaktadır. Ama hedefimiz daha küçük balıklar ise(bazen tatlısuda gerekebilir) yada kefal gibi küçük ağızlı balıkları avlamak istiyorsak daha küçük modeller için fly iğnelerine bakmalıyız. Hedefimiz daha büyük balıklar ise canlı ve bütün yem iğnelerine bakılmalıdır.

Burada bir önemli seçim kriteri de iğnenin ön uzunluğudur. Bu uzunluk fazla olursa iğne balığın gözünden çıkacaktır. Yani bu uzunluk, iğnenin ne kadar derinde saplanacağını belirler. Bu tür büyük balıklarda iğne eğer derinden, göze yakın bir yerlerden saplanmazsa, önünde çok az doku kalacağı için balık ağzını yırttırıp kurtulabilir. Bu nedenle daha derin yakalayan ön uzunluğu fazla olan tipler seçilmelidir. Çember iğnelerde ön uzunluğun fazla yada az olması gibi ince eleyip sık dokumak gerekmez. Çünkü üreticiler iğnelerini buna uygun olarak yapmaktalar. Tipik bir mutu modeli genellikle yeterli olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

SİTEMİZ FAYDALIMI SİZCE

Etiketler

ağırlıklar (1) AKYA BALIĞI AVI (1) alabalık avcılığı (2) Alabalık Nasıl tutulur (1) Alabalıklar ve Avcılığı (1) alüminyum folyonun yararları (1) AMATÖRLERE ÖĞÜTLER (1) AMATÖRÜN OLTA MALZEMELERİ (1) AY VE BALIKÇILIĞA DAİR II (1) Ay ve Balıkçılık (1) bağlama teknikleri görsel (1) bağlama teknikleri site (1) balığa göre (2) balığa göre takım ve yem şeması (1) balık anatomisi (1) Balık Avcılığı (1) BALIK AVI TAKVİMİ (1) balık avı yeri (1) BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ (1) balık çeşitleri (2) balık çeşitleri resimli (2) balık olta takımları resimli (2) Balık tutmak için en iyi 10 nokta (1) balıkcılık düğümleri (1) Balıkçılık Malzemeleri üreticileri (1) Bırakma takım (1) Boğazda rapala avcılığı Amatörce (1) canlı yem takılışı (1) çapari takımı (1) çapari tüyü (1) çapari yapımı (1) çapariler (3) Çinekop nasıl avlanır (1) Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller (1) çinekop avı ve takımı (1) Çinekop nasıl avlanır ? (1) çinekop oltası videosu (1) çipura (1) ÇİPURA Balığı Av Teknikleri (1) ÇiPURA Balığının Avlanımı (1) deniz balıkları (1) denizcilik terimleri (1) DENİZDE DOĞAL YEMLER (1) Denizde Kurşun Kullanımı (2) Denizlerimizde Görülen Balıklar ve Avlanma Teknikleri (1) derinsu (1) Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü) (1) dip takımı yemli mantarlı (1) DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ (1) düğümler (2) eşkina (1) EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER (1) fırdöndü bağlama resimleri (1) fırdöndü düğümü (1) fırdöndüler (2) fly ile (2) FLY-FISHING (6) gece avında ışık? (1) hangi balığa hangi iğne (2) hangi balık nasıl avlanır (1) Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem (1) HIRSIZ İĞNELİ ZOKA. (1) http://www.facebook.com/pages/Olta-ile-balik-avi/172110676151569 (1) iğne (2) iğne anatomisi (1) İĞNE BAĞLANMASI (1) iğne boyları (1) iğne çeşitleri (1) iğne hakkında herşey (1) iğne katalogları (1) iğne seçimi (4) İğne ve Fırdöndü Düğümleri. (1) iğneler (1) istanbul balıkları (1) İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri (1) İstanbul'un balık avı adresleri: (1) İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR (1) KADİFE BALIĞI VE AVI (1) kamış seçimi (1) Kamışla Fırlatma Teknikleri (1) karagöz (1) KARAGöZ AVCILIĞI (1) karagöz yemi (1) kefal (1) KEFAL AVCILIĞI (1) Kıyı ve tekne için takım önerisi... (1) Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı. (1) Kıyıdan Kaşıkla lüfer avı ve Teaser takımı (1) Kıyıdan Levreğe At Çek (1) Kıyıdan Sahte Yemler Kullanarak At - Çek Tekniğiyle LEVREK Avı (1) Kiyidan At-Çek (1) Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (1) KURŞUNLAR (1) levrek (1) levrek av sahte yemleri (1) Levrek Avcılığı ve takım şekilleri (1) Levrek Avı (3) LEVREK AVI (2) levrek avı kaşıkla (1) LEVREK BALIĞI AVI (1) LEVREK Balığı ve Av Teknikleri (1) Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım (1) levrek nasıl yakalnır video (1) Levrek Sahteleri (1) lüfer (2) lüfer avcılığı (1) lüfer avı olta takımları (1) lüfer avı teknikleri (4) Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix) nın Özellikleri (1) LÜFER Balığı ve Av Teknikleri (1) lüfer nasıl avlanır video (1) lüfer olta takımları (1) lüfer takımı mantarlı (1) lüfer1 (1) MAKİNE SEÇİMİ (1) marmara balık av takvimi (1) Marmara'da lüfer avı (1) Marmarada Lüfer Avı (1) mavruka (1) mavrukalı köstekli takım resmi (1) mavrukalı takım (1) mercan balığı (1) Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi (1) mırmır (1) MIRMIR – ISPAROZ - SARPA AVI TEKNİKLERİ (1) MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ. (1) mırmır oltası videosu (1) misina (2) Misina Bağlama (1) misina bağlama resimleri (1) Misinada renk ve özellik seçimi (1) MİSİNALAR (3) misinalar hakkında bilgi (1) Nasıl Monte Edilir ve Kullanılır? (1) Oklava ile lüfer avı (1) Olta Bağlama ve İğne Seçimi (1) Olta balıkçılarına 5 cazip adres (1) olta balıkçılığı herşey (1) Olta Çeşitleri Ve Malzemelerimiz (1) Olta Hazırlama çeşitleri (1) Olta ile Lüfer Avcılığı (1) Olta ipleri Ve Türevleri (1) OLTA KUTUSU (1) Olta Makine Parçaları (2) Olta Makinesi Bakımı (1) Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları (2) OLTA TAKIMLARI (1) OLTA TAKIMLARI VE BEDENLER (1) Olta Takımları ve Uygulamaları (2) Olta Yapımı ve Çeşitleri (1) oltalar ve bedenler (1) ortasu (1) ÖKSÜZ BAĞI KÖSTEĞİ (1) PALAMUT-TORİK AVI (1) Paraketa (parekete) ile balık avı (1) Rapala (1) rapala avcılığı taktikler (1) Rüzgar Nedir? (1) SAHTE YEMLER (3) Sahte Yemlerle Kıyıdan At-Çek Tekniğiyle (1) Sarkıtmalar (1) sarpa (1) Savurma Dip Takımları (1) SAZAN AVCILIĞI (2) Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar (1) sazan avı teknikleri (1) Sazan Avına Hazırlık (2) Sazan Gezer Takım... (1) sazan için harıka bir yontem (1) Sazan Nasıl Tutulur (1) sazan takımları (1) seyirtme ve iskandil kalıpları (2) sırtı ile Palamut ve Akya avı için olta şeması (1) Sıyırtma Düzeneği Görseli (1) sinarit (1) sinarit balığı (1) sinek (1) Spirolino Nedir (1) suni yemler (1) Surf kamışlarının özellikleri (1) suüstü (1) şamandıralar ve özellikleri (1) şamandıralı beden takımı (1) takım (1) takım resimleri (6) takım resimleri genel (1) Tatlı su levreği avı (1) TURNA BALIĞI (1) turna balığı avcılığı (1) turna vcılığı (1) uygun rapalalar (1) uzun olta (1) yakamoz (1) YAYIN BALIĞI AVI (2) yem (1) yem çeşitleri (1) YEMLEME/MAZMUZ (1) YEMLİ OLTA İLE KIYIDAN LEVREK AVCILIĞI (1) Yo-Zuri (1) Zargana avı teknikleri (1) zargana oltası yapım videosu (1) ZIPKIN AVCILIĞI (8) Zoka (1) Zoka Dökümü (1) zoka veya kursun dökmek (1) ZOKALI AVCILIK (1) zokalı lüfer takımı (1) zokalı takım avı (1) zokalı takımlar (2)