Çarşamba, Eylül 01, 2010

YEMLEME/MAZMUZ

Mazmuz, en geniş tarifiyle, avlanacak balıkları av yerinde toplamak için yem kullanarak çağırma usulüdür.
Tarifi biraz daha açarsak mazmuz, balıklara yemi direk olarak veya kokusuna toplanmaları amacı ile bir file yada benzeri malzeme içinde kıyıdan veya tekneden verme işlemidir.
Ancak takdir edersiniz ki iğneye takacağımız yemleri mazmuz olarak kullanmak ekonomik olarak pek uygun bir usul değildir. O yüzden mazmuzda kullanacağımız yemler ya elimizde kalıp bozulmak üzere olan eski yemlerimiz ya da hem balıkların sevdiği hem de kolayca temin edebileceğimiz hamur, ezik sardalye, hamsi, balık kafaları veya iç organları, küspe vs.. gibi maddeler olabilir. 

Kıyıdan avlanmada olta atılacak yere mazmuz malzemesi pek çok çeşitli yöntemlerle ulaştırılabilir. Bu konuda kabiliyetli arkadaşlar gün geçmiyor ki yeni bir yöntem keşfetmesinler. Elle fırlatmadan tutun da delikli toplardan, plastik hortumlara kadar aklınıza ne gelirse deniyor ve başarılı oluyorlar. Bu konuda bildikleri ilginç usulleri arkadaşlar başka başlıklarda veya bu konunun altında paylaşabilirler. Ben asıl konumuz olan demirli tekneden yapılacak yemleme işlemine dönmek istiyorum.

DEMİRLİ TEKNEDEN VE DERİN SUYA UZANAN İSKELELERDEN YEMLEME ( MAZMUZ) 

Çipura , mercan , karagöz..vs gibi dip balıklarını avlamada demir atılan avlakta söz konusu balıkları toplamak için yapılacak yemleme usulü neredeyse tekdir denilebilir. O da yukarıda saydığımız yemlerin uygun bir malzeme içinde dibe indirilmesi ve dağılmadan orada uzunca bir süre muhafaza edilmesidir.
Yemin koku salabilmesi için kullanılacak malzemenin delikli ve geçirgen olması şarttır. Bu malzeme için örnek verecek olursak sıkma portakal veya limon fileleri, kenevir çuvallar, soğan çuvalları, kadın çorapları sayılabilir.

Mazmuz malzemesinin fileye konması ve denize indirilecek şekilde hazırlanması karada yapılmalıdır. Bunun için hangi balığa mazmuz yapılacak ise o malzeme temin edilip fileye konulur. ( Örneğin iskeleden kefal avlanacak ise fileye veya tercihan kadın çorabına suluca kıvamda ezilmiş ekmek veya hamur ince çakıl ile karıştırılarak, çipura, mercan, karagöz vs.. için ezilmiş sardalye ve/veya balık artıkları, bunları bir arada tutması için ekmek içi ve tırnak iriliğinde çakıl ile karıştırılıp fileye konmalıdır. ) Mazmuz filesinin dipte fazla dolaşıp oltalara takılmasını önlemek ve filenin kolayca dibe inmesi için uygun bir ağırlık( taş veya tercihan bir iki adet dalgıç kurşunu) ilave edilmeli, sonra file ağzı büzülerek sağlam bir çamaşır ipine bağlanmalıdır. Mazmuzun sularının akıp tekneyi kirletmemesi için file av yerine kadar bir leğen içine konularak muhafaza edilmelidir. 

Av yerine varılıp, demir atıldıktan ve tekne rüzgara ve akıntıya göre yerini aldıktan sonra mazmuz filesi dibe indirilip yere oturtulur ve bir iki karış kadar yerden kaldırılıp teknenin oltalardan en uzak köşesine bağlanır. 20 dk kadar av hazırlıkları boyunca arada sırada silkelenerek kokunun yayılmasına yardım edilir.
Daha sonra ava başlanır.

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR :

1. Mazmuz torbasının sizden birkaç metre uzakta olması avınızı etkilemez. Yakınına gidip oltanızı torbaya taktırmayın.

2. Mazmuzu örneğin sardalye ile yapmışsanız orada sardalye ile avlanmak daha iyi sonuç verecektir.

3. Mazmuz avını amaçladığınız balıkların dışında iri ve harami balıkları da toplayacaktır. Kullanılacak takımlarda bu olasılık göz önünde tutulmalıdır.

4. Mazmuz aksine avlanması amaçlanmayan balıkları da toplar. Ahtapot, hanos, kupes, izmarit vs.. Kupes ve izmarit çok rahatsız ederse file 10-15 m kadar yukarıya çekilerek bu balıkların dipten ayrılmaları sağlanır. Ancak ahtapot fileye yapışarak parçalamaya çalışacaktır. Bu olasılığa karşı filenin sağlam olması gerekmektedir. ( İhtiyaca göre iki, üç kat..) 

5. Hanos için yapacak bir şey yoktur..

6. Tüm bunlara rağmen mazmuz sizin istediğiniz balıkları ki zaten onların yerindesiniz, daha fazla toplayarak avınızın bereketli olmasına çok katkı sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

SİTEMİZ FAYDALIMI SİZCE

Etiketler

ağırlıklar (1) AKYA BALIĞI AVI (1) alabalık avcılığı (2) Alabalık Nasıl tutulur (1) Alabalıklar ve Avcılığı (1) alüminyum folyonun yararları (1) AMATÖRLERE ÖĞÜTLER (1) AMATÖRÜN OLTA MALZEMELERİ (1) AY VE BALIKÇILIĞA DAİR II (1) Ay ve Balıkçılık (1) bağlama teknikleri görsel (1) bağlama teknikleri site (1) balığa göre (2) balığa göre takım ve yem şeması (1) balık anatomisi (1) Balık Avcılığı (1) BALIK AVI TAKVİMİ (1) balık avı yeri (1) BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ (1) balık çeşitleri (2) balık çeşitleri resimli (2) balık olta takımları resimli (2) Balık tutmak için en iyi 10 nokta (1) balıkcılık düğümleri (1) Balıkçılık Malzemeleri üreticileri (1) Bırakma takım (1) Boğazda rapala avcılığı Amatörce (1) canlı yem takılışı (1) çapari takımı (1) çapari tüyü (1) çapari yapımı (1) çapariler (3) Çinekop nasıl avlanır (1) Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller (1) çinekop avı ve takımı (1) Çinekop nasıl avlanır ? (1) çinekop oltası videosu (1) çipura (1) ÇİPURA Balığı Av Teknikleri (1) ÇiPURA Balığının Avlanımı (1) deniz balıkları (1) denizcilik terimleri (1) DENİZDE DOĞAL YEMLER (1) Denizde Kurşun Kullanımı (2) Denizlerimizde Görülen Balıklar ve Avlanma Teknikleri (1) derinsu (1) Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü) (1) dip takımı yemli mantarlı (1) DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ (1) düğümler (2) eşkina (1) EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER (1) fırdöndü bağlama resimleri (1) fırdöndü düğümü (1) fırdöndüler (2) fly ile (2) FLY-FISHING (6) gece avında ışık? (1) hangi balığa hangi iğne (2) hangi balık nasıl avlanır (1) Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem (1) HIRSIZ İĞNELİ ZOKA. (1) http://www.facebook.com/pages/Olta-ile-balik-avi/172110676151569 (1) iğne (2) iğne anatomisi (1) İĞNE BAĞLANMASI (1) iğne boyları (1) iğne çeşitleri (1) iğne hakkında herşey (1) iğne katalogları (1) iğne seçimi (4) İğne ve Fırdöndü Düğümleri. (1) iğneler (1) istanbul balıkları (1) İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri (1) İstanbul'un balık avı adresleri: (1) İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR (1) KADİFE BALIĞI VE AVI (1) kamış seçimi (1) Kamışla Fırlatma Teknikleri (1) karagöz (1) KARAGöZ AVCILIĞI (1) karagöz yemi (1) kefal (1) KEFAL AVCILIĞI (1) Kıyı ve tekne için takım önerisi... (1) Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı. (1) Kıyıdan Kaşıkla lüfer avı ve Teaser takımı (1) Kıyıdan Levreğe At Çek (1) Kıyıdan Sahte Yemler Kullanarak At - Çek Tekniğiyle LEVREK Avı (1) Kiyidan At-Çek (1) Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (1) KURŞUNLAR (1) levrek (1) levrek av sahte yemleri (1) Levrek Avcılığı ve takım şekilleri (1) Levrek Avı (3) LEVREK AVI (2) levrek avı kaşıkla (1) LEVREK BALIĞI AVI (1) LEVREK Balığı ve Av Teknikleri (1) Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım (1) levrek nasıl yakalnır video (1) Levrek Sahteleri (1) lüfer (2) lüfer avcılığı (1) lüfer avı olta takımları (1) lüfer avı teknikleri (4) Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix) nın Özellikleri (1) LÜFER Balığı ve Av Teknikleri (1) lüfer nasıl avlanır video (1) lüfer olta takımları (1) lüfer takımı mantarlı (1) lüfer1 (1) MAKİNE SEÇİMİ (1) marmara balık av takvimi (1) Marmara'da lüfer avı (1) Marmarada Lüfer Avı (1) mavruka (1) mavrukalı köstekli takım resmi (1) mavrukalı takım (1) mercan balığı (1) Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi (1) mırmır (1) MIRMIR – ISPAROZ - SARPA AVI TEKNİKLERİ (1) MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ. (1) mırmır oltası videosu (1) misina (2) Misina Bağlama (1) misina bağlama resimleri (1) Misinada renk ve özellik seçimi (1) MİSİNALAR (3) misinalar hakkında bilgi (1) Nasıl Monte Edilir ve Kullanılır? (1) Oklava ile lüfer avı (1) Olta Bağlama ve İğne Seçimi (1) Olta balıkçılarına 5 cazip adres (1) olta balıkçılığı herşey (1) Olta Çeşitleri Ve Malzemelerimiz (1) Olta Hazırlama çeşitleri (1) Olta ile Lüfer Avcılığı (1) Olta ipleri Ve Türevleri (1) OLTA KUTUSU (1) Olta Makine Parçaları (2) Olta Makinesi Bakımı (1) Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları (2) OLTA TAKIMLARI (1) OLTA TAKIMLARI VE BEDENLER (1) Olta Takımları ve Uygulamaları (2) Olta Yapımı ve Çeşitleri (1) oltalar ve bedenler (1) ortasu (1) ÖKSÜZ BAĞI KÖSTEĞİ (1) PALAMUT-TORİK AVI (1) Paraketa (parekete) ile balık avı (1) Rapala (1) rapala avcılığı taktikler (1) Rüzgar Nedir? (1) SAHTE YEMLER (3) Sahte Yemlerle Kıyıdan At-Çek Tekniğiyle (1) Sarkıtmalar (1) sarpa (1) Savurma Dip Takımları (1) SAZAN AVCILIĞI (2) Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar (1) sazan avı teknikleri (1) Sazan Avına Hazırlık (2) Sazan Gezer Takım... (1) sazan için harıka bir yontem (1) Sazan Nasıl Tutulur (1) sazan takımları (1) seyirtme ve iskandil kalıpları (2) sırtı ile Palamut ve Akya avı için olta şeması (1) Sıyırtma Düzeneği Görseli (1) sinarit (1) sinarit balığı (1) sinek (1) Spirolino Nedir (1) suni yemler (1) Surf kamışlarının özellikleri (1) suüstü (1) şamandıralar ve özellikleri (1) şamandıralı beden takımı (1) takım (1) takım resimleri (6) takım resimleri genel (1) Tatlı su levreği avı (1) TURNA BALIĞI (1) turna balığı avcılığı (1) turna vcılığı (1) uygun rapalalar (1) uzun olta (1) yakamoz (1) YAYIN BALIĞI AVI (2) yem (1) yem çeşitleri (1) YEMLEME/MAZMUZ (1) YEMLİ OLTA İLE KIYIDAN LEVREK AVCILIĞI (1) Yo-Zuri (1) Zargana avı teknikleri (1) zargana oltası yapım videosu (1) ZIPKIN AVCILIĞI (8) Zoka (1) Zoka Dökümü (1) zoka veya kursun dökmek (1) ZOKALI AVCILIK (1) zokalı lüfer takımı (1) zokalı takım avı (1) zokalı takımlar (2)