Çarşamba, Eylül 01, 2010

Exclamation Deniz Balıklarını Tanıyalım Ve Pişirme Yöntemlerini Öğrenelim...

HAMSİ



HAMSİ
Engraulis EncrasicolusSardelleAnchois Commune
Karadenizin insan yaşamıyla birleşen balığıdır. Marmarada da bulunur. Sürüler halinde yaşar ve 20 cm'e kadar büyür. Ocak - Mart arasında beslenmek için sahillere yaklaşır ve bol av verir. Gündüzleri 30-40 m. derinlerde geceleri yüzeye yakınlarda dolaşır. 1 yaşından itibaren olgunluğa erişip 180-200C sularda 25-60 m. derinliklerde ve az tuzlu sularda üreyip yaklaşık 40.000 yumurta döker. Etinin lezzetli çeşitli tüketim yönleriyle ekonomik değeri çok yüksektir. Aşırı avlanması ve Orkinos - Palamut - Uskumru / Torik sisteminde denge bozulması Hamsiyi de tehlikeli olarak etkilemektedir.

Pişirme Biçimi
Tuzlama Tava ızgara hamsili ekmek hamsili börek hamsili pilav buğlama içli tava ançuez ezme

Dönem
Ekim - Şubat arası


KEFAL



KEFAL
Mugil CephalusGewöhnliche MeeräscheMulet … Grosse T‚te
Denizlerimizde yaygın bulunan bir Kefal türüdür. Ortalama 35 - 50 en çok 75 cm. boyda olabilir. Bütün Kefaller gibi ürkek ve çevik bir balıktır. Açık denizle sahiller arasında gidip gelirler. Bazen beslenmek için sürüler halinde acısulara lagünlere hatta nehirlerin içlerine girerler. Denizdibi bitkileri ve yumuşakçalarla beslenir. Yaz aylarında üreyip 150.000 - 1.000.000 yumurta verir. Beyaz etinin lezzeti ve mumlanarak pazarlanan 'havyar' yumurtasıyla ekonomik değeri çok yüksektir.

Pişirme Biçimi
Tava buğlama yahni haşlama mayonezli kağıtkebabı salata füme plaki yumurtasından tarama

Dönem
Nisan - Mayıs ve kış ayları

HOROZBİN



HOROZBİNA
Parablennius GattorugineGestreifter SchleimfischCabot
Dalgalı sahillerin taşlık kayalık ve yosunlu bölümlerinde gizlenerek çoğunlukla çift yaşar. Çeşitli türleri olduğu gibi tatlı sularda yaşayanları da vardır. Yaşam şartlarına göre böcekler kurtlar ve balık yumurtalarıyla beslenir. Eti lezzetsiz sert ve kılçıklıdır. Bahar ve yaz sürecinde erkeklerin ustaca hazırladıkları taş oyukları midye istiridye kabukları arasına dişiler 2.000 - 15.000 yumurta dökerler. Erkekler de 20 - 25 günlük kuluçka döneminde bazen dalgalar içinde atlaya atlaya yumurtalara bekçilik yaparlar.

İSKORPİT HANİSİ



İSKORPİT HANİSİ
Polyprion AmericanusWrackbarschCernier Commun
Boyu 2 m. olabilen bu balık Hani cinsinin en iri örneklerindendir. Deniz diplerinin taşlık kayalık oyuklarında 100 - 200 m. yetişkinleri 1.000 m'ye kadar derinliklerde yalnız yaşar. Etçil bir balıktır küçük balıklar kabuklular ve diğer hayvanlarla beslenir. Eti lezzetli ve bol olmakla beraber az avlandığı için ekonomik yönü zayıftır. İnceleme olanağı da az olduğu için yaşam ve üreme şartları Hani türüne uygulanabilir.


İSPARİ



İSPARİ / ISPAROZ
Diplodus AnnularisRingelbrasseSparellion
Bütün denizlerimizin sıcak ve ılık sahil bölgelerinde yaşayan bir Karagöz türüdür. 16 - 20 cm'e büyüyebilir. Denzi kurtları karides yosunlar ve balık yavrularıyla beslenir. Göçer balıklardandır. İlkbahardan yaz sonuna kadar üremelerini sürdürür. Eti beyaz yağlı ve lezzetlidir.

Pişirme Biçimi
Tava buğlama ızgara

Dönem
Yaz ayları Ağustos


İSTAVRİT




İSTAVRİT
Trachurus TrachurusSt”ckerCinchard Commune
Denizlerimizde Sarıkanat İstavrit (Akdeniz) ve Karagöz İstavrit (Karadeniz - Marmara) olarak iki türü yaşar. Boyları Karagöz'de 15 - 25 cm en çok 30 cm Sarıkanat'ta ise 30 - 50 cm. olur. Küçüklerine Kraça denir. Gezici balıklardır. Hamsi Çaça Çamuka gibi küçük balıkların yavrularıyla beslenir. Mayıs - Ağustos arası sürüler halinde ürer.
Lezzetli eti çeşitli yemekleri ve bol avlanmasıyla ekonomik değeri en yüksek balıklardandır.

Pişirme Biçimi
Tava çiroz

Dönem
Sonbahar ve kış ayları Ekim Kasım


İSTRONGİ




İSTRONGİLOS
Spicara SmarisSchnauzenbrassePicarel
Bütün denizlerimizde ve denizlerin nehirle karışımı acısu bölgelerinde yaşar. İzmaritle aynı ailedendir. Erkekleri 13 - 16 dişileri 15 - 20 cm. boy ve 50 - 100 gr. ağırlıkta olur. Suların ısısına göre açıkdenizle kıyılar arasında gidip gelirler. Nisan - Mayıs bazen de Temmuza kadar üreyip 40.000 - 60.000 yumurta döker. Planktonlar küçük hayvanlar ve deniz bitkileriyle beslenir. Eti lezzetlidir bol bulunduğu için ekonomik değeri vardır



İZMARİT



İZMARİT
Maena SmarisGefleckter SchnauzenbrasseMendole Picare
Denizlerimizin yerli balıklarındandır. Küçüklerine Kancur büyüklerine Kanal İzmariti denir. Boyu ortalama 15 cm dişileri daha küçük olur. Hareketli ve kurnazdır. Yaz aylarında sahillere kadar sokulur. Üst ön dikenleri tehlikelidir. Batar ve yara yapar. 10 - 12 yıl yaşayabilir. Erkekleri 3 dişileri 2 yaşında olgunlaşıp 60.000 - 70.000 yumurta verir. Balık yumurtaları yavruları ve yosunlarla beslenir. Eti beyaz ve lezzetlidir. Bol tüketilir.

Pişirme Biçimi
Tava ızgara buğlama tuzlama

Dönem
Ağustos - Ekim


KAĞIT BALIĞI



KAĞIT BALIĞI
Trachipetrus TrachypetrusSpanfischPoisson Ruban
Çok yassı vücuduyla Kağıt ismini alır. Ilık denizlerin 15 - 20 m. derinliklerinde göç etmeyip ısı şartlarına göre yer değiştiren planktonlar omurgasızlar ve küçük balıklarla beslenen boyları 3 m. olabilen bir balıktır. Karadenizde rastlanmaz diğer denizlerde seyrek görülür. Sakin yavaş ve ahenkli yüzen sırasında çok hareketli olabilen bir canlıdır. Bahara doğru sahillere sokularak iklim şartlarına göre yaz boyunca ürer. İlginç bir balık olarak denizleri süsler.


KALKAN



KALKAN
Psetta MaximaSteinbutTurbot
Bir dip balığı olan Kalkan Karadenizin en tanınmış balıklarındandır. Boğazlar Marmara Ege ve Akdenizde seyrek rastlanır. Gezici balık değildir. Bütün hayatı dipte yatmakla geçer. Batı Akdeniz Atlas Okyanusu ve Şimal Denizinde Kalkanın diğer türleri yaşamaktadır. 25 - 30 yıllık ömrü olan Kalkan Balığı 1 m. boya erişebilir. Sahillerde 5 - 10 m'den başlayarak 300 - 400 m. derinliklere inebilir. Etçil ve fazlasıyla obur bir balıktır. Erkekleri 5 -6 dişileri ise 6 -7 yaşlarında olgunlaşıp üremeye geçebilir. Üremeleri 100 - 150C sularda Nisan'dan Haziran'a kadar sürer. Milyonlarca yumurta vermesi yanında etinin lezzeti ve verimliliği ile ekonomik değeri çok yüksektir.

Pişirme Biçimi
Tava ızgara fleto veya şiş kağıt kebabı

Dönem
Şubat - Mayıs



KANATLI KIRLANGIÇ



KANATLI KIRLANGIÇ
Cephalacanthus VolitansFlughahnPoule De Mer
Boyları 50 cm'e ulaşabilen ve Kırlangıç'ın bir türü olan bu balıklar güzel ve bezeli renkleriyle Ege ve Akdeniz'de yaşar. Su yüzeyinden 1-1.5 m. yüksekte 1-10 saniyelik sürede 30-35 m'lik uçuşlarla denizleri süsler. Suların ısınmasıyla beraber sahillere yaklaşarak Mayıs - Temmuz arası ürer. 10-80 m. derinliklerde yumuşakçalar kabuklular ve böceklerle beslenir



KARAGÖZ



KARAGÖZ
Diplodus VulgarisZweibindenbrasseSar … T‚te Noir
Bütün denizlerimizde çoğunlukla Marmara ve Ege'de ılıman suların kayalıklarında yaşayan bol bulunan ve sevilen yerli balıklarımızdandır. Sürüler halinde yaşar. Suların ısı şartlarına göre bahar aylarından Ağustosa kadar üreme yapar. Çeşitli türleri sularımızda yaşar. Kuyruğu lekeli ve çizgili olanı Isparoz / İspari olarak tanınır. Lezzetli eti ve bol avlanılmasıyla ekonomik değeri yüksek bir balıktır.

Pişirme Biçimi
Tava ızgara buğlama yahni kiremitte fırın haşlama mayonezli salata plaki kağıt kebabı



KEDİ BALIĞI



KEDİ BALIĞI
Scyliorhinus CaniculaKatzenhaiPetite Rousette
Köpekbalığı ailesindendir. Sıcak ve ılıman denizlerin 3 m'den 1.000 m'ye varan derinliklerinde fazla göç etmeden yaşar. Kabuklular omurgasızlar ve balılkarla beslenir. Boyları ortalama 80-150 cm. olur. Kuşlar gibi çiftleşip yumurtlayarak ürer. Bahar aylarında yumurtalarını bir torba içinde kayalıklar arasına bırakır. Bir mevsimde birkaç kez yumurtlayabilir. Kuluçka süresi 15 gündür. Eti lezzetli olup yenilebilir. Ayrıca sportif avcılığı da yapılabilir



KELER



KELER
Squatina SquatinaMeerengelAnge De Mer
Köpekbalığı ailesindendir. Sıcak ve ılıman denizlerin 5 - 100 m. derinlerinde sahil yakınlarında veya 70 - 400 m. açıklarında kumlu çamurlu alanlarda fazla göç etmeden yaşar. Boyu 2 m'ye ulaşabilir. Büyük ağzıyla dipteki ölü veya diri balıkları omurgasızlarla sürü halindeki balıkları yutarcasına yiyerek beslenir. Bahar sonu sahillere yakınlarda döllenir. 18 - 20 ay sonra tek başlarına 10 - 18 arası canlı yavru doğurur. Yüzgeçlerinin eti yenebilir karaciğerinden yağ ve vitamin elde edilir.



KİKLA LAPİN



KIKLA LAPİN
Labrus BerggyltaGefleckter LippfischVieille
Ilık ve sıcak denizlerimizin yosun ve bitkilerle kaplı taşlıkların 2 - 30 m. derinliklerinde yaşar. Dişi ve erkekleri arasında boy ve renk farkları görülür. Boyları 30 - 40 en çok 60 cm. (dişilerde) olabilir. Yumuşakçalar ve kabuklularla beslenir. Dişleri çok kuvvetlidir. Üremeye yakın erkekleri deniz bitkileriyle dişiye yuva hazırlar. Mayıs - Ağustos ayında da yumurta verir. Eti lezzetlidir. Ayrıca 'Sportif Avcılığı' değerlidir.


KILIÇ BALIĞI



KILIÇ
Xiphias GladiusSchwertfischEspadon
Sıcak ve ılık sularda bireysel veya çift yaşar. Açıkdeniz balığıdır. 800 m. derinliğe inebilir. Genelde 150 - 160C'li sularda ve deniz yüzeyinde zaman zaman suyun dışına fırlayarak dolaşırlar.
Ortalama 2 - 35 m. boy ve 60 - 150 kg'a kadar ağırlıkta olabilirler. Boyları 4 - 5 m'ye kadar ulaşabilir. Suların ısınmasıyla üremeleri Nisan ayından başlayarak Temmuz ayına kadar devam eder. Isı şartlarına göre Marmara ve Karadeniz arasında dolaşıp Akdeniz'e göçerler. Etçil bir balık olup sürü halindeki diğer küçük balıkları yiyerek beslenir. Ekonomik değeri çok yüksek bir balıktır. Çeşitli nedenlerle türü gittikçe azalmaktadır.

Pişirme Biçimi
Izgara (fleto veya şiş) kağıt kebabı fırında domatesli

Dönem
Ağustos - Ocak arası



KIRLANGIÇ



KIRLANGIÇ
Triglia LucernaRoter KnurhahnGrondin-Rouge
Ege Akdeniz ve Marmara'nın fazla göç etmeyen yerli balığıdır. Kısmen Karadeniz'de rastlanır. Ilık denizlerin sahil yakınlarında 5 - 300 m. derinliklerin diplerinde çiftler halinde yaşar. Küçüklerine Derviş Balığı da denir. Ortalama 25 - 50 cm. olur. 80 cm. ve 6 -8 kg. olanlarına rastlanır. 15 - 20 yıllık yaşamı vardır. 3 yaşında olgunlaşıp sahillerden uzakta üremelerini yapar. Küçük kabuklular yumuşakçalar deniz bitkileri ve böceklerle beslenir. Etinin lezzet ve yararı her mevsimde bulunmasıyla ekonomik değeri yüksektir. Diğer Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde de bol bol tüketilir.

Pişirme Biçimi
Haşlama Mayonezli tava kiremitte fırın çorba buğlama plaki salata

Dönem
Kışayları ve ilkbahar Ocak - Mayıs


KIRMA MERCAN



KIRMA MERCAN
Pagellus AcerneRotbrassePageot Commun Pageot Rouge
Mercan ailesindendir. 0 - 400 m. bazan da 700 m. derinliklere inebilmektedir. Yaşam çevresi taşlık kayalık ve dibe yakın yerlerdir. Boyları 35 - 40 cm'ye ulaşabilir. Eti beyaz gevrek ve lezzetlidir. Marmara Çanakkale Boğazı ve Ege'de bolca bulunur. Ekonomik değeri yüksektir. Denizlerdeki ısıya göre ilkbahardan başlayarak Ağustos'a kadar üremeleri sürer. Etçil balık olan Mercanlar çeşitli küçük balıklar kabuklular ve omurgasızlarla beslenir.


KÖMÜRCÜK KAYASI



KÖMÜRCÜ KAYASI
Gobius NigerSchwarzgrundelGobie Noir
Bütün denizlerimizin nehir ağızlarına yakın bazen de acısu bölgelerinde 75 m'ye kadar derinliklerin kumlu çamurlu diplerinde fazla göç etmeden yaşar. Baoyları en çok 18-19 cm. olabilir. Mart - Mayıs arasında 1.000-6.000 arasında yumurta vererek ürer. Bu yumurtalara erkekle bekçilik yapar. Küçük kabuklular yumuşakçalar ve balıklarla beslenir. Eti beyaz lezzetli ve yararlıdır.

Pişirme Biçimi
Tava buğlama plaki

Dönem
İlkbahar ve Yaz ayları

__________________
KUPEZ



KUPEZ
Boops BoopsGelbtriemenBogue
Altınkuşak da denir. Ilıman ve sıcak denizlerde yaşar. Akdeniz Ege ve Marmara'da bulunur. Marmaradakilerin bir bölümü Karadenize çıkar ve döner. Yosunlar balık yavruları ve kabuklularla beslenir. Boyları 15 - 25 en çok 35 cm. olur. Üremelerini bahar sonunda yapar. Karagöz ve Çitari ile aynı türdendir. Eti lezzetlidir. Ancak bölgesel değerlenir.

Pişirme Biçimi
Tava buğlama

Dönem
Ağustos



KURBAĞA BALIĞI



KURBAĞA BALIĞI
Uranoscopus ScaberHimmelsguckerUranuscope
Akdeniz Ege ve Marmarada taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşar. Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar. Nisan - Mayıs aylarında kışladıkları derin sulardan sahillere bazan da acısu bölgelerine sokulup Temmuz - Eylül arasında üreme yapar. Kg/ağırlığına göre 10.000 - 20.000 yumurta döker. Yavrular önce planktonlarla daha sonra omurgasızlarla beslenir. Eti lezzetlidir. Özel avcılığı yapılmadığı için ekonomik değeri azdır.



LAHOZ



LAHOZ / GİRİDA
Epinephelus AeneusZackenbarschM‚roublanc
Ege ve özellikle Akdeniz'de yaygın bulunan boyları 1 m. olabilen bir Hani türüdür. Fazla derinlere gitmeden kayalık taşlık veya çakıllı alanlarda yaşar. Oldukça yırtıcı etçil bir balıktır. İrili ufaklı her türlü kabuklular omurgasızlar ve küçük balıklarla beslenir. Mayıs - Haziran arasında üreme yapar. Akdeniz'İn eti çok lezzetli şöhretli balıklarındandır. Ancak ekonomik değeri bölgeseldir.

Pişirme Biçimi
Buğlama yahni ızgara (şiş fleto) çorba haşlama mayonezli plaki salata

Dönem
Ağustos Eylül



MALTA PALAMUTU



MALTA PALAMUDU
Naucrates DuctorLotsenfischPoisson-Pilote
Eskiden gemilerin altlarında genelde Köpek Balıklarına eşlik ederek yüzen bu nedenle Pilot Balığı da denen çevik hareketli bir balıktır. Ortalama 40 cm. boyda olur. Sıcak ve ılıman denizleri sever yosunlar deniz kurtları kabuklular ve özellikle köpek balıklarından arta kalanlarla beslenir. Sonbaharla kış ayları arasında üreme yapar. Etinin gıda değeri yoktur.



MAVRİ KEFAL



MAVRİ - KEFAL
Chelon LabrosusMeer„scheMulet Lippu
Kefal denizlerimizin sıcak ve ılık bölgelerinde kıyılara yakın denizle ilişkili nehir ağızlarında ayrıca içsularda ve sürüler halinde yaşayan bir balık türüdür. Denizlerimizde Haskefal Altınbaşkefal Topbaşkefal Mavri Kefal Dudaklı Kefal gibi çeşitli türleri vardır. Ayrıca büyüklüklerine göre de isimlendirilir. Türlerine göre 25 cm'den 90 cm. boya erişirler. Yaklaşık 15 yıllık ömrü olan Kefaller 6 -7 yaşlarından itibaren yaz aylarında üreyerek 150.000'den 7.000.000'a kadar yumurta verirler. Eti ve yumurtası yönünden değerli bir balıktır. Denizdibi bitkileri ve yumuşakçalarla beslenir.

MAZAK



MAZAK
Trigloporus LastovizaGestreifter KnurhahnGrondin Camard
Benzerliğinden ötürü Kırlangıçın küçüğü sanılır. Aynı soydan fakat ayrı balıklardır. Ortalama 20 - 25 Akdeniz'de yaşayanları 40 cm'e ulaşabilir. Bütün Kırlangıç türleri gibi ılıman denizlerin kumlu zeminlerinde yaşar. Biyolojik yapısı Kırlangıçla eştir. Taze olarak tüketilen eti Kırlangıç gibi yararlı ve lezzetlidir.


MERCAN



MERCAN
Pagellus ErythrinusRotbrassePageot Commune
Sıcak ve ılıman denizlerin en ünlü balıklarındandır. Denizlerimizde Karagözle beraber büyük bir aile oluşturur. Marmara Ege ve Akdenizde yaygındır. Boyları yaklaşık 20 - 30 en çok 70 cm. olabilir. Etçildir. Kabuklular yumuşakçalar ve küçük balıklarla beslenir. Denizlerin taşlık kayalık bölgelerinde sahillere yakın yaşar. Diğer Mercanlar gibi Hermafrodit fiziği ile hem erkeklik hem de dişilik karakteri göstererek bahar ayları ile Ağustos arası ürer. Lezzetli eti ve her mevsimde bulunmasıyla ekonomik değeri yüksektir.

Pişirme Biçimi
Tava buğlama ızgara yahni haşlama mayonezli salata kağıt kebabı pilavlı

Dönem
Ekim Kasım



MERSİN BALIĞI



MERSİN
Acipenser SturioSt”rEsturgeon
Karadenizde ve buraya dökülen nehirlerde yaşayan boyları 120 - 300 cm. ve 300 kg'a kadar ağırlıkta olabilen yumuşakçalar ve küçük kabuklularla beslenen ve 100 yılın üstünde yaşayabilen bir balıktır. Kolan Balığı da denir. Cinslerine göre erkekleri 6 - 12 dişileri 8 - 15 yaşlarında cinsel olgunluğa erişip 800.000 - 2.500.000 yumurta verir. Kış aylarını 150 m. derinliklerde geçirip Mart başında tek veya sürüler halinde 120C - 180C de sularda nehir ağızlarına girerek yumurtalarını dökerler. Yavrular 8 - 10 ay sürede 6 - 15 cm'e ulaşınca denize çıkarlar. Eti çok lezzetli olduğu gibi yumurtasından en kıymetli deniz ürünü olan siyah havyar elde edilir. Bu nedenle ekonomik değeri çok yüksektir. Rus Mersini Karaca ve Mersin Morinası olarak adlandırılan türleri de vardır.



MEZGİT



MEZGİT
Merlangius EuxinusWittlingMerlan
Marmara ve Karadeniz'de bol diğer denizlerimizde az rastlanır. Boyları 20 - 40 cm. olabilir. Gelincik ve Bakalyaro ile aynı türdendir. 30 - 40 m'nin altındaki derin sularda yaşar.
Gündüzleri yüzeylere çıkarak hamsi sardalya vs. gibi sürü halindeki küçük balıkları avlayarak beslenir. Bölgesel şartlara göre Şubat - Mayıs arasında üreme yapar. Lezzetli eti ve her mevsimde bolca avlanılmasıyla ekonomik değeri yüksektir.

Pişirme Biçimi
Tava buğlama haşalama

Dönem
Aralık - Şubat


MİGRİ



MIĞRI
Conger CongerMeeraalCongre
2 - 3 m. boydan 50 - 60 kg'a erişebilen 30 yıla kadar ömrü olan yazın sığ suların kışın 150 m. derinliklerin taşlık kumlu ve çamurlu zeminlerinde yaşayan bir balıktır. Nehirlere giremez. Sert hareketli ve yırtıcıdır. Su içinde bulduğu her canlıyı yiyebilir. Gündüzlerini yatarak geçirip karanlıkta avlanır. İlk ve sonbahar arası 100-150 m. derinlerde açık denize 3-5 milyon yumurta döker. Eti lezzetli ve besin değeri çok yüksektir.


ÖRDEK BALIĞI



ÖRDEK BALIĞI
Labrus MixtusStreifenlippfischVieille Coquette
Boyu 40 cm ağırlığı 1 kg. olabilen ve 15 - 17 yıl yaşayabilen dişileriyle erkekleri arasında renk farkı olan çok güzel renkli bir Lapin cinsidir. Genelde 10 - 100 seyrek olarak 180 m. derinlerde yaşar. Denizdeki küçük hayvanlar ve balıklarla beslenir. Üreme mevsimi Nisan - Ağustos arasıdır. Bu sırada çift çift kaya oyuklarını yuva olarak kullanırlar. Daha sonra yumurtaları korumak için erkekleri nöbet tutar. Doğa değeriyle korunması gerekli bir balıktır.


ORKİNOS



ORKİNOS
Thunnus ThynnusGrosser ThunfischThon Rouge
Denizlerimizde yaşayan iri ve çok değerli bir balıktır. Uzunlukları 3 - 4 m. ve ağırlıkları da 100 - 150 kg'dan 800 kg'a kadar olabilir. Çeşitli türleri vardır. Orkinos sürü halinde yaşayan gezici balıklardandır. Yazın Karadenize çıktıktan sonra sonbaharda Marmara'ya ve oradan da Ege'ye geçerek hemen bütün Akdeniz'i dolaşırlar. Bu gezilerinde saatte 40 - 60 km. hızla yol alabilirler. Genel olarak üst sularda yaşarlar. Mart - Ağustos arasında ürerler ve yaklaşık 1.000.000'a yakın yumurta verirler. Yaşam süreleri ortalama 15 yıldır. İhracat ve gıda endüstrisi yönünden ekonomik değeri çok yüksektir.

Pişirme Biçimi
Konserve (Ton)

Dönem
Aralık - Ocak


PİSİ



PİSİ
Pleuronectes PlatessaScholle/KliescheFlet
Ortalama 30 - 40 cm. boy ve 250 - 350 gr. ağırlıkta olabilen ekonomik değeri yüksek balıklardan biridir. Denizlerin kumlu çakıllı diplerinde kabuklular ve yumuşakçalarla beslenip 15 - 18 yıla kadar yaşar. Sıcak ayları diplerde geçirip kışın sahillere yaklaşır. Acısulara nehir ağızlarına kadar sokulur. Bir diğer türü de tatlı sularda yaşar. Üremelerini Ocak - Mart arasında 50 - 60C sularda yapar. 800.000 - 1.000.000 yumurta verir.

Pişirme Biçimi
Tava ızgara şiş veya fileto balık çorbasına (ilave edilir) buğlama

Dönem
Kış ve İlkbahar aylarında kasım - mayıs arası



SARI KUYRUK



SARIKUYRUK
Seriola DumeriliBernsteinmakreleSeriole Couronnee
Akdenizde yaşayan genelde 30-50 cm en çok 100 cm. olabilen İstavrit türünden bir balıktır. Diğer ülkelerde 150-200 cm. olanlarına rastlanır. Yumuşakçalar kabuklular ve küçük balıkları avlayarak beslendiği kayalık sahillerde küçük sürüler halinde yaşar. Üreme devresi bahardan yaz sonuna kadardır. Eti lezzetlidir. Japonya'da bol miktarda üretimi yapılır.



SAZ KAYASI



SAZ KAYASI BALIĞI
ZosterisessorOphiocphalusSchlengenkopf-GrundelGobie Lote Gobie Jaune
Bütün denizlerimizin durgun kıyı sularında sualtı sazlık ve çayırlarında yaşar. Boyu 18 - 25 cm. olabilir. Mart - Mayıs arasında erkeğin kovaladığı 5'10 dişi birarada 150.000 - 300.000 yumurta verir. Erkekler sık bitkiler arasına yuvalanan bu yumurtaları döller ve gözcülük yapar. Diplerdeki küçük canlılar ve kabuklularla beslenir. Eti lezzetli beyaz ve çok yararlıdır. Ekonomik değeri bölgeseldir.

Pişirme Biçimi
Tava buğlama plaki
Dönem:
İlkbahar ve Yaz ayları


TİRSİ



TİRSİ
Alosa FallaxFinte MaifischAlose Feinte
Boyları 30 - 33 cm'e ulaşabilen Tirsi bir Karadeniz balığıdır. İstanbul Boğazı ve Marmara'da az bulunur. Kıyıya yakın yerlerde sürü ile yaşarlar. Üreme mevsimleri ilkbahardır. Yumurta bırakmak için acısu bölgelerine ve nehirlere girerler. Sardalya ailesinden bir balık olan Tirsi taze tuzlama ve tütsülü olarak yenir. Ekonomik değeri yüksektir.

Pişirme Biçimi
Izgara ve tuzlama

Dönem
Eylül Ekim


ZURNA



ZURNA BALIĞI
Scomberesox SaurusMakrelenhechtBalaou Atlantique
Uskumru Turnası da denir. Ilık ve sıcak denizlerin üst düzeylerinde ve sahillerden uzakta yaşar. Uzunlukları ortalama 50 cm'dir. 20 - 30'lu gruplar halinde gezerler. Bilhassa Ege ve Akdenizde rastlanır. Etçil bir balıktır ve sürü halindeki küçük balıklarla beslenir. Etleri beyaz ve lezzetli olmakla beraber kütle avcılığı yapılamadığı için ekonomik değeri önemsizdir. Erken ilkbahardan yaza kadar her seferinde 1.000 - 1.500 olmak üzere 7 - 8 defa yumurta verirler.


ÜZGÜN



ÜZGÜN
Callionymus IyraGestreifter LeierfischGrand Dragonet
Renklerinin güzelliğinden ötürü Mine Balığı adıyla da tanınır. Boyları 25 cm. kadar olabilen bu balık karides yengeç deniz kestanesi deniz yıldızı omurgasızlar ve yosunlar gibi çeşitli besinlerele yaşar. Sığ sulardan 300 - 350 m. derinliklere inebilir. Denizlerimizde yaygın olarak bulunur. Etinin kıymetli olmayışı dikenlerinin az da olsa zehirli oluşu ile herhangi bir ekonomik yönü yoktur.


VATOZ



VATOZ
Raja ClavataNagelrochenRaie Bouclee
Köpekbalığı ailesindendir. Bütün dünya denizlerinde çok çeşitli türleri yaşar. 1 m'yi aşan boy ve 40 - 50 kg. ağırlıkta olanlarına rastlanır. Uzun geziler yapmadan 15 - 20 m'den 100 - 150 m'ye varan derinlerde kumlara gömülü yatarak av bekler. Kabuklular küçük balıklarla beslenir. Bahar ve yaz aylarında sahillere yaklaşarak üreme yapar. Dişileri 10 - 30 yumurta verir. Eti lezzetlidir. Fakat az tutulur. Karaciğerinden A vitamini ve yağ üretilir. Ekonomik değeri vardır.


UÇAN BALIK (Exocoetus Volitans )

UÇAN BALIK
Exocoetus VolitansFliegender FischPoissont Volan Exocete
Güney Ege ve Akdeniz'de dibe inmeden deniz yüzeyinde yaşar. Planktonlar omurgasızlar ve yavru balıklarla beslenir. Gümüş ve Kefal'e benzer. Boyu 20 - 30 cm. olabilir. Bazen büyük balıklardan kurtulmak bazen de saatte 80 km'yi bulan yüzme hızı gereği su yüzeyinden 25 - 50 cm. yükselip büyük kanatlarıyla 2 - 13 saniye ve 50 - 250 m'lik planör uçuşları yapar. Baharla yaz arasında deniz ortasında yumurtalarını yosun ağaç dalı gibi herhangi ibr şeye yapıştırarak ürer. Eti lezzetlidir. Bölgesel değerlenir.



PAPAZ BALIĞI (Chromis Chromis)

PAPAZ BALIĞI
Chromis ChromisM”nchfischCastagnole
Sıcak ve ılıman denizlerin 50 m'ye inen dibi kayalık mağaralı bölümlerinde yaşar. Bütün denizlerimizde bulunur. Boyları 12 - 18 cm. olabilir. Bahar sonundan Ağustosa kadar üreme yapar ve yumurtalarını çok iyi gizler. Planktonlar ve balık larvalarıyla beslenir. Sert ve lezzetsiz eti yenmez. Az bulunduğu için korunmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

SİTEMİZ FAYDALIMI SİZCE

Etiketler

ağırlıklar (1) AKYA BALIĞI AVI (1) alabalık avcılığı (2) Alabalık Nasıl tutulur (1) Alabalıklar ve Avcılığı (1) alüminyum folyonun yararları (1) AMATÖRLERE ÖĞÜTLER (1) AMATÖRÜN OLTA MALZEMELERİ (1) AY VE BALIKÇILIĞA DAİR II (1) Ay ve Balıkçılık (1) bağlama teknikleri görsel (1) bağlama teknikleri site (1) balığa göre (2) balığa göre takım ve yem şeması (1) balık anatomisi (1) Balık Avcılığı (1) BALIK AVI TAKVİMİ (1) balık avı yeri (1) BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ (1) balık çeşitleri (2) balık çeşitleri resimli (2) balık olta takımları resimli (2) Balık tutmak için en iyi 10 nokta (1) balıkcılık düğümleri (1) Balıkçılık Malzemeleri üreticileri (1) Bırakma takım (1) Boğazda rapala avcılığı Amatörce (1) canlı yem takılışı (1) çapari takımı (1) çapari tüyü (1) çapari yapımı (1) çapariler (3) Çinekop nasıl avlanır (1) Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller (1) çinekop avı ve takımı (1) Çinekop nasıl avlanır ? (1) çinekop oltası videosu (1) çipura (1) ÇİPURA Balığı Av Teknikleri (1) ÇiPURA Balığının Avlanımı (1) deniz balıkları (1) denizcilik terimleri (1) DENİZDE DOĞAL YEMLER (1) Denizde Kurşun Kullanımı (2) Denizlerimizde Görülen Balıklar ve Avlanma Teknikleri (1) derinsu (1) Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü) (1) dip takımı yemli mantarlı (1) DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ (1) düğümler (2) eşkina (1) EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER (1) fırdöndü bağlama resimleri (1) fırdöndü düğümü (1) fırdöndüler (2) fly ile (2) FLY-FISHING (6) gece avında ışık? (1) hangi balığa hangi iğne (2) hangi balık nasıl avlanır (1) Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem (1) HIRSIZ İĞNELİ ZOKA. (1) http://www.facebook.com/pages/Olta-ile-balik-avi/172110676151569 (1) iğne (2) iğne anatomisi (1) İĞNE BAĞLANMASI (1) iğne boyları (1) iğne çeşitleri (1) iğne hakkında herşey (1) iğne katalogları (1) iğne seçimi (4) İğne ve Fırdöndü Düğümleri. (1) iğneler (1) istanbul balıkları (1) İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri (1) İstanbul'un balık avı adresleri: (1) İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR (1) KADİFE BALIĞI VE AVI (1) kamış seçimi (1) Kamışla Fırlatma Teknikleri (1) karagöz (1) KARAGöZ AVCILIĞI (1) karagöz yemi (1) kefal (1) KEFAL AVCILIĞI (1) Kıyı ve tekne için takım önerisi... (1) Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı. (1) Kıyıdan Kaşıkla lüfer avı ve Teaser takımı (1) Kıyıdan Levreğe At Çek (1) Kıyıdan Sahte Yemler Kullanarak At - Çek Tekniğiyle LEVREK Avı (1) Kiyidan At-Çek (1) Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (1) KURŞUNLAR (1) levrek (1) levrek av sahte yemleri (1) Levrek Avcılığı ve takım şekilleri (1) Levrek Avı (3) LEVREK AVI (2) levrek avı kaşıkla (1) LEVREK BALIĞI AVI (1) LEVREK Balığı ve Av Teknikleri (1) Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım (1) levrek nasıl yakalnır video (1) Levrek Sahteleri (1) lüfer (2) lüfer avcılığı (1) lüfer avı olta takımları (1) lüfer avı teknikleri (4) Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix) nın Özellikleri (1) LÜFER Balığı ve Av Teknikleri (1) lüfer nasıl avlanır video (1) lüfer olta takımları (1) lüfer takımı mantarlı (1) lüfer1 (1) MAKİNE SEÇİMİ (1) marmara balık av takvimi (1) Marmara'da lüfer avı (1) Marmarada Lüfer Avı (1) mavruka (1) mavrukalı köstekli takım resmi (1) mavrukalı takım (1) mercan balığı (1) Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi (1) mırmır (1) MIRMIR – ISPAROZ - SARPA AVI TEKNİKLERİ (1) MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ. (1) mırmır oltası videosu (1) misina (2) Misina Bağlama (1) misina bağlama resimleri (1) Misinada renk ve özellik seçimi (1) MİSİNALAR (3) misinalar hakkında bilgi (1) Nasıl Monte Edilir ve Kullanılır? (1) Oklava ile lüfer avı (1) Olta Bağlama ve İğne Seçimi (1) Olta balıkçılarına 5 cazip adres (1) olta balıkçılığı herşey (1) Olta Çeşitleri Ve Malzemelerimiz (1) Olta Hazırlama çeşitleri (1) Olta ile Lüfer Avcılığı (1) Olta ipleri Ve Türevleri (1) OLTA KUTUSU (1) Olta Makine Parçaları (2) Olta Makinesi Bakımı (1) Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları (2) OLTA TAKIMLARI (1) OLTA TAKIMLARI VE BEDENLER (1) Olta Takımları ve Uygulamaları (2) Olta Yapımı ve Çeşitleri (1) oltalar ve bedenler (1) ortasu (1) ÖKSÜZ BAĞI KÖSTEĞİ (1) PALAMUT-TORİK AVI (1) Paraketa (parekete) ile balık avı (1) Rapala (1) rapala avcılığı taktikler (1) Rüzgar Nedir? (1) SAHTE YEMLER (3) Sahte Yemlerle Kıyıdan At-Çek Tekniğiyle (1) Sarkıtmalar (1) sarpa (1) Savurma Dip Takımları (1) SAZAN AVCILIĞI (2) Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar (1) sazan avı teknikleri (1) Sazan Avına Hazırlık (2) Sazan Gezer Takım... (1) sazan için harıka bir yontem (1) Sazan Nasıl Tutulur (1) sazan takımları (1) seyirtme ve iskandil kalıpları (2) sırtı ile Palamut ve Akya avı için olta şeması (1) Sıyırtma Düzeneği Görseli (1) sinarit (1) sinarit balığı (1) sinek (1) Spirolino Nedir (1) suni yemler (1) Surf kamışlarının özellikleri (1) suüstü (1) şamandıralar ve özellikleri (1) şamandıralı beden takımı (1) takım (1) takım resimleri (6) takım resimleri genel (1) Tatlı su levreği avı (1) TURNA BALIĞI (1) turna balığı avcılığı (1) turna vcılığı (1) uygun rapalalar (1) uzun olta (1) yakamoz (1) YAYIN BALIĞI AVI (2) yem (1) yem çeşitleri (1) YEMLEME/MAZMUZ (1) YEMLİ OLTA İLE KIYIDAN LEVREK AVCILIĞI (1) Yo-Zuri (1) Zargana avı teknikleri (1) zargana oltası yapım videosu (1) ZIPKIN AVCILIĞI (8) Zoka (1) Zoka Dökümü (1) zoka veya kursun dökmek (1) ZOKALI AVCILIK (1) zokalı lüfer takımı (1) zokalı takım avı (1) zokalı takımlar (2)