Cumartesi, Eylül 11, 2010

hangi balık nasıl avlanır


LÜFER BALIĞI AVI :

Lüfer balığı geçici avdır. Yavruluktan itibaren büyüyene kadar çeşitli isimler ile defne yaprağı, çinakop , sarıkanat, lüfer ve kofana diye isimler ile anılır. Çenesinin kuvveti ve kurnaz oluşu aynı zamanda cesur ve atılgan oluşu balıkçılar için kolay olmayan avdır. Lüfer balığını avlamak için izmarit, istavrit, zargana, hamsi, uskumru ve kolyoz balıkları yem olarak kullanılmaktadır. Bazı yemler hamsi gibi bütün olarak diğerleri ise fileto olarak iğneye takıldığı gibi zarganada çoğu zaman bütün ve canlı takılması halinde daha verimli av yapma imkanı sağlar. Lüfer oltası 0.50 naylon misina ile 80 ile 100 metrelik oltanın ucuna fırdöndü takıldıktan sonra 0.30 beden ucuna zoka bağlayıp veyahut ta sandalla yapılan avda 1 numara kaşık kullanılarak sandal hızına görev ağırlık kullanılarak yapılır, kıyı balıkçılığında ise kamış kullanılarak hırsızlı iğneye bütün istavriti takıp uzağa atılan oltanın boşluğu alınıp beklenir balık vurunca hemen çekmek gerekir, yeni geliştirilen kıyı balıkçılığı için mantarlı oltadır, bu olta tipi üçlü fırdöndünün alt halkasına beden ve ağırlık üst halkasına ise olta ve yan halkasına ise hırsızlı iğne ve mantar bağlanır,mantarın faydası yemin üstte kalıp balığın görmesi içindir. 

ORKİNOS BALIĞI AVI : 



Zor olan avlardan biride orkinos balığı avıdır, 200 kilodan başlayıp 1 tona kadar ağırlığa ulaşmaktadır, ton deyince orkinosun ton adı altında konservesi de yapılmaktadır. Canlı yem kullanılması tavsiye edilir, lüfer ve palamut gibi yalnız balığın güçlü ve mücadeleci oluşu farklı olta sistemini gerektirir şöyle ki 200 metre uzunluğunda naylon örme ip ucuna fırdöndü bağlanıp 3 milimetre kalınlığında 4 metre tel bağlandıktan sonra ise yine bir fırdöndü koyup kalın 15 metrelik çelik tel ve ucuna da 20 santimetrelik bir iğne ile oltamız hazır demektir.Her ihtimale karşı balık fazla derinlere daldığı için yedek ip bulundurmakta fayda vardır. Aynı zamanda ip kesinlikle diğer oltalar gibi elle tutulmayıp bir şamandıraya bağlanmalı ve şamandıradan sonrada ince sicimle sandala bağlanmalı ki balığın geldiği ya şamandıranın dibe inmesi yada ince ipin kopması ile anlaşılır. 

TURNA BALIĞI AVI :



Gölde yaşayan bir balık olup 1 metre ile 20 kilogram arasında değişen ölçülere sahip olup canlı veya ölü yem ile yakalanacağı gibi rap ala ve kaşık ile de kamış kullanılarak yakalanabilir. Orta boy tatlı su balığı alınır ve üçlü iğne anüs kısmına kuyruğa bitişik takılıp oltanın devamında bulunan ağız iğnesi de ağza kilitlenir, yalnız bu işlemi yaparken ölü balığın ağız içine ağırlık koymak dibe iniş anında balığa canlı havası verir. Diğer bir olta çeşidi de misina anüsten geçirilip ağız kısmından dışarı çıkarılır ve çekilen misinanın anüs kısmında bulunan tek iğne ölü balığa anüse yakın zabdedilir. Canlı yem kullanma şansınız var ise üçlü iğnemizi balığın yüzgeç üstüne iki kancası takılıp kuyruk kısmına kadar gerilen misina sicim ile balığın gövdesine bağlanır canlı olan balık düz bir şekilde yüzer ve turna yakalamanız daha garanti olur. Ölü yemde ise unutulmaması gereken atıp çekme yöntemidir. 

KIZILKANAT BALIĞI AVI : 


Göllerin sığ olan kısımlarında av vermeleri ılık sudan hoşlanmalarında kaynaklanmaktadır. Avcılığında 0.25 misina hatta kendinize güveniyorsanız daha ince misina secimi yapabilir, iğne olaraktan WMC 9284 kalite 5 numara iğne tavsiye olunur. Ağırlık kullanmadan şamandıra yardımı ile kıyıdan kamış ile canlı yem kullanarak yakalıya bilirsiniz, canlı yem seçiminiz kurt, solucan, yavru balık ve yörede bulunan böcek olabilir. Unutulmaması gereken diğer bir hususta oltanın fazla hareketsiz bırakılmamasıdır, kızılkanat hareket halindeki yeme daha çabuk cevap verdiğidir. Tekne ile avlanıyorsanız şamandırasız yüzen misina kullanın eğer yüzen misina bulma olanağınız yok ise o zaman iğneden 75 santimetre geriden başlama kaydı ile eczaneden temin edebileceğiniz vazelin ile yağlayın ki sizinde yüzen misinanız olsun.

KEFAL BALIĞI AVI : 



Dişsiz olan bu balık yemini emerek didiklediğinden sizlere birkaç farklı olta çeşidinden bahsedeceğim, gittiğiniz bölgede eğer balıklar büyük ve diplerde dolaşıyorlarsa o zaman yapacağınız bildiğimiz üçlü iğnenin üç tane ucunu güzelce eğe ile sivriltip 0.40 misinanın ucuna bağladıktan sonra taze ekmek içini elimizde top şeklinde yapalım büyüklüğü ise üçlü iğnemize uygun olup iğnenin uç kısımları dışarıda kalacak şekilde taktıktan sonra balıkların bulunduğu bölgeye atıp bekleyelim, gelen balıklar yukarıda da bahsettiğim gibi yemi emmeye başlar ve bu işlemin sonucunda yemi alabilmek için kafa sallarlar bu durumda kendiliklerinden oltaya takılırlar ve oltanızı sürüklerlerken oltanızı gerdirip yakalandığını anladığınız an yavaşça çekmeye başlayınız. Benim en sevdiğim ise bilhassa bodrumda çok uygulama fırsatı bulduğum olta çeşidi su üzerinde gezinen kefallar için bayağı iyi netice verdi. Sizinde bulunduğunuz bölgede kefallar su üzerinde ise yapacağınız 0.35 misina üzerine 20 ile 30 adet 1251 C 5 numara çelik beyaz iğneleri iki parmak ara ile birbirinin peşi sıra bağladıktan sonra ekmeğinizi avuç büyüklüğünde koparıp yumuşak kısmı dışarıda kalacak şekilde ikiye katlayıp yaptığımız bol iğneli oltamızı iğneleri ekmeğe batırmadan ekmeğin üzerine sarıp fırlattıktan sonra gelen balıklar ekmeği didiklerlerken muhakkak bir taraflarından yakalanacaklardır aman derileri yumuşak olduklarından oltayı yavaş çekmeye bakın. Bazı derin bölgelerde ise dip oltası kullanmanız gereke bilir onun için mantarlı dip oltası tavsiye olur, yem olarak kurt, et parçası veya yine ekmek içi kullanabilirsiniz. 

İSTAVRİT BALIĞI AVI : 



Bütün denizlerimizde bulunduğu gibi yakalanması ise gayet kolay olduğundan çok rağbet edilen bir balık cinsi olup hepimizin bildiği gibi çaparı tabir edilen olta ile kolay av vermektedir.Çaparı hazırlarken mevsim ve su berraklığı göz önüne alınmalıdır. Yaz ve kış çapar ileri iğne, tüy ve takım farklılığı gerektirmekte olup kışın berrak olmayan sularda 1251 C 5 numara iğne, 0.30 köstek, 0.30 beden yazın ise 1799 7 veya 9 numara siyah iğne, 0.25 köstek, 0.25 beden kullanmak gerektiği gibi unutulmaması gereken diğer bir hususta kuyruk altı av yapanların siyah sağlam bir makara ipine iğnelerini bağlarlar ise misina gibi parlamadığından daha fazla balık yakalamanıza imkan verir. Çaparı de ağırlık için kıyı ve teknede çaparının uzunluğu, iğne adeti ve suyun akışına hatta kamışınıza uygun olan ağılığı seçmeniz gerekmektedir. 

İZMARİT BALIĞI AVI : 


Hem karadan hem de sandal ile avlanan balık kolay yakalanmasına rağmen bilhassa yem ile avlandığında oltaya vuruş yaptığı anda olta hemen çekilmeyip ufak bir bilek hareketi ile cevap verip vuruş kesildiği anda olta çekilmelidir. Kıyıdan kamış ile yapılan avda ayaklı olta dediğimiz 3 köstekli 0.25 köstek kalınlığında, 0.30 ana beden, 0.40 da olta kalınlığı olan ve 1799 siyah 9 numara çapraz iğne kullanmalıdır. Yem olarak genelde ufak midye yani tohum midye her iğneye bir midye kullanılarak yapılması daha uygundur. Sandal avında yemli olta seçiminde ise olta kalınlığı 0.50, ana beden 0.30, köstek ise 0.30 kalınlığında ve köstek aralığı 10 santimetre olup siyah 7 numara 1799 çapraz iğneler ile 15 – 30 adet arasında değişen diğer adı ile yemli çaparı denilen olta şekli olup yemsiz çaparı de kullanılabilir yemsiz çaparı de ise köstek boylarını daha uzun bırakabilirsiniz tüy seçimi ise evimizde bulunan muhabbet, iskete, Florya ve saka gibi süs kuşlarının göğüs tüylerinden elde edilir. 

BIYIKLI BALIK AVI : 


Balığın yakalanması ve kıyıya çekilmesi beceri ve güç istemektedir. Enerjik ve güçlü balık olması sebebi ile onun aldatılması ve yene bileceğiniz güçte olta hazırlamak için misina seçimini iyi yapıp I/0 WMC 9284 kahve rengi çelik iğne, yem olaraktan solucan seçip solucanın tüm iğneyi kaplamasına dikkat etmelisiniz, solucan bulmanız güç olursa peynir, et ve hamuru deneyebilirsiniz. 



HANİ BALIĞI AVI ( LAHOZ – ORFOZ ) : 



Pareketa veya el oltası ile 100 ile 200 metrelerde yakalandığı gibi 25 ile 30 metrelerde de yakalanırlar, 100 metrelik derinliklerde kullanacağımız olta çapraz dövmeli 8/0 100 gramlık iğneli zoka ve zokadan 1,5 metre geriye 300 gramlık ağırlık 2 metrelik ara beden ve de 3 santimlik fırdöndü, daha derinlerde ise bildiğimiz pareketa kullanırken 1 kilogramlık ağırlık ve ağırlıktan sonra her ara bedenin boyunu 2 metre tutarak 1 metre uzunluğunda 0.80 köstek ve 8/0 veya 6/0 WMC çapraz 9284 kalite iğne istenilen adette kullanılırken yem seçiminde ise ahtapot, istavrit, uskumru veya kolyoz kullanılır. 


SAZAN BALIĞI AVI : 



Sağlam bir kamış seçtikten sonra kullanacağınız iğne 9284 kalite 6 veya 7 numaradan 1/0 numaraya kadar çıkabilir. Oltanız basit sadece iğne ve fırdöndüden oluşmaktadır, hatta ağırlık dahi gerekmeyip emici ve yutucu balık olduğundan yemlerin iri hamur, kurt, haşlanmış patates, mısır, buğday ve et olarak seçilip oltaya geldiğinde boşluk verip yemi rahat yutmasını sağlayıp ondan sonra sertçe çekip iğne iyice saplanınca karaya almaya bakınız, ağız yapısı sağlam olduğundan çekerken ağız yırtılır diye kokmanıza gerek yoktur. Esas olan karaya çekene kadar sizi çok zorlayacağıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

SİTEMİZ FAYDALIMI SİZCE

Etiketler

ağırlıklar (1) AKYA BALIĞI AVI (1) alabalık avcılığı (2) Alabalık Nasıl tutulur (1) Alabalıklar ve Avcılığı (1) alüminyum folyonun yararları (1) AMATÖRLERE ÖĞÜTLER (1) AMATÖRÜN OLTA MALZEMELERİ (1) AY VE BALIKÇILIĞA DAİR II (1) Ay ve Balıkçılık (1) bağlama teknikleri görsel (1) bağlama teknikleri site (1) balığa göre (2) balığa göre takım ve yem şeması (1) balık anatomisi (1) Balık Avcılığı (1) BALIK AVI TAKVİMİ (1) balık avı yeri (1) BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ (1) balık çeşitleri (2) balık çeşitleri resimli (2) balık olta takımları resimli (2) Balık tutmak için en iyi 10 nokta (1) balıkcılık düğümleri (1) Balıkçılık Malzemeleri üreticileri (1) Bırakma takım (1) Boğazda rapala avcılığı Amatörce (1) canlı yem takılışı (1) çapari takımı (1) çapari tüyü (1) çapari yapımı (1) çapariler (3) Çinekop nasıl avlanır (1) Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller (1) çinekop avı ve takımı (1) Çinekop nasıl avlanır ? (1) çinekop oltası videosu (1) çipura (1) ÇİPURA Balığı Av Teknikleri (1) ÇiPURA Balığının Avlanımı (1) deniz balıkları (1) denizcilik terimleri (1) DENİZDE DOĞAL YEMLER (1) Denizde Kurşun Kullanımı (2) Denizlerimizde Görülen Balıklar ve Avlanma Teknikleri (1) derinsu (1) Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü) (1) dip takımı yemli mantarlı (1) DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ (1) düğümler (2) eşkina (1) EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER (1) fırdöndü bağlama resimleri (1) fırdöndü düğümü (1) fırdöndüler (2) fly ile (2) FLY-FISHING (6) gece avında ışık? (1) hangi balığa hangi iğne (2) hangi balık nasıl avlanır (1) Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem (1) HIRSIZ İĞNELİ ZOKA. (1) http://www.facebook.com/pages/Olta-ile-balik-avi/172110676151569 (1) iğne (2) iğne anatomisi (1) İĞNE BAĞLANMASI (1) iğne boyları (1) iğne çeşitleri (1) iğne hakkında herşey (1) iğne katalogları (1) iğne seçimi (4) İğne ve Fırdöndü Düğümleri. (1) iğneler (1) istanbul balıkları (1) İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri (1) İstanbul'un balık avı adresleri: (1) İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR (1) KADİFE BALIĞI VE AVI (1) kamış seçimi (1) Kamışla Fırlatma Teknikleri (1) karagöz (1) KARAGöZ AVCILIĞI (1) karagöz yemi (1) kefal (1) KEFAL AVCILIĞI (1) Kıyı ve tekne için takım önerisi... (1) Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı. (1) Kıyıdan Kaşıkla lüfer avı ve Teaser takımı (1) Kıyıdan Levreğe At Çek (1) Kıyıdan Sahte Yemler Kullanarak At - Çek Tekniğiyle LEVREK Avı (1) Kiyidan At-Çek (1) Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (1) KURŞUNLAR (1) levrek (1) levrek av sahte yemleri (1) Levrek Avcılığı ve takım şekilleri (1) Levrek Avı (3) LEVREK AVI (2) levrek avı kaşıkla (1) LEVREK BALIĞI AVI (1) LEVREK Balığı ve Av Teknikleri (1) Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım (1) levrek nasıl yakalnır video (1) Levrek Sahteleri (1) lüfer (2) lüfer avcılığı (1) lüfer avı olta takımları (1) lüfer avı teknikleri (4) Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix) nın Özellikleri (1) LÜFER Balığı ve Av Teknikleri (1) lüfer nasıl avlanır video (1) lüfer olta takımları (1) lüfer takımı mantarlı (1) lüfer1 (1) MAKİNE SEÇİMİ (1) marmara balık av takvimi (1) Marmara'da lüfer avı (1) Marmarada Lüfer Avı (1) mavruka (1) mavrukalı köstekli takım resmi (1) mavrukalı takım (1) mercan balığı (1) Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi (1) mırmır (1) MIRMIR – ISPAROZ - SARPA AVI TEKNİKLERİ (1) MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ. (1) mırmır oltası videosu (1) misina (2) Misina Bağlama (1) misina bağlama resimleri (1) Misinada renk ve özellik seçimi (1) MİSİNALAR (3) misinalar hakkında bilgi (1) Nasıl Monte Edilir ve Kullanılır? (1) Oklava ile lüfer avı (1) Olta Bağlama ve İğne Seçimi (1) Olta balıkçılarına 5 cazip adres (1) olta balıkçılığı herşey (1) Olta Çeşitleri Ve Malzemelerimiz (1) Olta Hazırlama çeşitleri (1) Olta ile Lüfer Avcılığı (1) Olta ipleri Ve Türevleri (1) OLTA KUTUSU (1) Olta Makine Parçaları (2) Olta Makinesi Bakımı (1) Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları (2) OLTA TAKIMLARI (1) OLTA TAKIMLARI VE BEDENLER (1) Olta Takımları ve Uygulamaları (2) Olta Yapımı ve Çeşitleri (1) oltalar ve bedenler (1) ortasu (1) ÖKSÜZ BAĞI KÖSTEĞİ (1) PALAMUT-TORİK AVI (1) Paraketa (parekete) ile balık avı (1) Rapala (1) rapala avcılığı taktikler (1) Rüzgar Nedir? (1) SAHTE YEMLER (3) Sahte Yemlerle Kıyıdan At-Çek Tekniğiyle (1) Sarkıtmalar (1) sarpa (1) Savurma Dip Takımları (1) SAZAN AVCILIĞI (2) Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar (1) sazan avı teknikleri (1) Sazan Avına Hazırlık (2) Sazan Gezer Takım... (1) sazan için harıka bir yontem (1) Sazan Nasıl Tutulur (1) sazan takımları (1) seyirtme ve iskandil kalıpları (2) sırtı ile Palamut ve Akya avı için olta şeması (1) Sıyırtma Düzeneği Görseli (1) sinarit (1) sinarit balığı (1) sinek (1) Spirolino Nedir (1) suni yemler (1) Surf kamışlarının özellikleri (1) suüstü (1) şamandıralar ve özellikleri (1) şamandıralı beden takımı (1) takım (1) takım resimleri (6) takım resimleri genel (1) Tatlı su levreği avı (1) TURNA BALIĞI (1) turna balığı avcılığı (1) turna vcılığı (1) uygun rapalalar (1) uzun olta (1) yakamoz (1) YAYIN BALIĞI AVI (2) yem (1) yem çeşitleri (1) YEMLEME/MAZMUZ (1) YEMLİ OLTA İLE KIYIDAN LEVREK AVCILIĞI (1) Yo-Zuri (1) Zargana avı teknikleri (1) zargana oltası yapım videosu (1) ZIPKIN AVCILIĞI (8) Zoka (1) Zoka Dökümü (1) zoka veya kursun dökmek (1) ZOKALI AVCILIK (1) zokalı lüfer takımı (1) zokalı takım avı (1) zokalı takımlar (2)