Çarşamba, Eylül 15, 2010

Çember İğneler

Okyanus adalarında yüzlerce yıldan beri kullanılan ve kullanıcılarının gayet memnun olduğu bu iğneler, maalesef ülkemizde pek tanınmamakta ve yeni yeni satılmaya başlanmaktadır. Elbette böyle olunca kullanımları bilinmemekte ve avantajlarından faydalanılamamaktadır.

Oysa çember iğneler klasik iğnelere göre av verimini oldukça artırabilen üstün yapıdadırlar.

Çember iğne ve kullanımını anlamak için ne olduğunu bilmek gerekir. Çember iğne ucu, bedenine 90 derece dik açıyla bakan iğnelerdir:




Çemberli iğne nasıl olurda avı kolaylaştırır verimi artırır?

Klasik iğne kullanılan bir takımda; Olta suya atılır. Takımın boşluğunu alınır ve beklemeye başlanır. Bir müddet sonra balık oltaya vurduğunda kamışınızın ucu birden aşağıya doğru önemli bir miktar eğilir, yukarı aşağı hareket etmeye başlar. Siz de yetişebilirseniz kamışı sert ve kısa bir hareketle yukarı doğru kaldırır ve tasmayı atarsınız. Burada balığın yakalanması yani tasmalama ile iğnenin balığın ağzına oturması tamamen şana bağlıdır. Balık belki yakalanacak belki de iğne ağzından çıkacak yâda ağzını sıyıracaktır.

Şimdi bu hikâyede aslında neler oldu, ona bakalım. Balık yeminizi gördü ve yeme yoğunlaştı. Gelip yemi kaptı. Kamışta hareket yok bu anda. Sonra arkasını dönüp gitti. Balığın bu güçlü hareketi sayesinde kamış aşağıya doğru bariz bir miktar eğildi. Balık yemi yutmaya başladı. Birden ağzında iğnenin batmasıyla oluşan acıyı veya geriye doğru çekildiğini hissetti. Kafa atmaya başladı. Kamışınız titremeye vurmaya başladı.

İşte çember iğneler bu durumda tasmalama vs. gerektirmeden balığa oturan iğnelerdir. Balığın iğneyi hissetmesi, kafa atması vs. noktasında iş işten geçmiş olur. Balık zokayı yutmuştur ve iğnede takılıdır artık. Ama klasik iğnelerde, balığın yemi bırakması, kafasını sallayıp iğneden kurtulması vs. söz konusu olabilir. Klasik iğnelerde siz tasma atarak iğneyi zorlar, ağzını delip geçmesini sağlamaya çalışırsınız. Ama eğer çember iğne varsa atacağınız tasma, balığın ağzından iğneyi kurtarmanıza yol açar.

Ne oluyor nasıl oluyor da çember iğne kendi “tasma atıyor”?

Bunu anlamak için kamışın, önce neden küt diye büyük bir hareketle aşağıya gittiğini anlamak gerekiyor. Bunun sebebi genellikle balığın yemi kapıp arkasını dönüp gitmesidir. İşte tasmalama bu noktada oluşuyor.

Tasmalama nasıl oluyor bakalım şimdi.



Balık yeminizi yutuyor. İğne ve yem midesine doğru gidiyor. İğnenin ucu içeriye baktığı için midesine, boğazına vs. kolay kolay takılmayacaktır. Bu hareket olurken balık aynı zamanda arkasını dönüp uzaklaşacaktır. Pek çok balık türü yemi kapınca seri ani bir hareketle arkasını döner gider.



Bu hareketle iğnenin ucu balığın ağzının yan tarafına doğru döner. Balık döndüğü tarafa hareketini yaparken misina arkasından gelir, uzanır. Bu durumda balığın ağzının içinden iğnenin önce sapı çıkar. İğne ucu balığın ağız çeperine doğrudur. Nasıl öyle olacak? Ya iğne balığın döndüğü, misinanın geldiği tarafa ters tarafta yutulmuşsa nasıl olacakta iğnenin ucu hep balığın ağız çeperine, dışa doğru bakacak?

Cevabı Newton veriyor. Newton’un 2. hareket kanunu gereğince iğnenin ucu aynen uygun pozisyona dönecektir.



Balık ilerlerken iğnenin dirseği, balığın ağız çeperine, genellikle resimde görüldüğü gibi yanağında dudaklarının birleştiği yere rastlayınca, iğnenin içine doğru bakan uç kısım balığın ağzına saplanacaktır. Balık kafa atmaya çıkarsa ki genelde çıkar, iğneyi iyice yerine oturacak ve balık kolay kolay kurtulamayacaktır. Böylece sizin tasma atmanıza vs. gerek kalmadan balık yakalanmış olur. Size kalan balığı çekmektir.

Burada en kritik husus, iğnenin ağız açıklığı ve ön uzunluğudur. Eğer ön uzunluk fazla olursa, iğne balığın gözünden çıkabilir, nahoş bir durum olur. Ağız açıklığı, balığın ağız kenarlarından daha darsa iğne sığmayacağı için görevini yapamayacak ve balık kurtulacaktır.

Ama bu farklı balığa zokayı yutturma tekniği alışkanlıklarda da farklılık gerektirmektedir. Birinci husus asla tasma atılmayacak olmasıdır. Eğer bir silikon kurdu böyle bir iğneye takıp son sürat at-çek yapıyor seyirtme yapıyorsanız çekiş hızınız sayesinde tasma atmış gibi olursunuz. Kabaca bu iğneler klasik yapay yem yöntemleri için pek uygun değildir.

İkinci husus ise misinadaki boşluktur. Boşluğunu aldığınız misina, kamışı aşırı eğmeden hafifçe bir boşlukla kalmalıdır. Böylece balığın iğneyi yutması için yeterli zamanı tanımış olursunuz.

En önemli husus ise yemleme konusunda yaşanır. Bu iğneleri doğru yemlemek biraz farklı alışkanlıklar getirir.

Çemberli İğnelere Yem Takılması

Çember iğnelere yem takarken dikkat edilecek en önemli husus, yemin sert kısımlarının iğnenin ağız açıklığına gelmemesidir. İğnenin ağız açıklığının yemle dolu olması da arzu edilmez, tasvip görmez.

Büyük balıklar için ölü yemlerin takılması gayet sıradandır. İğne alt ve üst gagasından geçirilir.



Ama her yem için bu aynı şekilde kolay olmayabilir. Örneğin zargana için. Zira, zargananın bir gagası vardır, neresine iğne takacağız, kırsak kalan tarafı iğne takmaya yine yetmez.

Ama canlı yem takılması biraz daha değişik bir yaklaşım gerektirir. Zira canlı yemde iğnenin balığın boyundan geride olması arzu edilir. Bu nedenle en iyi yöntem, iğneyi balığın kafasının üstüne takmaktır.



Önce bir dikiş iğnesi alınır, iğneye geçirilen iplik diğer yandan balık iğnesine şekildeki gibi bağlanır.


Dikiş iğnesini balığın gözünün şekildeki gibi üst arka tarafından, göze teğet olacak şekilde geçirilir. Balığın burası boş ve sert kemikli bir noktadır. Yeme zarar vermediği gibi, onu tutacak kadar da sağlamdır.



İğneyi 2-3 kez geçirdikten sonra şekildeki gibi iğne döndürülerek iplerin boşluğunu alınır.



İğnenin ucunu iplerin altından tekrar geçirip, iğnenin iyice kasması sıkı olması sağlanır.



İğnenin bedeni ileri sürülerek şekilde görüldüğü üzere yerine oturtulur.

Elbette bunlar Merlin, köpekbalığı, ton, kocaman levrekler vs. gibi büyük balıkların avı için uygulanabilir.

Parça yem kullanımına uyan yöntemlere geçelim.

Akyemler, önce fileto çıkarma sonra dikine kesme yoluyla çember iğnelerde pek verimli olmazlar. Velâkin, çember iğneler için yemleri bütün halde ince ince kesip, küçük silindirler haline getirmek daha faydalıdır. Sonra da iğneye yem aşağıdaki şekilde takılır.



Karidesler de kabukları soyulup başları atıldıktan sonra kalan tarafları 5-6 mm silindir şeklinde kesilip aynı şekilde iğneye takılabilir.

Fileto yemler için aşağıdaki resim size yardımcı olacaktır.



Lüfer ise iğneden sallanan yemi alır gider, avcı genellikle bunu anlamaz. Lüfer için daha farklı, hırsızlı bir sistem gerekir. Lüfer takımında çember iğne kullanılmalı ve hırsızı tek bir yerden yeme saplamak gereklidir. Bu resimdeki gibi takılmış yemler lüfer dışındaki çoğu balık, mesela palamut için uygundur. Tatlı suda yayın ve turnalar içinde aynı sistem kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

SİTEMİZ FAYDALIMI SİZCE

Etiketler

ağırlıklar (1) AKYA BALIĞI AVI (1) alabalık avcılığı (2) Alabalık Nasıl tutulur (1) Alabalıklar ve Avcılığı (1) alüminyum folyonun yararları (1) AMATÖRLERE ÖĞÜTLER (1) AMATÖRÜN OLTA MALZEMELERİ (1) AY VE BALIKÇILIĞA DAİR II (1) Ay ve Balıkçılık (1) bağlama teknikleri görsel (1) bağlama teknikleri site (1) balığa göre (2) balığa göre takım ve yem şeması (1) balık anatomisi (1) Balık Avcılığı (1) BALIK AVI TAKVİMİ (1) balık avı yeri (1) BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ (1) balık çeşitleri (2) balık çeşitleri resimli (2) balık olta takımları resimli (2) Balık tutmak için en iyi 10 nokta (1) balıkcılık düğümleri (1) Balıkçılık Malzemeleri üreticileri (1) Bırakma takım (1) Boğazda rapala avcılığı Amatörce (1) canlı yem takılışı (1) çapari takımı (1) çapari tüyü (1) çapari yapımı (1) çapariler (3) Çinekop nasıl avlanır (1) Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller (1) çinekop avı ve takımı (1) Çinekop nasıl avlanır ? (1) çinekop oltası videosu (1) çipura (1) ÇİPURA Balığı Av Teknikleri (1) ÇiPURA Balığının Avlanımı (1) deniz balıkları (1) denizcilik terimleri (1) DENİZDE DOĞAL YEMLER (1) Denizde Kurşun Kullanımı (2) Denizlerimizde Görülen Balıklar ve Avlanma Teknikleri (1) derinsu (1) Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü) (1) dip takımı yemli mantarlı (1) DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ (1) düğümler (2) eşkina (1) EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER (1) fırdöndü bağlama resimleri (1) fırdöndü düğümü (1) fırdöndüler (2) fly ile (2) FLY-FISHING (6) gece avında ışık? (1) hangi balığa hangi iğne (2) hangi balık nasıl avlanır (1) Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem (1) HIRSIZ İĞNELİ ZOKA. (1) http://www.facebook.com/pages/Olta-ile-balik-avi/172110676151569 (1) iğne (2) iğne anatomisi (1) İĞNE BAĞLANMASI (1) iğne boyları (1) iğne çeşitleri (1) iğne hakkında herşey (1) iğne katalogları (1) iğne seçimi (4) İğne ve Fırdöndü Düğümleri. (1) iğneler (1) istanbul balıkları (1) İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri (1) İstanbul'un balık avı adresleri: (1) İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR (1) KADİFE BALIĞI VE AVI (1) kamış seçimi (1) Kamışla Fırlatma Teknikleri (1) karagöz (1) KARAGöZ AVCILIĞI (1) karagöz yemi (1) kefal (1) KEFAL AVCILIĞI (1) Kıyı ve tekne için takım önerisi... (1) Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı. (1) Kıyıdan Kaşıkla lüfer avı ve Teaser takımı (1) Kıyıdan Levreğe At Çek (1) Kıyıdan Sahte Yemler Kullanarak At - Çek Tekniğiyle LEVREK Avı (1) Kiyidan At-Çek (1) Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (1) KURŞUNLAR (1) levrek (1) levrek av sahte yemleri (1) Levrek Avcılığı ve takım şekilleri (1) Levrek Avı (3) LEVREK AVI (2) levrek avı kaşıkla (1) LEVREK BALIĞI AVI (1) LEVREK Balığı ve Av Teknikleri (1) Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım (1) levrek nasıl yakalnır video (1) Levrek Sahteleri (1) lüfer (2) lüfer avcılığı (1) lüfer avı olta takımları (1) lüfer avı teknikleri (4) Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix) nın Özellikleri (1) LÜFER Balığı ve Av Teknikleri (1) lüfer nasıl avlanır video (1) lüfer olta takımları (1) lüfer takımı mantarlı (1) lüfer1 (1) MAKİNE SEÇİMİ (1) marmara balık av takvimi (1) Marmara'da lüfer avı (1) Marmarada Lüfer Avı (1) mavruka (1) mavrukalı köstekli takım resmi (1) mavrukalı takım (1) mercan balığı (1) Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi (1) mırmır (1) MIRMIR – ISPAROZ - SARPA AVI TEKNİKLERİ (1) MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ. (1) mırmır oltası videosu (1) misina (2) Misina Bağlama (1) misina bağlama resimleri (1) Misinada renk ve özellik seçimi (1) MİSİNALAR (3) misinalar hakkında bilgi (1) Nasıl Monte Edilir ve Kullanılır? (1) Oklava ile lüfer avı (1) Olta Bağlama ve İğne Seçimi (1) Olta balıkçılarına 5 cazip adres (1) olta balıkçılığı herşey (1) Olta Çeşitleri Ve Malzemelerimiz (1) Olta Hazırlama çeşitleri (1) Olta ile Lüfer Avcılığı (1) Olta ipleri Ve Türevleri (1) OLTA KUTUSU (1) Olta Makine Parçaları (2) Olta Makinesi Bakımı (1) Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları (2) OLTA TAKIMLARI (1) OLTA TAKIMLARI VE BEDENLER (1) Olta Takımları ve Uygulamaları (2) Olta Yapımı ve Çeşitleri (1) oltalar ve bedenler (1) ortasu (1) ÖKSÜZ BAĞI KÖSTEĞİ (1) PALAMUT-TORİK AVI (1) Paraketa (parekete) ile balık avı (1) Rapala (1) rapala avcılığı taktikler (1) Rüzgar Nedir? (1) SAHTE YEMLER (3) Sahte Yemlerle Kıyıdan At-Çek Tekniğiyle (1) Sarkıtmalar (1) sarpa (1) Savurma Dip Takımları (1) SAZAN AVCILIĞI (2) Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar (1) sazan avı teknikleri (1) Sazan Avına Hazırlık (2) Sazan Gezer Takım... (1) sazan için harıka bir yontem (1) Sazan Nasıl Tutulur (1) sazan takımları (1) seyirtme ve iskandil kalıpları (2) sırtı ile Palamut ve Akya avı için olta şeması (1) Sıyırtma Düzeneği Görseli (1) sinarit (1) sinarit balığı (1) sinek (1) Spirolino Nedir (1) suni yemler (1) Surf kamışlarının özellikleri (1) suüstü (1) şamandıralar ve özellikleri (1) şamandıralı beden takımı (1) takım (1) takım resimleri (6) takım resimleri genel (1) Tatlı su levreği avı (1) TURNA BALIĞI (1) turna balığı avcılığı (1) turna vcılığı (1) uygun rapalalar (1) uzun olta (1) yakamoz (1) YAYIN BALIĞI AVI (2) yem (1) yem çeşitleri (1) YEMLEME/MAZMUZ (1) YEMLİ OLTA İLE KIYIDAN LEVREK AVCILIĞI (1) Yo-Zuri (1) Zargana avı teknikleri (1) zargana oltası yapım videosu (1) ZIPKIN AVCILIĞI (8) Zoka (1) Zoka Dökümü (1) zoka veya kursun dökmek (1) ZOKALI AVCILIK (1) zokalı lüfer takımı (1) zokalı takım avı (1) zokalı takımlar (2)