Balığa Giderken:
Öncelikle amatör balık avcılığında kullanılan yöntemleri inceleyecek olursak bunlar:
1. Kamışla kıyıdan veya sandaldan misinayı makineye sararak yapılan avcılık ,
2. Yemli veya yemsiz el oltasıyla avcılık,
3. Kamışla yemli veya yapay yemle at-çek şeklinde yapılan avcılık,
4. Tekne hareket halindeyken sırtı veya kaşık çekmek suretiyle yapılan avcılıktır.
Yem ile avcılıkta kullanılan yemler oltaya iğnenin büyüklüğüyle orantılı takılan küçük balıklar,midye,suline,karides,deniz kurdu,solucan,kalamar,hamur ve ekmek içidir.Bu yemlerden uygun olanları iğneye takıldıktan sonra olta suya koyuverilip
balık beklenmeye başlanır.Balık vurduğunda ise olta kısa bir hareketle çekilip(tasmalamak) iğnenin balığın ağzına takılması sağlanır.
Avrupa ve Amerika'da yapay sinekle avcılık yöntemi çok yaygındır.Burada önemli olan sineğin balığın olduğu yere hafifçe düşürülmesi ve hareket ettirerek balığın atlamasını sağlamaktır.
Tekneden ise avcılık canlı ,cansız veya yapay yemle hareket halindeyken yapılır.Tekneden kamışla avcılıkta ise kamışlara takılı olan makineler çıkrıklı tiptir.
Bunlardan başka teknolojinin gelişmesiyle teknelerde balık bulucular ve sonarlar kullanılmaya başlanmıştır.Bu balığın yerini tespit etmede büyük kolaylık sağlamıştır.
BALIĞA GİTMEDEN ÖNCE:
Balığa gitmeden önce her şeyde olduğu gibi planlarımızı yapmalıyız.Nereye gidilecek,ne kadar süre kalınacak,kimlerle gidilecek,nasıl gidilecek.Planlamayı yaparken av günü hava durumunu da meteorolojiden öğrenmeli ve ona göre plan yapmalıyız.Balığa sizinle gelecek arkadaşlarınızın da sizin gibi bu işe meraklı olması sizin yararınızadır

Şayet motorlu bir tekneyle avlanılacaksa teknenin önceden ayarlanması gerekecektir.Avlanılacak balığın cinsine göre de yemler hazırlanmalı soğuk ta saklanmalıdır.
Yiyecek ve içecek temini yapılmalı ve alınacakların bir listesi çıkarılıp (ekmek,su,peynir,kahve,çay,bal,yumurta) temin edilmelidir.Gidilen yerde bulmak zor olabilir...
1.Balık Takımları:
Takımları hazırlarken gidilecek av yerinde hangi balıkların hangi takımlarla tutulacağının belirlenmesi ve oltaların ona göre hazırlanması gerekir.Tekneden avlanılacaksa kaşıklar,yapay yemler,uzun oltalar bunların fırdöndüleri kurşunları,kıstırmaları hazırlanmalıdır.Kıyıdan avlanılacaksa yine kurşunlar,çapariler,yemli oltalar ,olta dayanakları hazırlanmalıdır.
Bunların yanında yem tahtası,keskin bir bıçak,yedek oltalar,çeşitli kalınlıktaki misinalar,değişik boyda iğneler ,balıkları canlı saklayabilmek için livar,gece avlanılacaksa lüks lambası veya kamış ucuna takılan kırılınca ışık vermeye başlayan çubuklar da hazırlanmalıdır.

2.Giyim :
Bir amatör balıkçı için hava şartlarına göre giyim çok önemlidir.Av esnasında üşümeyi engelliyecek kalınlıkta giysiler giyilmelidir.Bu giysiler aynı zamanda hareketi fazla kısıtlamamalıdır.Eğer yaz ise sabah serinliğini de düşünmeli ona göre giyinmeliyiz.Kışın mutlaka muşamba ve çizmelerde hazır bulundurulmalıdır.Yazın ise teknede çıplak ayakla dolaşmamalı ve terletmeyen bir ayakkabı,terlik giymeliyiz.Kışın sıcak tutacak bir bere ,yazında güneş ışınlarının gözleri yormaması için siperliği uzunca bir şapka kullanmalıyız.
3.Gerekli Diğer Malzemeler:
Nüfus cüzdanı,makas,birkaç özelliği olan bir çakı,yemler,çakmak,saat,fotoğraf makinesi,fener,tel livar,selotey**kalem,zehirli balık vurmalarına karşı küçük bir şişe amonyak,herhangi bir yaralanmada gerekebilecek yara bandı tentürdiyot,kolonya,kepçe,naylon torbalar,radyo,cep telefonu,küçük bir tamir kutusu,buzluk,iğne-iplik,ilaç gibi eşyalarımızı da gidilecek av yerine göre yanımıza almalıyız.
4.Takım Sandığı:

Takım sandığı tahtadan veya plastikten yapılmış ,her rafı bölmelere ayrılmış üç rafı ve üstten kulbu bulunan bir kutudur.
Bu tip kutuların ebatları:
Boy=40 cm,
Genişlik=25,
Yükseklik=23 cm.dir
Takım kutusunda bulunması gereken malzemeleri ise şöyle sıralayabiliriz:
• 35 gr. dan 600 gr. a kadar değişik ağırlıkta iskandiller
• Çeşitli boyda zokalar
• Zoka ve iskandil gözlerini açmak için bız
• 3 gr.dan başlayan ve 100 gr.a ulaşan kıstırmalar
• Köstek ve beden yaparken kullanılmak üzere 0.08-0.10-0.15-0.20-0.25-0.30-0.35-0.40 numara makaralara sarılmış misinalar.
• 12 numaradan başla***** büyüyen kısa-uzun saplı,düz-çapraz,gözlü veya gözsüz iğneler
• Zokaların oksitlerini gidermek için küçük bir şişe civa ve diş izlerini yok etmek içinde küçük bir cam çubuk.
• Zehirli balık vurmalarına karşı amonyak
• Yaralanma olasılığına karşı tentürdiyot,sargı bezi,yara bandı.
• Kirlenen elleri silmek için bir bez parçası
• Küçük bir makas
• Olta takımlarının hazırlanmasında yapılan düğümleri çekmek için cımbız
• Çeşitli kalınlıkta üstü naylon kaplı çelik tel
• Çeşitli boyda klipsli veya klipssiz ,üçlü fırdöndüler
• İstavrit ,uskumru,kolyoz,çinekop çaparileri ve uzun oltalar
• Çeşitli boy ve renkte yapay yemler
• Çeşitli boyda kaşıklar ve çelik halkalar
• Tırnak makası,iri bir iğne,keskin bir bıçak,kargaburun,tornavida,cep pusulası,kırmızı ibrişim,kalem ve termometre.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder