Çarşamba, Eylül 15, 2010

Misinalar Hakkında Bilgi

Amatör balıkçılar, herhangi bir misinayı beğendikleri zaman, satıcıya şu soruyu sorarlar “ Bu misina suda görünür mü?” Asıl önem verilmesi gereken nokta avlanma türüne uygun misina seçimi ve misinanın özellikleri olmalıdır. Bu konuda sektör kıdemlilerinden Hidrobiyolog Levent Artüz’ün görüşlerini aktarıyoruz.

Konuyu 2 türlü ele almak gerekir:

1- Balıklar türlerine bağlı olarak, hatta sınıflarına ve yaşam şartlarına bağlı olarak çok değişik "görüş" şekillerine sahiptirler. Ancak görüntünün "şekil" olarak algılanması düşük organizasyonlu canlılarda çok farklıdır. Bu da görüntünün bir bütün olarak algılanabilmesi yeteneğinde saklıdır. Su ortamı içersinde görünür ışığın dağılımında suyun kalitesine bağlı olarak, belirli dalga boylarının, dolayısı ile renklerin ulaşabildiği derinlikler ile sınırlıdır.
Kısaca renk algılama yeteneği, türler bazında ve su ortamının farklı seviyelerine göre farklılıklar gösterir.

2- Balık avcılığında kullanılan misinalar olta ve beden olarak ikiye ayrılmaktadır. Olta olarak kullanılacak misinalar elastikiyetleri-sertlikleri, taşıma güçleri, gam yapma özellikleri, hafızaları v.b. gibi kriterler üzerinden değerlendirilir. Bunların gözükür veya gözükmez (az gözükür) olmaları sadece avcı bakımından önemlidir. Zaten bu sebeple klasik bir olta takımında beden kullanılır.

Burada balığın görme gücünden de önemlisi, hangi türden olursa olsun, yemin sunumudur.

Renkli veya alacalı misinalara gelince, bunlar genellikle avcının misinayı kolaylıkla takip edebilmesi için üretilmişlerdir. Amaç balığın fark etmemesi değildir. Su ortamında erimiş maddelere ve/veya sıcaklığa bağlı olarak tabakalaşmalar mevcuttur.

Bu tabakalar da, ışık altında, farklı yoğunlukları dolayısı ile su içinde çizgiler şeklinde algılanır. Bu sebeple oltada kullanılan misinanın tipi veya renginin bir önemi bulunmamaktadır. Eğer öyle olsaydı, yaygın olarak kullanılan ve şeffaf olmayan "ip misinaların" veya Fly'da kullanılan floresan (veya kontrast) renklere sahip "kalın monofilament misinaların" başarılı olamaması gerekirdi.

Bu sebeple oltalık bir misinada rengin avlanma stili ve avcı açısından önemi dışında, balık açısından bir önemi bulunmamaktadır.

Misina seçiminde de aynen bir alet seçiminde olduğu gibi "amaca uygun" malzemenin kullanılması gerekmektedir. Yakın bir zamana kadar kimya ve teknolojinin cevap verememesi sonucunda misinaya renk eklendiğinde bazı özelliklerinin kaybolduğu bilinmekteydi. Ancak son 10 sene içindeki gelişmeler ile bu sorun da artık ortadan kalkmıştır. Beden olarak kullanılan misinalarda ise, yemin sunumu açısından çok farklı kriterler ortaya çıkmaktadır.Misinanız aslında sıklıkla şu azman balıkları çekmenin verdiği doyum ya da koptuğu anda balığı yüzüp giderken görmenin verdiği hayal kırıklığı arasındaki farkı hissettirir size. Tabi ki misanın niteliği, sadece kullanmakta olduğunuz düğümünüzle orantılıdır, fakat en uygun misinanın seçimi, sudaki şansınızı ve keyfinizi kesinlikle artırabilir.

* Doğru misinanın seçimi
* Misanın özellikleri
* Çap
* Renk
* Sertlik ya da yumuşaklık
* Malzemenin çeşidi
* Monofilament (tek filament/lif) / çok filament
* Örgü
* Karışım (fusion)
* Fluorokarbon


Doğru misina seçimi

Üreticiler hem avlamay çalıştığınız balığın hem de suyun gereksinimlerini karşılamak için çeşitli özellikler tasarlayarak misinaların geliştirilmesine büyük yatırımlar yapmaktadırlar.
Misinaya ilaveten, teçhizatınız da olta ve makara, atış (atma/çekme; rapala, sürütme) teknikleriniz de göz önünde tutulmalıdır.
Yumuşak/gevşek misinalar biraz daha fazla hassasiyet vaad ederler. Ki bu küçük balıkları avlarken büyük avantajdır. Fakat kötü tarafları ise, çok fazla esnekliklerinin olabilmesi ihtimalidir. Balık vurduğunda kolaylıkla esnerler/uzarlar, ki bu da misinanın kopmasına yol açar.

Günümüzün misinaları, kullanıcının balığı oltanın ucunda hissetmesini mümkün kılmak için bir hassasiyet dengesi, balığın ilk vuruşunu absorbe etmek için darbe dayanımı, kolayca kopmadan balığı oltanın ucunda tutabilmek için kontrollü bir esneme ve olta atımı ile çekimini iyileştirmek için uygun bir sertlik gibi noktaları bir arada buluşturmaya çalışmaktadır.

Misinaların özellikleri

Çap

Bu misinanın test kuvvetini/dayanımını belirler. Çap ayrıca bir misinanın dayanıklılığını da artırır. Bu sayı kısaca, misinanın dayanıklılığının ya da ağırlık testinin, misina kopmadan önce belirtilen ağırlığı taşıyacak şekilde tasarlandığı anlamına gelir. Örneğin, iki poundluk bir test, misina kopmadan önce iki kiloluk bir balığı taşıyacak şekilde değerlendirilmiştir.

Yeni başlayan oltacılar, yakalamak istedikleri balığın ölçülerini karşılayan bir misina almalıdırlar. Emin olamıyorsanız, daha ağır bir misina alın. Daha tecrübeli oltacılar, bir balığı kıyıya çıkarmanın mücadelesini artırmak için en hafif misinayı kullanmayı tercih edebilir. Bazi yeni ¤¤¤mium misinalar, inanılmaz kuvvetli ve dayanıklı misinaları daha küçük çaplar ile sunmaktadır. Bunun sebebi, misinanın inceldikçe daha da hassas olmasıdır. Hassasiyet, balığın olta ya da yeminizden ısırıklar almasını hissetmenize yardımcı olur.
Çap ayrıca kullandığınız makarının türü üzerinde de rol oynar. Küçük çaplar ve düşük pound testli misinalar SPINCASTING ya da SPINNING makaralar için daha uygundur.

Tuzlu su balıkçılığı için 10 pound test ve daha ağğır misinalar BAITCASTING (çıkrık) makaralar ile birlikte çok iyi çalışmaktadır. Bir çok üretici misinalarını av şatları için tatlı su levreği gibi küçük balıklar için ultra-light/çok hafif ve ton balığı ile göl turnası gibi daha büyük balıklar için büyük av şeklinde değerlendirmektedir. Hatta soğuk su ve buzlu su balığı için bile özel üretilmiş misinalar bulunmaktadır.

Aşınma dayanımı

Misinalar sert koşullara maruz kalırlar. Kayalar, ağaç kökleri ve su. Bu misinaların neden aşınmaya dayanıklı olarak üretildiklerinin sebebidir. Sürtünmeye, çentiklere ve sürekli atıp-çekmeyeden kaynaklanan aşınma ile zedelenmelere dayanabilen bir misina arayın. Bir çok ¤¤¤mium misina iyi bir aşınma dayanımı sunar. Hatta artık monofilamentler bile uç noktalardaki balık avı şartlarında aşınma dayanımını iyileştirmek için özel tasarımlarla gelmektedir.

Renk

Bazen misinanızı görmeniz gerekir. Bazen de balığın misinayı görmesini istemezsiniz. Sonuç olarak, bu amaçlardan birini elde eden misinayı alabilirsiniz.

Saydam/Mavi/Fluorosan

Güneş ışığı yüzeyin üzerinde misinayı aydınlatır. Böylece atıp çekerken ya da sürütme yaparken görmek kolaydır.

Düşük görünürlük


Bu su altında harmanlanmak anlamına da gelmektedir. Bu yüzden balığın yeme karşı nazlı oluşu ya da aşırı avlanma sonucu balıkların daha akıllı hale geldiği koşulda ve ortamlarda tercih edilir.

Düşük görünürlülük/Saydamlık

Temiz akıntılı alanlarda ve hatta bazı göllerde, su berraktır. Bu renk türü çok berrak suda ya da seçtiğiniz meranın balıklarının yeme atlamada isteksiz olduğu durumlarda iş görür.

Yüksek gürünürlülük/Altın

Bu parlak renk bir balık vurduğunda görmeyi ya da bir çok misinan ile sürütme yaparken izlemyi/takip etmeyi ya da bir nehir avında avantajlar sağlayabilmektedir. Ayrıca bu rengi gün doğumu, gün batımı ve gece gibi düşük ışık şartlarında kullanmak için de tercih edebilirsiniz.

Kahve

Eğer çamurlu, bulanık sularda balığa çıkıyorsanız, bu renk suyun koşulları ile uyum sağlar.

Yosun yeşili

Bur renk, yoğun su yosunu ve su bitkileri bulunan avlaklarda iyi sonuç verir.

Sertlik ya da yumuşaklık

Genelde kuvvetli misinalar, sert misinalardır. Yumuşak misinaların bir çoğu, oltayı atmayı kolaylaştıran belirli tür makaralar ve ağaçlar ile kayalar gibi çok az yapıın sorun teşkil ettiği açık sular için tasarlanmıştır. Genelikle, çap büyüdükçe misina sertleşir. Sertlik ayrıca misinaya kuvvet de katar.

Malzemelerin çeşitleri

Işi sorunsuz yapmak için iyileştirilmiş ya da katkılı ve farklı malzemelerden misinaları alabilirsiniz.





Mono filament/çok filament

Mono filament misinalar, öncelikle düşük fiyatlı etiketleri sebebiyle en yaygın olan türdür. Misinayı tek bir hat/kılıf şeklinde oluşturmak için naylon kullanılır. Bu tarz misinalar aşınmaya daha fazla maruz kalırlar. Çok filamentli misinalar hassasiyet ve kuvvetlerinden taviz vermeden daha fazla dayanıklılık sunmaktadır. Dolayısıyla aşınmaya ve yıpranmaya yeterliliğini iyileştirmek için basitçe naylondan bir iç ve bir dış hat/kılıf yöntemi ile üretilmektedir.

Örgü ipler

Bu küçük çaplı ipler kuvveti iyileştirir ve hassasiyeti muhafaza eder. Örneğin, bir 15 pound test örgü ip ile 6 pound test mono filament bir misina aynı çaptadır. Sentetik lifler örgü ipin inceliğini muhafaza ederken kuvveti artırmak için örülür. Bir çok üretici dayanıklılığı ve kuvveti artıran, örgüyü bir arada tutan bir dış kaplama ilave eder. Örgülü ipler ile çok problem yaşanır. Fakat bunları kolayca bertaraf etmek mümkündür. Bir ipin kancadan kurtulmasını önlemek için üretici firmanın tavsiye ettiği düğüm türünü kullanmalısınız.

Bu iplerin çoğu yumuşaktır bu yüzden özellikle SPINNING MAKARALAR ile atması daha zor olabilir. Ilginçtir ki tüm iplerin ve misinaların ortak olan sorunu, çentiklerin takip edilmesidir. Örgü ipler özellikle daha da zayıflamaktadır. Dolayısıyla kırık/kopuk örgü gövdelere dikkat etmelisiniz.




Karışım (fusion)

Örgü iplerin bir çeşidi, yeni bir karışım (fusion) işlemidir. Misinanın yumuşaklığını daha kolay atış ve mesafe için muhafaza ederken, hassasyet, kuvvet ve düşük çap temin etmek için mikro fiber naylon bileşimi kullanılmaktadır. Bazı uzmanlar bazı örgü ve karışım süper iplerin kısıtlı esneklik değerlerinin kancanın ayarlanmasında muazzam bir artı olduğuna dikkat çekmektedir.

Fluorokarbonlar

Misinalardaki son yenilik fluorokarbonlardır. Karbona bağlanmış flüorin polimerinden yapılırlar. Bu mükemmel (¤¤¤mium) avantajlar sunmaktadır.

Görünmezlik

Bu büyük bir artıdır. Özellikle de berrak su ve ustalık isteyen bazı balık avlarında. Fluorokarbon misina suyun kırılma indeksine en yakın olan türüdür. Bu sayede, su altında hemen hemen görünmez olur fakat yüzeyde görülebilir.

Dayanıklılık

Güneşin mor ötesi ışınları misinayı etiklemez. Bu sayede misina daha uzun ömürlü olur.

Kuvvet

Fluorokarbon misina su emmez, bu sayede kuvvetini mahafaza eder. Bazı üreticeler, su emilimi sebebi ile monofilament misinaların kuvvetlerinin %10-20' sini kaybettiklerini belirtmektedir.

Sertlik

Bu misina ayrıca balığın yakalanmasında hassasiyete katkıda bulunması için düşük esneme değerine sahiptir. Sertliği aynı zamanda misinanın sürüklenmediği anlamına gelir. Böylece yemlerin dibe, daha derine gitmesine, sahtelerin daha hızlı düşmelerine imkan yaratır.


Misinalar 0, 10 mm. den başlar 2mm. ve daha kalın çaplara kadar gider. Bu sıralama da 010, 015, 020 gibi 0, 05 mm. artar.

Gelişmiş ülkelerde 0, 01 mm. artışlarla elde edilen 014, 017, 022, 028 gibi ara çaplar da vardır. İnce misina kullanmak görünülebilirliği azaltacağı gibi aynı zamanda uzun mesafelere atışı da sağlar.
__________________

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

SİTEMİZ FAYDALIMI SİZCE

Etiketler

ağırlıklar (1) AKYA BALIĞI AVI (1) alabalık avcılığı (2) Alabalık Nasıl tutulur (1) Alabalıklar ve Avcılığı (1) alüminyum folyonun yararları (1) AMATÖRLERE ÖĞÜTLER (1) AMATÖRÜN OLTA MALZEMELERİ (1) AY VE BALIKÇILIĞA DAİR II (1) Ay ve Balıkçılık (1) bağlama teknikleri görsel (1) bağlama teknikleri site (1) balığa göre (2) balığa göre takım ve yem şeması (1) balık anatomisi (1) Balık Avcılığı (1) BALIK AVI TAKVİMİ (1) balık avı yeri (1) BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ (1) balık çeşitleri (2) balık çeşitleri resimli (2) balık olta takımları resimli (2) Balık tutmak için en iyi 10 nokta (1) balıkcılık düğümleri (1) Balıkçılık Malzemeleri üreticileri (1) Bırakma takım (1) Boğazda rapala avcılığı Amatörce (1) canlı yem takılışı (1) çapari takımı (1) çapari tüyü (1) çapari yapımı (1) çapariler (3) Çinekop nasıl avlanır (1) Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller (1) çinekop avı ve takımı (1) Çinekop nasıl avlanır ? (1) çinekop oltası videosu (1) çipura (1) ÇİPURA Balığı Av Teknikleri (1) ÇiPURA Balığının Avlanımı (1) deniz balıkları (1) denizcilik terimleri (1) DENİZDE DOĞAL YEMLER (1) Denizde Kurşun Kullanımı (2) Denizlerimizde Görülen Balıklar ve Avlanma Teknikleri (1) derinsu (1) Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü) (1) dip takımı yemli mantarlı (1) DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ (1) düğümler (2) eşkina (1) EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER (1) fırdöndü bağlama resimleri (1) fırdöndü düğümü (1) fırdöndüler (2) fly ile (2) FLY-FISHING (6) gece avında ışık? (1) hangi balığa hangi iğne (2) hangi balık nasıl avlanır (1) Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem (1) HIRSIZ İĞNELİ ZOKA. (1) http://www.facebook.com/pages/Olta-ile-balik-avi/172110676151569 (1) iğne (2) iğne anatomisi (1) İĞNE BAĞLANMASI (1) iğne boyları (1) iğne çeşitleri (1) iğne hakkında herşey (1) iğne katalogları (1) iğne seçimi (4) İğne ve Fırdöndü Düğümleri. (1) iğneler (1) istanbul balıkları (1) İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri (1) İstanbul'un balık avı adresleri: (1) İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR (1) KADİFE BALIĞI VE AVI (1) kamış seçimi (1) Kamışla Fırlatma Teknikleri (1) karagöz (1) KARAGöZ AVCILIĞI (1) karagöz yemi (1) kefal (1) KEFAL AVCILIĞI (1) Kıyı ve tekne için takım önerisi... (1) Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı. (1) Kıyıdan Kaşıkla lüfer avı ve Teaser takımı (1) Kıyıdan Levreğe At Çek (1) Kıyıdan Sahte Yemler Kullanarak At - Çek Tekniğiyle LEVREK Avı (1) Kiyidan At-Çek (1) Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (1) KURŞUNLAR (1) levrek (1) levrek av sahte yemleri (1) Levrek Avcılığı ve takım şekilleri (1) Levrek Avı (3) LEVREK AVI (2) levrek avı kaşıkla (1) LEVREK BALIĞI AVI (1) LEVREK Balığı ve Av Teknikleri (1) Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım (1) levrek nasıl yakalnır video (1) Levrek Sahteleri (1) lüfer (2) lüfer avcılığı (1) lüfer avı olta takımları (1) lüfer avı teknikleri (4) Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix) nın Özellikleri (1) LÜFER Balığı ve Av Teknikleri (1) lüfer nasıl avlanır video (1) lüfer olta takımları (1) lüfer takımı mantarlı (1) lüfer1 (1) MAKİNE SEÇİMİ (1) marmara balık av takvimi (1) Marmara'da lüfer avı (1) Marmarada Lüfer Avı (1) mavruka (1) mavrukalı köstekli takım resmi (1) mavrukalı takım (1) mercan balığı (1) Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi (1) mırmır (1) MIRMIR – ISPAROZ - SARPA AVI TEKNİKLERİ (1) MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ. (1) mırmır oltası videosu (1) misina (2) Misina Bağlama (1) misina bağlama resimleri (1) Misinada renk ve özellik seçimi (1) MİSİNALAR (3) misinalar hakkında bilgi (1) Nasıl Monte Edilir ve Kullanılır? (1) Oklava ile lüfer avı (1) Olta Bağlama ve İğne Seçimi (1) Olta balıkçılarına 5 cazip adres (1) olta balıkçılığı herşey (1) Olta Çeşitleri Ve Malzemelerimiz (1) Olta Hazırlama çeşitleri (1) Olta ile Lüfer Avcılığı (1) Olta ipleri Ve Türevleri (1) OLTA KUTUSU (1) Olta Makine Parçaları (2) Olta Makinesi Bakımı (1) Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları (2) OLTA TAKIMLARI (1) OLTA TAKIMLARI VE BEDENLER (1) Olta Takımları ve Uygulamaları (2) Olta Yapımı ve Çeşitleri (1) oltalar ve bedenler (1) ortasu (1) ÖKSÜZ BAĞI KÖSTEĞİ (1) PALAMUT-TORİK AVI (1) Paraketa (parekete) ile balık avı (1) Rapala (1) rapala avcılığı taktikler (1) Rüzgar Nedir? (1) SAHTE YEMLER (3) Sahte Yemlerle Kıyıdan At-Çek Tekniğiyle (1) Sarkıtmalar (1) sarpa (1) Savurma Dip Takımları (1) SAZAN AVCILIĞI (2) Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar (1) sazan avı teknikleri (1) Sazan Avına Hazırlık (2) Sazan Gezer Takım... (1) sazan için harıka bir yontem (1) Sazan Nasıl Tutulur (1) sazan takımları (1) seyirtme ve iskandil kalıpları (2) sırtı ile Palamut ve Akya avı için olta şeması (1) Sıyırtma Düzeneği Görseli (1) sinarit (1) sinarit balığı (1) sinek (1) Spirolino Nedir (1) suni yemler (1) Surf kamışlarının özellikleri (1) suüstü (1) şamandıralar ve özellikleri (1) şamandıralı beden takımı (1) takım (1) takım resimleri (6) takım resimleri genel (1) Tatlı su levreği avı (1) TURNA BALIĞI (1) turna balığı avcılığı (1) turna vcılığı (1) uygun rapalalar (1) uzun olta (1) yakamoz (1) YAYIN BALIĞI AVI (2) yem (1) yem çeşitleri (1) YEMLEME/MAZMUZ (1) YEMLİ OLTA İLE KIYIDAN LEVREK AVCILIĞI (1) Yo-Zuri (1) Zargana avı teknikleri (1) zargana oltası yapım videosu (1) ZIPKIN AVCILIĞI (8) Zoka (1) Zoka Dökümü (1) zoka veya kursun dökmek (1) ZOKALI AVCILIK (1) zokalı lüfer takımı (1) zokalı takım avı (1) zokalı takımlar (2)