Pazar, Eylül 05, 2010

Mavrukalı Lüfer, Sarıkanat, Çinekop Takımı

Mavruka ile lüfer , sarıkanat ve çinekop avı genellikle bu balıkların yatak yaptığı yerlerde , yada yine bu balıkların zaman , zaman kanaldan çıkıp , yem yemek için yanlayarak istavrit , hamsi , sardalya gibi yem balıklarını sıkıştırdıkları İstanbul ve Çanakkale Boğazları’ndaki akıntının az olduğu koylarda yapılır. Marmara Denizi’nde Aralık-Nisan ayları arasında verimli bir şekilde kullanım alanı bulduğu yerler ; Kumkapı’dan Yeşilköy önlerine kadar uzanan ve eski oltacıların “Bayırlar” diye adlandırdıkları 15-20 kulaç arasında derinliği olan bölge ile Sivri Ada , Yassı Ada ve Kınalı Ada üçgeninin ortasında yer alan yine 20-25 kulaç arasında derinliği olan bölgedir.

Mavruka aşağıdaki fotografta görüldüğü gibi genellikle 75-150 gram ağırlığında , kurşundan dökülmüş , her iki tarafı delikli bir çeşit iskandildir. Eskiden ava başlamadan önce oltacılar tarafından civa ile ovularak mazgallanmış ve gümüş parlaklığına ulaştırılmış mavrukalar kullanılırken , şimdilerde nikelaj yapılarak hazırlanmış çeşitli ağırlıktaki mavrukalar çok daha verimli bir şekilde kullanılmaktadır.

Olta Takımının Hazırlanması:

Mantar veya kasnağa oltanın ana bedeni olarak 55 kulaç (100 m) uzunluğunda ve 0.50-0.60 mm kalınlığında gam yapmayan yatık bir misina sarılır. Sarım işlemi bittikten sonra boşta kalan ana badenin ucuna 1 no (2cm) bir fırdöndü bağlanır. Bu fırdöndünün boşta kalan diğer ucuna 3 ince misinadan düz büküm yapılarak hazırlanan yaklaşık 1 m uzunluğunda ve adına kolçak denilen misina bağlanır. Kolçağın boşta kalan diğer ucuna yine 1 no (2cm) bir fırdöndü bağlanarak sabitlenir (derin su takımlarında kolçak kullanılmasının amacı fırdöndüleri çalıştırarak takımın gam yapmasını önlemek içindir. Şayet 3’lü büküm yapılması bilinmiyorsa , kolçak ana beden misinası ile aynı kalınlıkta tek bir misinadan oluşturulur.) Kolçağın ucuna bağladığımız fırdöndünün boşta kalan halkasına 1 kulaç uzunluğunda ve 0.30-0.35 mm kalınlığında şeffaf beyaz renkli beden misinası bağlanır. Beden misinasının sonuna da akıntıdan etkilenmeyecek ağırlıktaki bir mavruka; beden misinasının ucu,kuyruk kısmındaki deliğinden geçirilmek suretiyle bağlanır. Mavrukanın altta kalan diğer deliğine de avlanılacak balığın büyüklüğüne göre kullanılacak olan hırsızlı iki iğne bağlanır. Mavrukanın gözlerine misina bağlamadan önce , mavrukanın deliklerinin açılması sırasında oluşmuş olan çapakların bağlanan misinayı zedeleyerek kopmasına neden olmaması için bir bıçak veya ip yardımıyla temizlenmesi veya yine bu gözlere misinayı korumak için bağlandığında misinanın altında kalacak şekilde 4-5 kat ibrişim iplik sarılması gereklidir.

Balığın curum yaptığı yani çok bol çıktığı dönemlerde takımın verimini artırmak amacıyla 1 kulaç uzunluğundaki beden üzerine , mavrukanın ucuna bağladığımız aynı misina ve iğnelerle eşdeğerli 25-30 cm uzunluğunda ilave 1 veya 2 köstek bağlayarak ava devam etmek de mümkündür.


Yemin Takılması ve Takımın Kullanılması:

Mavrukalı takımın ana yemi bütün olarak takılan , su yememiş pulu üstünde hamsidir. Hırsızlı iğne gurubunun mavrukaya daha yakın olan ilk iğnesi hamsinin ağzından ve gözünden geçirildikten sonra ense kısmının yanına saplanır. Hırsız konumundaki ikinci iğne ise hamsinin kuyruğuna yakın bir yere ve batırıldığı yerin karşısından ucu çıkacak şekilde takılır. Yem olarak hamsi bulunamadığı taktirde tercihen bütün olarak gümüş , çaça , sardalya veya sülük şeklinde kesilmiş yaprak istavrit kullanılır. Dikkat edilecek husus , kullanılacak yemin çok taze olması ve iğnelere takılırken hırpalanarak yemin duruşunun bozulmamasıdır.

Av mahalline gelindiğinde genellikle suların durumuna göre demir atılarak veya teknenin duruşunu etkileyecek dalga , rüzgar ve akıntı olmadığı durumlarda da motor üstünde veya kürek tutarak takım kullanılır. Yemlenen takım dibe indirildikten sonra takım yarım veya bir kulaç kadar yukarı çekilir. Balığın yeme saldırmasıyla birlikte iğnelerin ağzına geçmesi ve misinanın suda akıntı nedeniyle azda olsa yaptığı boşluğu almak amacıyla kuvvetli bir şekilde çalınarak balık tasmalanır. İğnelere yakalandığı hissedilen balık seri bir şekilde ancak çekme temposunu bozmadan ve aksatmadan hep aynı düzende çekilerek tekneye alınır.

Mavrukalı takımın zokalı takıma göre en büyük avantajı; çok seri çalışması ve dibe çok daha kolay ve çabuk indirilip çekilmesi nedeniyle kısa süre içinde daha fazla balık tutulmasına imkan vermesidir.

Mavrukalı takım Ege ve Akdeniz Bölgesinde av yapan arkadaşlarımızın da bildikleri gibi; misina , fırdöndü , iğne ve mavruka ebatlarında yakalanması amaçlanan balığın cinsine ve büyüklüğüne göre değişiklikler yaparak , derin sulardaki gemi batıkları ve ilişkenlerde lahoz , sinarit , mercan gibi dip ve taş balıklarının avlarında da başarıyla kullanılan bir takım ve olta düzeneğidir.

Rastgelsin..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

SİTEMİZ FAYDALIMI SİZCE

Etiketler

ağırlıklar (1) AKYA BALIĞI AVI (1) alabalık avcılığı (2) Alabalık Nasıl tutulur (1) Alabalıklar ve Avcılığı (1) alüminyum folyonun yararları (1) AMATÖRLERE ÖĞÜTLER (1) AMATÖRÜN OLTA MALZEMELERİ (1) AY VE BALIKÇILIĞA DAİR II (1) Ay ve Balıkçılık (1) bağlama teknikleri görsel (1) bağlama teknikleri site (1) balığa göre (2) balığa göre takım ve yem şeması (1) balık anatomisi (1) Balık Avcılığı (1) BALIK AVI TAKVİMİ (1) balık avı yeri (1) BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ (1) balık çeşitleri (2) balık çeşitleri resimli (2) balık olta takımları resimli (2) Balık tutmak için en iyi 10 nokta (1) balıkcılık düğümleri (1) Balıkçılık Malzemeleri üreticileri (1) Bırakma takım (1) Boğazda rapala avcılığı Amatörce (1) canlı yem takılışı (1) çapari takımı (1) çapari tüyü (1) çapari yapımı (1) çapariler (3) Çinekop nasıl avlanır (1) Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller (1) çinekop avı ve takımı (1) Çinekop nasıl avlanır ? (1) çinekop oltası videosu (1) çipura (1) ÇİPURA Balığı Av Teknikleri (1) ÇiPURA Balığının Avlanımı (1) deniz balıkları (1) denizcilik terimleri (1) DENİZDE DOĞAL YEMLER (1) Denizde Kurşun Kullanımı (2) Denizlerimizde Görülen Balıklar ve Avlanma Teknikleri (1) derinsu (1) Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü) (1) dip takımı yemli mantarlı (1) DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ (1) düğümler (2) eşkina (1) EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER (1) fırdöndü bağlama resimleri (1) fırdöndü düğümü (1) fırdöndüler (2) fly ile (2) FLY-FISHING (6) gece avında ışık? (1) hangi balığa hangi iğne (2) hangi balık nasıl avlanır (1) Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem (1) HIRSIZ İĞNELİ ZOKA. (1) http://www.facebook.com/pages/Olta-ile-balik-avi/172110676151569 (1) iğne (2) iğne anatomisi (1) İĞNE BAĞLANMASI (1) iğne boyları (1) iğne çeşitleri (1) iğne hakkında herşey (1) iğne katalogları (1) iğne seçimi (4) İğne ve Fırdöndü Düğümleri. (1) iğneler (1) istanbul balıkları (1) İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri (1) İstanbul'un balık avı adresleri: (1) İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR (1) KADİFE BALIĞI VE AVI (1) kamış seçimi (1) Kamışla Fırlatma Teknikleri (1) karagöz (1) KARAGöZ AVCILIĞI (1) karagöz yemi (1) kefal (1) KEFAL AVCILIĞI (1) Kıyı ve tekne için takım önerisi... (1) Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı. (1) Kıyıdan Kaşıkla lüfer avı ve Teaser takımı (1) Kıyıdan Levreğe At Çek (1) Kıyıdan Sahte Yemler Kullanarak At - Çek Tekniğiyle LEVREK Avı (1) Kiyidan At-Çek (1) Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (1) KURŞUNLAR (1) levrek (1) levrek av sahte yemleri (1) Levrek Avcılığı ve takım şekilleri (1) Levrek Avı (3) LEVREK AVI (2) levrek avı kaşıkla (1) LEVREK BALIĞI AVI (1) LEVREK Balığı ve Av Teknikleri (1) Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım (1) levrek nasıl yakalnır video (1) Levrek Sahteleri (1) lüfer (2) lüfer avcılığı (1) lüfer avı olta takımları (1) lüfer avı teknikleri (4) Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix) nın Özellikleri (1) LÜFER Balığı ve Av Teknikleri (1) lüfer nasıl avlanır video (1) lüfer olta takımları (1) lüfer takımı mantarlı (1) lüfer1 (1) MAKİNE SEÇİMİ (1) marmara balık av takvimi (1) Marmara'da lüfer avı (1) Marmarada Lüfer Avı (1) mavruka (1) mavrukalı köstekli takım resmi (1) mavrukalı takım (1) mercan balığı (1) Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi (1) mırmır (1) MIRMIR – ISPAROZ - SARPA AVI TEKNİKLERİ (1) MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ. (1) mırmır oltası videosu (1) misina (2) Misina Bağlama (1) misina bağlama resimleri (1) Misinada renk ve özellik seçimi (1) MİSİNALAR (3) misinalar hakkında bilgi (1) Nasıl Monte Edilir ve Kullanılır? (1) Oklava ile lüfer avı (1) Olta Bağlama ve İğne Seçimi (1) Olta balıkçılarına 5 cazip adres (1) olta balıkçılığı herşey (1) Olta Çeşitleri Ve Malzemelerimiz (1) Olta Hazırlama çeşitleri (1) Olta ile Lüfer Avcılığı (1) Olta ipleri Ve Türevleri (1) OLTA KUTUSU (1) Olta Makine Parçaları (2) Olta Makinesi Bakımı (1) Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları (2) OLTA TAKIMLARI (1) OLTA TAKIMLARI VE BEDENLER (1) Olta Takımları ve Uygulamaları (2) Olta Yapımı ve Çeşitleri (1) oltalar ve bedenler (1) ortasu (1) ÖKSÜZ BAĞI KÖSTEĞİ (1) PALAMUT-TORİK AVI (1) Paraketa (parekete) ile balık avı (1) Rapala (1) rapala avcılığı taktikler (1) Rüzgar Nedir? (1) SAHTE YEMLER (3) Sahte Yemlerle Kıyıdan At-Çek Tekniğiyle (1) Sarkıtmalar (1) sarpa (1) Savurma Dip Takımları (1) SAZAN AVCILIĞI (2) Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar (1) sazan avı teknikleri (1) Sazan Avına Hazırlık (2) Sazan Gezer Takım... (1) sazan için harıka bir yontem (1) Sazan Nasıl Tutulur (1) sazan takımları (1) seyirtme ve iskandil kalıpları (2) sırtı ile Palamut ve Akya avı için olta şeması (1) Sıyırtma Düzeneği Görseli (1) sinarit (1) sinarit balığı (1) sinek (1) Spirolino Nedir (1) suni yemler (1) Surf kamışlarının özellikleri (1) suüstü (1) şamandıralar ve özellikleri (1) şamandıralı beden takımı (1) takım (1) takım resimleri (6) takım resimleri genel (1) Tatlı su levreği avı (1) TURNA BALIĞI (1) turna balığı avcılığı (1) turna vcılığı (1) uygun rapalalar (1) uzun olta (1) yakamoz (1) YAYIN BALIĞI AVI (2) yem (1) yem çeşitleri (1) YEMLEME/MAZMUZ (1) YEMLİ OLTA İLE KIYIDAN LEVREK AVCILIĞI (1) Yo-Zuri (1) Zargana avı teknikleri (1) zargana oltası yapım videosu (1) ZIPKIN AVCILIĞI (8) Zoka (1) Zoka Dökümü (1) zoka veya kursun dökmek (1) ZOKALI AVCILIK (1) zokalı lüfer takımı (1) zokalı takım avı (1) zokalı takımlar (2)