Cuma, Eylül 03, 2010

Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları 

KASNAK: 
 Kasnak misinamızı doladığımız kullanışlı bir aksesuardır, bunun sayesinde oltamız düzenli durur, oltamızı denize atarken vede çekerken oldukça rahattır hemde misina karışmalarıyla uğraşmayız. Hemen hemen heryerde kasnaklara yapılmış oltaları görebilirsiniz, tek başına fiyatıda caziptir. Bir kasnak örneği için resime bakabilirsiniz. 

MiSiNA 

Misina olta balıkçılığında en önemli temel malzemedir, çünkü olta üzerinde yapacağımız en ufak değişiklikte yadaeklemeyi misina üzerinden yapıyoruz, misinalar naylon plastikten oluşur.. belirli numaralarda ince ve kalın misinalar mevcuttur bu numaralar yapacağınız balığın avına göre değişmektedir, herzaman ava uygun misina seçilmelidir yanlış misina seçimi mücadeleci bir avda sizi yarı yolda bırakır. Misina seçiminde misinanın kaliteside kalınlığı kadar önemlidir, ülkemizde neredeyse en popüler misina ürünleri mevcut, en çok tercih edilenler arasında poşet ve makara misinalar var.. poşet misinalar fiyat bakımındanda hesaplı olup bir plastik şişe yardımıyla kasnağa rahatça dolanabilmektedir, makara misina ise hiç bir ek gereç kullanmadan rahatlıkla kasnağa ve kamış motoruna dolanabilmektedir, bunların arasından seçeceğiniz markalar işinizi rahatlıkla görücektir, ülkemizde bulunan en yaygın misina numaraları ise 0,15 - 0,20 - 0,25 - 0,30 - 0,35 - 0,40 - 0,45 - 0,50 - 0,55 - 0,60 - 0,65 - 0,70 - 0,75 - 0,80 - 0,85 - 0,90 - 0,95 ve 1,00mm dir,. en ideal numara 0,35 dir. misinaların uzunlukları ise en az 100 metre olup tek pakette 300 metreye kadar bulunabilmektedir, misinadan bir örnek için resimine bakabilirsiniz. 

İĞNE: 
Olta balıkçılığında temel ikinci malzeme ise iğne dir, balıkavı iğnelerinin oldukça değişik çeşitleri vardır ancak iğne seçimi misina seçiminden çok daha önemlidir, her balık için özel iğneler vardır bunlardan; kalını, incesi, siyahı, beyazı, bronzu, büyüğü, küçüğü, palalı, delikli, ağzı içe dönük, krom, karbon çelik.. gibi bir çok çeşitleri vardır, herzaman ava uygun iğne seçilmelidir.. mücadeleci balıkların avında kalın ve çelik iğneler ağırlıklı kullanılır. Balıkavı iğnelerinde iğne numarası küçüldükçe iğne boyutu artmaktadır, küçük iğne arıyorsak dahabüyük numaralara bakmamız lazım.. mesela; 2 ve 1 numaralar iri iğneler olurken, 7 ve 9 numaralar çok küçük iğnelerdir. Her bir iğne numarası arasında 1 değeri vardır, 1 den 18 numara arasında 1 er numara büyüyerek yada küçülerek arayıp uygun iğne boyutunu bulabilirsiniz. 

FIRDöNDü 



Fırdöndü pek çok kişi tarafından tercih edilmiyor, gerek duyulmuyor yada ne işe yaradığı tam olarak bilinmiyor.. fırdöndünün amacı misinada uygun yerlere yerleştirilerek misinanın karışmasını engellemektir. Fırdöndülerin değişik ve işe yarar çeşitleri vardır bunlardan; klipslisi, kilitli, tek, üçlü, dörtlü modelleri var bunlar amacına uygun yerlerde kullanıldığında sizi bir çok zahmetten kurtaracaktır. Örneğin üçlü fırdöndü dip sürtmesinde çok işe yaramaktadır yada klipslilerle daha önce yaptığınız yedek takımları rahatca zaman kaybetmeden oltanıza takmanızı sağlıyor tabiki sağlamlılıklarınıda nekadar güçlü olduğunu unutmayın, fırdöndünün yararları saymakla bitmez aslında gezer kurşunun önüne taktığınız fırdöndünün oltanıza okadar çok faydası oluyorki hem yaptığınız düğüm zarar görmüyor hemde misinanızı hertürlü karışmadan önlemiş oluyorsunuz. 

KURŞUN: 



Eskiden olta kurşunlarının pek modeli yoktu ben eniştemin çezveyle olta kurşunu döktüğünü bilirim ozamanlar piyasada 150- 200 gr kurşunlar hiç yoktu bunun nedeni yeterli kaynak olmamasıydı sanırım tabiki bunun için kalıplarda çok önemli, şimdi bir sürü çeşit mevcut hemde istediğiniz ağırlıkta heryerde rahatlıkla bulabiliyorsunuz bunlardan bazıları ise; gezer kurşun, iskandil kurşun, kıstırma kurşun, fırdöndülü kurşun, yaylı kurşun, sıyırtma kurşun, armut kurşun gibi bir sürü model ve çeşitli ağırlık mevcut, bunlar hertürlü ihtiyacınızı karşılamaktadır, 150-200 gr civarında kurşunlar kamışlı oltalarda uzağa atmak için yaygın olarak kullanılır, aynı yöntem kasnaklı oltalardada değişmemektedir. Daha ufak kurşunlar ise 5 gr 10gr lar en çok mantarlı oltalardaek ağırlık olarak kullanılıyor, ek bir alternatif ise kıstırma kurşundur. 

MANTAR:

 Olta balıkçılığında mantarlar kıyıdan avlanan amatör balıkçıların en büyük yardımcısıdır, daha önce hiç balığa çıkmamış biri için bile en basit avlanma yöntemidir. Ayrıca kullanımı ve oltaya adaptesi oldukça kolaydır, tek yapmanız gereken kendinize doğru bir olta hazırlamanızdır herkezin rahatça balık avlamasına yardımcı olan bu mantarlarla çok zevki avlar yaşayabilirsiniz. Kullanımı ise şu şekildedir; ilk önce oltamızı denize atarız ve beklemeye geçeriz ancak gözümüz herzaman mantarda olmalı! mantar hızlı bir şekilde suyun içine batıp çıktığında anlayınki balık vurmaya başlıyor, eğer mantar suyun içine doğrudan gömülürse büyük ihtimal balık yakalanmıştır yada balık yemi alıp götürmeye çalışıyor, unutmayın; mantar içeri gömüldüğünde yapacağınız hızlı bir misina çekip hareketi ile iğnenin balığın ağzına saplanmasını sağlayabilirsiniz.. bu gibi durumlarda genelde balık kesin yakalanmış oluyor.


ÇELİK TEL: 

 Büyük ve mücadeleci balıkların avında misinanın nekadar zorlandığını ve aşınmasına sebep olduğunu hepimiz biliriz, hatta bazı zamanlar sırf buyüzden balık kaçırdığımız oldu ancak bununda artık çözümü mevcut, çelik tellerde gelişti ve günümüzde okadar kullanışlı bir hale geldiki hiç kendinizi riske atmaya gerek yok, ülkemizde fiyatlarıda oldukça uygunStandart çelik tellerin boyutu 20 ve 30cm arasında değişiyor, telin her iki ucunda klipsli fırdöndü mevcut bunun sayesinde çok rahat bir şekilde misinanıza ekleme yapabiliyorsunuz. Daha uzman balıkçılar için çelik teller metre ilede satılmakta istediğiniz uzunlukta ve değişiklikte yapabiliyorsunuz. Ben çelik teli özellikle levrek ve müren balığının avında kullanıyorum. 

Zargana Topu: 

 Adı üstünde zargana topu  zargana oltasının en popüler temel malzemesidir, mantar işlevini görür ancak diğer mantar tiplerine göre kendisini özel kılan bir özelliği varıdır, en kullanışlı özelliği kendisinin bir kurşun gibi ağır olması vede küçükbüyük çeşitlerininde mevcut olması. Sade zargana avında değil, dip kıbrısı, kefal oltasında ve diğer mantarlı oltaların yerinede kullanılabiliyor, farklı renkleri olmasıda kullanışlığının en güzel ispatı.. zargana topu taktığınız bir oltaya hiç kurşun takma gereği duymuyorsunuz çünkü 50- 60 metrelik bir mesafeye oltayı rahatça atabiliyorsunuz, eğer daha uzaklara atmak isterseniz 50gr lık gezer kurşunlardan ekolarak kullanabilirsiniz. 

Kaşıklar:
 Kaşıklar hem deniz hemde tatlı suda büyük balıkların avında kullanılmaktadır, daha önceleri yapay balıklar çok pahalı vede fazla çeşitleri yoktu buyüzden herkez alternatif olarak kaşıkları tercih etmekteydi, kaşıklar günümüzde hala kullanılıyor ama yapay balıkların ucuzlamasıyla bir arka planda kaldılar, kaşık denizde en çok levrek ve lüfer balığının avında sonuç veriyor ister tekne olsun ister kıyıdan olsun bu kaşıklar heryerde iyi sonuçlar veriyor. Kaşıkların değişik modelleri mevcut tabiki yinede uygun balığa uygun kaşık seçilmeli, kaşıklardan bazı örnekler ise; lüfer, desenli, söğüt yaprağı, turna, döner gibi modeller ve büyüklük, küçüklüklerine göre çeşitleri mevcut. 

Yapay Balıklar:
 Gerekse tekne avında gerekse kıyıdan çok iyi sonuçlar veren bu yapay balıklar günümüzde en çok tercih edilen yapay yemler arasındadır, özellikle son zamanlarda doğal yemin yerine bu yemler çok rağbet görüyor çünkü amaç herzaman büyük balık olduğu için ve böyle düşünenler için en güzel seçim. Fiyatları eskiye göre oldukça ucuzladı, değişik modelleri ve markalar mevcut bunlardan dünyada en popüler 2 tanesi; rapala ve yo-zuri dir. Her iki ürününde çok değişik modelleri vardır neredeyse her balık için özel bir yapay balık bulabilirsiniz, yapay balıkla ülkemizde en çok avlanan balıklar en başta; levrek ve akya dır. Tabiki bize göre yinede hiç birşey canlı yemin yerini tutmuyor ancak canlı yemi muhafaza etmek zor olduğu için bu balıklar en iyi alternatiftir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

SİTEMİZ FAYDALIMI SİZCE

Etiketler

ağırlıklar (1) AKYA BALIĞI AVI (1) alabalık avcılığı (2) Alabalık Nasıl tutulur (1) Alabalıklar ve Avcılığı (1) alüminyum folyonun yararları (1) AMATÖRLERE ÖĞÜTLER (1) AMATÖRÜN OLTA MALZEMELERİ (1) AY VE BALIKÇILIĞA DAİR II (1) Ay ve Balıkçılık (1) bağlama teknikleri görsel (1) bağlama teknikleri site (1) balığa göre (2) balığa göre takım ve yem şeması (1) balık anatomisi (1) Balık Avcılığı (1) BALIK AVI TAKVİMİ (1) balık avı yeri (1) BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ (1) balık çeşitleri (2) balık çeşitleri resimli (2) balık olta takımları resimli (2) Balık tutmak için en iyi 10 nokta (1) balıkcılık düğümleri (1) Balıkçılık Malzemeleri üreticileri (1) Bırakma takım (1) Boğazda rapala avcılığı Amatörce (1) canlı yem takılışı (1) çapari takımı (1) çapari tüyü (1) çapari yapımı (1) çapariler (3) Çinekop nasıl avlanır (1) Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller (1) çinekop avı ve takımı (1) Çinekop nasıl avlanır ? (1) çinekop oltası videosu (1) çipura (1) ÇİPURA Balığı Av Teknikleri (1) ÇiPURA Balığının Avlanımı (1) deniz balıkları (1) denizcilik terimleri (1) DENİZDE DOĞAL YEMLER (1) Denizde Kurşun Kullanımı (2) Denizlerimizde Görülen Balıklar ve Avlanma Teknikleri (1) derinsu (1) Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü) (1) dip takımı yemli mantarlı (1) DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ (1) düğümler (2) eşkina (1) EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER (1) fırdöndü bağlama resimleri (1) fırdöndü düğümü (1) fırdöndüler (2) fly ile (2) FLY-FISHING (6) gece avında ışık? (1) hangi balığa hangi iğne (2) hangi balık nasıl avlanır (1) Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem (1) HIRSIZ İĞNELİ ZOKA. (1) http://www.facebook.com/pages/Olta-ile-balik-avi/172110676151569 (1) iğne (2) iğne anatomisi (1) İĞNE BAĞLANMASI (1) iğne boyları (1) iğne çeşitleri (1) iğne hakkında herşey (1) iğne katalogları (1) iğne seçimi (4) İğne ve Fırdöndü Düğümleri. (1) iğneler (1) istanbul balıkları (1) İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri (1) İstanbul'un balık avı adresleri: (1) İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR (1) KADİFE BALIĞI VE AVI (1) kamış seçimi (1) Kamışla Fırlatma Teknikleri (1) karagöz (1) KARAGöZ AVCILIĞI (1) karagöz yemi (1) kefal (1) KEFAL AVCILIĞI (1) Kıyı ve tekne için takım önerisi... (1) Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı. (1) Kıyıdan Kaşıkla lüfer avı ve Teaser takımı (1) Kıyıdan Levreğe At Çek (1) Kıyıdan Sahte Yemler Kullanarak At - Çek Tekniğiyle LEVREK Avı (1) Kiyidan At-Çek (1) Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (1) KURŞUNLAR (1) levrek (1) levrek av sahte yemleri (1) Levrek Avcılığı ve takım şekilleri (1) Levrek Avı (3) LEVREK AVI (2) levrek avı kaşıkla (1) LEVREK BALIĞI AVI (1) LEVREK Balığı ve Av Teknikleri (1) Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım (1) levrek nasıl yakalnır video (1) Levrek Sahteleri (1) lüfer (2) lüfer avcılığı (1) lüfer avı olta takımları (1) lüfer avı teknikleri (4) Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix) nın Özellikleri (1) LÜFER Balığı ve Av Teknikleri (1) lüfer nasıl avlanır video (1) lüfer olta takımları (1) lüfer takımı mantarlı (1) lüfer1 (1) MAKİNE SEÇİMİ (1) marmara balık av takvimi (1) Marmara'da lüfer avı (1) Marmarada Lüfer Avı (1) mavruka (1) mavrukalı köstekli takım resmi (1) mavrukalı takım (1) mercan balığı (1) Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi (1) mırmır (1) MIRMIR – ISPAROZ - SARPA AVI TEKNİKLERİ (1) MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ. (1) mırmır oltası videosu (1) misina (2) Misina Bağlama (1) misina bağlama resimleri (1) Misinada renk ve özellik seçimi (1) MİSİNALAR (3) misinalar hakkında bilgi (1) Nasıl Monte Edilir ve Kullanılır? (1) Oklava ile lüfer avı (1) Olta Bağlama ve İğne Seçimi (1) Olta balıkçılarına 5 cazip adres (1) olta balıkçılığı herşey (1) Olta Çeşitleri Ve Malzemelerimiz (1) Olta Hazırlama çeşitleri (1) Olta ile Lüfer Avcılığı (1) Olta ipleri Ve Türevleri (1) OLTA KUTUSU (1) Olta Makine Parçaları (2) Olta Makinesi Bakımı (1) Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları (2) OLTA TAKIMLARI (1) OLTA TAKIMLARI VE BEDENLER (1) Olta Takımları ve Uygulamaları (2) Olta Yapımı ve Çeşitleri (1) oltalar ve bedenler (1) ortasu (1) ÖKSÜZ BAĞI KÖSTEĞİ (1) PALAMUT-TORİK AVI (1) Paraketa (parekete) ile balık avı (1) Rapala (1) rapala avcılığı taktikler (1) Rüzgar Nedir? (1) SAHTE YEMLER (3) Sahte Yemlerle Kıyıdan At-Çek Tekniğiyle (1) Sarkıtmalar (1) sarpa (1) Savurma Dip Takımları (1) SAZAN AVCILIĞI (2) Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar (1) sazan avı teknikleri (1) Sazan Avına Hazırlık (2) Sazan Gezer Takım... (1) sazan için harıka bir yontem (1) Sazan Nasıl Tutulur (1) sazan takımları (1) seyirtme ve iskandil kalıpları (2) sırtı ile Palamut ve Akya avı için olta şeması (1) Sıyırtma Düzeneği Görseli (1) sinarit (1) sinarit balığı (1) sinek (1) Spirolino Nedir (1) suni yemler (1) Surf kamışlarının özellikleri (1) suüstü (1) şamandıralar ve özellikleri (1) şamandıralı beden takımı (1) takım (1) takım resimleri (6) takım resimleri genel (1) Tatlı su levreği avı (1) TURNA BALIĞI (1) turna balığı avcılığı (1) turna vcılığı (1) uygun rapalalar (1) uzun olta (1) yakamoz (1) YAYIN BALIĞI AVI (2) yem (1) yem çeşitleri (1) YEMLEME/MAZMUZ (1) YEMLİ OLTA İLE KIYIDAN LEVREK AVCILIĞI (1) Yo-Zuri (1) Zargana avı teknikleri (1) zargana oltası yapım videosu (1) ZIPKIN AVCILIĞI (8) Zoka (1) Zoka Dökümü (1) zoka veya kursun dökmek (1) ZOKALI AVCILIK (1) zokalı lüfer takımı (1) zokalı takım avı (1) zokalı takımlar (2)