Çarşamba, Eylül 15, 2010

Olta Makinesi Bakımı, Olta Makine Parçaları

Arkadaşlar bu konumuzda hobimizin ortasında yer alan Balık makinelerinin parçalarını,makine bakımını ve bir makinenin sökülerek temizlenmesini ele alacağız.

Öncelikle Makinemizi parçalara ayırmak için gerekli olan takımlara ve kakım için gerekli malzemelerden bahsedelim.Kargaburun,Pense,uygun ağızlı düz ve yıldız tornavidalar, küçük bir çekiç,cımbız,Makinemizdeki somunlara uygun anahtar ve lokma takımı ve yeterinde kulak pamuğu.

Benim makinelerimin bakımında tercih ettiğim temizleyiciler WD40,Yağlı Contack Sprey,suya dayanıklı gres.Gres olarak çamaşır makinesi servislerinden aldığım tüp içerisindeki gresi kullanıyorum.Bu ve benzeri greslerin kullanımda aşırırıktan kaçınılmalıdır.Normalden fazla kullanılan yağ zamanla özelliğini yitirerek içine hapsettiği deniz tuzu yada Tozlar nedeniyle zararlı olabilmektedir.

Öncelikle Makinemizin bakımında sık ve en kolay parça olan makaradan başlayacağız.Makaranın sökümü için önden kalamalı bir makine kullanıyorsak kalama vidasını söküp,makarayı çektiğimizde makara elimize gelecektir.Arkadan kalamalı bir makine kullanıyorsak çoğunlukla kalama yerinde buton (düğmeli) olan bir hızlı ayırma parçasının butonuna basarak makarayı ayırabiliriz.
Kalamalı makinelerde çoğunlukla kalama açılamayan bir yapıdadır.Ancak pekçok makinede kalamanında açılabileceğini biliyoruz.
Aşağıda Daıwa'ya ait bir spin makinenin kalamasının açılmış halini görmekteyiz.Buradada görüldüğü üzere modeller arasındaki kalama farklılıkları parçalardan anlaşılmaktadır.
Kalama önemli bir parça olduğundan parçaların bakımı ve temizliği yapılırken olası kayıp ve karışıklıkları önlemek için mutlak suretle düzgün bir ortamda ve sökülüş sırası dikkate alınarak parçalar sökülmelidir.





İkinci olarak Mandal yada klepe dediğimiz parçanın sökülmesi.Bu parçanın sökümü oldukça basittir.Misinayı makaraya yönlendiren rollerdeki vidanın sökülmesiyle boşta kalan ucun hafif sağa/sola çevrimi ile bu parçayı makienmizden ayırabiliriz.Burada gerekli temizlik yapıldıktan sonra çok ince bir gresle yağlama yapılarak geri takma işlemi için hazur hale getirilmelidir.Burada rulman kullanılmışsa öncelikle WD40 ile bakımı yapılmalı,daha sonra gres kullanılmalıdır.Çoğu makinde bu parçalardan bir yada birkaçı plastik olduğundan saf alkol kullanımı bu parçalara zarar verebilir.


 


Bundan sonraki aşama Makinemizin gövde kısmı ile ilgili bölüm.Çoğu makinede gövdenin açılabilmesi için Makara adaptörü yani makinemizdeki dönen kısmın çıkartılması gerekir.Bu kısım genellikle bir somun ile tutturulmuştur.Çoğu makinede bu somunun gevşemesini önleyen bir emniyet vidasıda bulunur..Öncelikle bu vida ,sonrasındada somun çıkartılmalıdır.Bu parça makinemizin dış yüzeyi olduğundan genellikle kum ve tozun biriktiği yerdir.Bu parça kulak pamuğu yardımı ile temizlendikten sonra WD40 ile silinmelidir.Soldaki şekilde sökülmesi gereken somun ve sağda bu parça söküldükten sonra elimizdeki makine.


 


Bu aşamadan sonra geldiğimiz nokta ise işimizin önemli bölümüdür.Bu safhada makinemizde gördüğümüz genellikle 3 adet olan (bazı makinelerde farklıdır ancak çoğu makinede böyle yada benzerdir) vidanın sökülmesi ile devam ediyoruz.Bu vidalar söküldüğünde Bir rulman ve üzerine monte edilmiş ani duruş düzeneğine ulaşmış oluruz.Burada aynı zamanda makinemizin geri dönüşünü durduran mekanızmada bulunmaktadır.
Bu parçalar dikkatle yerinden çıkartılmalı ve özellikle Rulmanlar WD40 ile temizlendikten sonra yağlı kontak spreyi ile yağlanmalıdır.Bu ve diğer parçalar temizlendikten sonra üzerlerine mümkün olduğunca ince bir gres sürülmeli,gresin fazlalıkları bir peçete yardımı ile alınmalıdır.Bu parçalardan en önemlisi kolun çevrilmesi esnasında gücü makaraya aktaran sarmal dişlidir.(sarı uzun olan parça) Bu dişlinin özenle temizlenmesi ve yağlanması büyük önem taşımaktadır.


 


Şu aşamada ise makinemizin dişlilerini barındıran gövdenin açılımına gelmiş durumdayız.Bu makinede olduğu gibi çoğu makinede gövde koruması (sarı parça) bulunmaktadır.Bu parça aynı zamanda gövdenin iki parçasınınıda bir arada tutmaktadır.Çoğunlukla tek vidalı olan bu parça vidanın sökülmesi ile boşta kalır.


 


Nihayet gövdenin içindeyiz.İşte bu bölüm makinemizde tüm işi yapan bölüm.Pekçoğumuz bu bölümü ilk açtığında ortadaki manzara karşısında hayrete düşecektir.Çünkü bu bölümde inanılmaz bir kirlenme söz konusudur.Önceden kullandığımız gres hele fazla gres kullanmışsak burada çamurlaşmış halde karşımızda çıkar.Bu parçaları özenle temizlemek ve yağlamak makine bakımının en önemli noktasıdır.Buradaki malzemeler bizlerin balıkla mücadelesinde en önemli parçalardır.Bu noktada önemli olan ise Makine milinin sökülmesidr.Bu mil çoğunlukla Osilator dişlisi dediğimiz ve makaranın ileri geri hareketini sağlayan mile bir vida ile sabitlenmiştir.Bu vida genellikle atık gres altında kaldığından bu işi ilkkez yapanlar için sorun olur.Soldaki resimde görüldüğü gibi vidanın sökülmesi ile mil boşta kalır ve diğer dişli grubunun sökülmesine olanak tanır.
Bu kısmdaki parçalar öncelikle kulak pamuğu ile kaba pisliğinden arındırılmalı ve yağlı sprey ile detaylı temizliği yapılmalıdır.Özellikle dişliler arasındaki artıkların temizlenmesi önem arzeder.Bu işlemden sonra tüm parçalar ince gres ile greslenmeli ve abartıya kaçılmamalıdır.


 


Tüm bu işlemlerden sonra Parçaların yerine takılma işlemi yapılmalıdır.Geri takma işlemi bu işlem basamaklarını tersi olarak yapılabilir.Baştada belirttiğim üzre bu işlemler esnasında olası parça kayıpları ve parçaların yanlış sıralamayla takılması makinemizin kullanımında sorunlar yaratabilir.Eğer ilkkez yapacak iseniz tecrübeli bir arkadaşınız ile bu işe başlamanız önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

SİTEMİZ FAYDALIMI SİZCE

Etiketler

ağırlıklar (1) AKYA BALIĞI AVI (1) alabalık avcılığı (2) Alabalık Nasıl tutulur (1) Alabalıklar ve Avcılığı (1) alüminyum folyonun yararları (1) AMATÖRLERE ÖĞÜTLER (1) AMATÖRÜN OLTA MALZEMELERİ (1) AY VE BALIKÇILIĞA DAİR II (1) Ay ve Balıkçılık (1) bağlama teknikleri görsel (1) bağlama teknikleri site (1) balığa göre (2) balığa göre takım ve yem şeması (1) balık anatomisi (1) Balık Avcılığı (1) BALIK AVI TAKVİMİ (1) balık avı yeri (1) BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ (1) balık çeşitleri (2) balık çeşitleri resimli (2) balık olta takımları resimli (2) Balık tutmak için en iyi 10 nokta (1) balıkcılık düğümleri (1) Balıkçılık Malzemeleri üreticileri (1) Bırakma takım (1) Boğazda rapala avcılığı Amatörce (1) canlı yem takılışı (1) çapari takımı (1) çapari tüyü (1) çapari yapımı (1) çapariler (3) Çinekop nasıl avlanır (1) Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller (1) çinekop avı ve takımı (1) Çinekop nasıl avlanır ? (1) çinekop oltası videosu (1) çipura (1) ÇİPURA Balığı Av Teknikleri (1) ÇiPURA Balığının Avlanımı (1) deniz balıkları (1) denizcilik terimleri (1) DENİZDE DOĞAL YEMLER (1) Denizde Kurşun Kullanımı (2) Denizlerimizde Görülen Balıklar ve Avlanma Teknikleri (1) derinsu (1) Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü) (1) dip takımı yemli mantarlı (1) DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ (1) düğümler (2) eşkina (1) EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER (1) fırdöndü bağlama resimleri (1) fırdöndü düğümü (1) fırdöndüler (2) fly ile (2) FLY-FISHING (6) gece avında ışık? (1) hangi balığa hangi iğne (2) hangi balık nasıl avlanır (1) Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem (1) HIRSIZ İĞNELİ ZOKA. (1) http://www.facebook.com/pages/Olta-ile-balik-avi/172110676151569 (1) iğne (2) iğne anatomisi (1) İĞNE BAĞLANMASI (1) iğne boyları (1) iğne çeşitleri (1) iğne hakkında herşey (1) iğne katalogları (1) iğne seçimi (4) İğne ve Fırdöndü Düğümleri. (1) iğneler (1) istanbul balıkları (1) İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri (1) İstanbul'un balık avı adresleri: (1) İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR (1) KADİFE BALIĞI VE AVI (1) kamış seçimi (1) Kamışla Fırlatma Teknikleri (1) karagöz (1) KARAGöZ AVCILIĞI (1) karagöz yemi (1) kefal (1) KEFAL AVCILIĞI (1) Kıyı ve tekne için takım önerisi... (1) Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı. (1) Kıyıdan Kaşıkla lüfer avı ve Teaser takımı (1) Kıyıdan Levreğe At Çek (1) Kıyıdan Sahte Yemler Kullanarak At - Çek Tekniğiyle LEVREK Avı (1) Kiyidan At-Çek (1) Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (1) KURŞUNLAR (1) levrek (1) levrek av sahte yemleri (1) Levrek Avcılığı ve takım şekilleri (1) Levrek Avı (3) LEVREK AVI (2) levrek avı kaşıkla (1) LEVREK BALIĞI AVI (1) LEVREK Balığı ve Av Teknikleri (1) Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım (1) levrek nasıl yakalnır video (1) Levrek Sahteleri (1) lüfer (2) lüfer avcılığı (1) lüfer avı olta takımları (1) lüfer avı teknikleri (4) Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix) nın Özellikleri (1) LÜFER Balığı ve Av Teknikleri (1) lüfer nasıl avlanır video (1) lüfer olta takımları (1) lüfer takımı mantarlı (1) lüfer1 (1) MAKİNE SEÇİMİ (1) marmara balık av takvimi (1) Marmara'da lüfer avı (1) Marmarada Lüfer Avı (1) mavruka (1) mavrukalı köstekli takım resmi (1) mavrukalı takım (1) mercan balığı (1) Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi (1) mırmır (1) MIRMIR – ISPAROZ - SARPA AVI TEKNİKLERİ (1) MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ. (1) mırmır oltası videosu (1) misina (2) Misina Bağlama (1) misina bağlama resimleri (1) Misinada renk ve özellik seçimi (1) MİSİNALAR (3) misinalar hakkında bilgi (1) Nasıl Monte Edilir ve Kullanılır? (1) Oklava ile lüfer avı (1) Olta Bağlama ve İğne Seçimi (1) Olta balıkçılarına 5 cazip adres (1) olta balıkçılığı herşey (1) Olta Çeşitleri Ve Malzemelerimiz (1) Olta Hazırlama çeşitleri (1) Olta ile Lüfer Avcılığı (1) Olta ipleri Ve Türevleri (1) OLTA KUTUSU (1) Olta Makine Parçaları (2) Olta Makinesi Bakımı (1) Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları (2) OLTA TAKIMLARI (1) OLTA TAKIMLARI VE BEDENLER (1) Olta Takımları ve Uygulamaları (2) Olta Yapımı ve Çeşitleri (1) oltalar ve bedenler (1) ortasu (1) ÖKSÜZ BAĞI KÖSTEĞİ (1) PALAMUT-TORİK AVI (1) Paraketa (parekete) ile balık avı (1) Rapala (1) rapala avcılığı taktikler (1) Rüzgar Nedir? (1) SAHTE YEMLER (3) Sahte Yemlerle Kıyıdan At-Çek Tekniğiyle (1) Sarkıtmalar (1) sarpa (1) Savurma Dip Takımları (1) SAZAN AVCILIĞI (2) Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar (1) sazan avı teknikleri (1) Sazan Avına Hazırlık (2) Sazan Gezer Takım... (1) sazan için harıka bir yontem (1) Sazan Nasıl Tutulur (1) sazan takımları (1) seyirtme ve iskandil kalıpları (2) sırtı ile Palamut ve Akya avı için olta şeması (1) Sıyırtma Düzeneği Görseli (1) sinarit (1) sinarit balığı (1) sinek (1) Spirolino Nedir (1) suni yemler (1) Surf kamışlarının özellikleri (1) suüstü (1) şamandıralar ve özellikleri (1) şamandıralı beden takımı (1) takım (1) takım resimleri (6) takım resimleri genel (1) Tatlı su levreği avı (1) TURNA BALIĞI (1) turna balığı avcılığı (1) turna vcılığı (1) uygun rapalalar (1) uzun olta (1) yakamoz (1) YAYIN BALIĞI AVI (2) yem (1) yem çeşitleri (1) YEMLEME/MAZMUZ (1) YEMLİ OLTA İLE KIYIDAN LEVREK AVCILIĞI (1) Yo-Zuri (1) Zargana avı teknikleri (1) zargana oltası yapım videosu (1) ZIPKIN AVCILIĞI (8) Zoka (1) Zoka Dökümü (1) zoka veya kursun dökmek (1) ZOKALI AVCILIK (1) zokalı lüfer takımı (1) zokalı takım avı (1) zokalı takımlar (2)