Pazar, Eylül 12, 2010

balık anatomisi


BALIK ANATOMİSİ



Tatlı su veya tuzlu su da yaşayan balıkların hepsinin vücut anatomisi aynıdır sadece balina ve yunus bunun dışında kalır onlarda solunumları itibari ile farklılık gösterirler onun dışında vücutlarındaki bütün organlar aynıdır. Balıklar su içerisinde yaşamlarını sürdürdükleri için vücut yapıları da buna uyumludur.
Balık, solungaçları ile solunum yapan, vücut ısıları çevreye bağlı olarak değişen, soğukkanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen, suda yaşayan omurgalı hayvanların genel adı.
Bir kulakcık ve karıncıktan meydana gelen yüreklerinde daima kirli kan bulunur. Yürekten çıkan kirli kan solungaçlarda temizlendiğinden, vücutta temiz kan dolaşır. Ağızdan alınan su, solungaçlardan dışarı atılırken suda çözülmüş oksijen, osmozla kana verilir. Bu arada suda bulunan besinler ise yutulur. Köpek balıklarında su hem ağızdan hem de ilk solungaç yarığından alınır. Tuzlu su balıkları su içtikleri halde, tatlı su balıkları su içmezler. Gerekli su ihtiyaçlarını solungaç zarlarından osmozla alırlar. Deniz balıkları içtikleri suyun tuzunu böbrekle değil, solungaçları ile ayırır. Balıklarda göğüs ve karın yüzgeçleri çift, sırt, kuyruk ve anal yüzgeçleri tektir. Tek yüzgeçler nadiren birden fazla olsalar da simetrik çiftler meydana getirmezler.





Uçan balıklar çok gelişmiş olan göğüs yüzgeçlerini açarak bir-iki dakika su üstünde uçabilirler. Yaşadığı yerlerde su kuruduğu zaman balçığa gömülüp akciğer solunumu yapabilen, sürünerek gölden göle geçebilen, kısa bir süre havada uçabilen, elektrik ve ışık üretebilen çeşitli balık türleri mevcuttur. Balıkların pulları birbirleri üzerine kiremit gibi dizilmiş, kemiksi, kaygan ve antiseptiktir. Antiseptik mukus salgısı, üzerine yapışan bakteri ve sporları yok eder.

Balıkların hareket etmesinde önemli rol oynayan değişik kuyruk tipleri mevcuttur. Çatallanmış kuyruk tipine “difiserk”, çatallı olup eşit parçalı olana “homoserk”, köpek balıklarında olduğu gibi çatalları eş olmayan kuyruk tipine de “heteroserk” denir.

Balıklar omurgalı canlılar içerisinde sayıca en fazla olanıdır. Çalışmalarda balık türünün 40.000 kadar olduğu söylenmektedir.
Balıkların günümüzde sportif ve akvaryumdaki değeri yanında büyük bir protein kaynağı olması ticari değerini arttırmaktadır.
Balıkların yeryüzündeki dağılımları o kadar geniştir ki, Antartika sularında, sıcak tropikal sularda, acı sularda, tatlı sularda,
 ışığın ulaştığı dağ derelerinde veya insanların henüz ulaşamadığı oldukça derin ve karanlık sularda yaşayabilmektedir.
 Üç türlü beslenme görülür: Herbivor (otçul), karnivor (etçil) ve omnivor (hem et hem de bitkisel besin yiyenler).
 Yalnız çenelerinde değil, bütün ağız boşluklarında ve yutaklarında sıralanış ve şekil olarak birbirinden farklı birçok diş bulunur.
 Bu genelde beslenme şekillerine göredir. Bazılarında farinks (yutak) dişleri gelişmiştir. Yalnız Mersin balıklarında ve
 Demetsolungaçlılarda diş bulunmaz.


Duyu Organları
Görme organları

Balıklarda gözler yüksek omurgalılara benzer. Kornea daha düz ve mercek daha yuvarlaktır. Kornea, merceğin önünde koruyucu bir görev yapar. İris; kırmızı, siyah, portakal rengi, mavi, yeşil olabilir. Balıklarda göz yapısı, yaşadıkları çevreye uygun bir özellik arz eder. Işığın kolay geçtiği temiz sularda yaşayanlar iyi görür ve renkleri ayırt ederler. Derinde yaşayanlarda gözler oldukça büyük olup, ışığın zayıf olarak ulaştığı daha derinlerde teleskop gözlü olanlarına da rastlanır. Bulanık sularda yaşayan balıklarda ise gözler küçülmüştür. Kör mağara balıklarında gözler görev yapmaz. Işık olmadığından gözlere ihtiyaç duymazlar. Balıklarda gözyaşı bezi ve gözkapağı bulunmaz. Yalnız Raja balıklarında üstten gelen ışığa karşı gözü korumak için üzeri pullu kalın bir kapak vardır. Balıklar dinlenme halinde yakını görür, uzak için uyum yapar. Memelilerde durum tersinedir. Bazı dişli sazanlarda gözler yatay bir bantla ikiye ayrılmıştır. Üstteki kısım havada, alttaki kısım suda görmeye yarar. Böyle balıklara "dört gözlü" denir.

Tat alma organı

Balıklarda tat alma cisimcikleri dudaklarda, farinkste, burun epitelyde baş derisinde bıyıkların uçlarında yerleşmiş olduğu gibi bazılarında da ağız içinde yerleşmiştir. Balıklarda dil yoktur. Olanlarında da gelişmemiştir. Sazanların ağzı içinde çok kalın kastan yapılmış yastık şeklinde bir yapı bulunur. Bu organ tat almaya yarar. Balıklar bazı maddeleri memelilerden daha iyi ayırt edebilirler. Sazanlar tatlı, tuzlu, acı suyu ve asitli ortamı ayırt edebilirler.



Dokunma duyusu

Dokunma duyusunda bıyıkların rolü büyüktür. Bıyıklar tat almada etkili olduğu gibi, besin bulma ve dokunma organı olarak da görev yaparlar.
Balıkların baş, gövde ve yüzgeç derileri üstünde tomurcuk veya çukurcuklar halinde küçük duyu organları mevcuttur. İçlerinde sinir uçları dallanmış haldedir. Görevleri; yaklaşan düşmanı, sıcaklık değişimini, besin ve tuzluluğu hissetmektir. Duyuda yan organın da etkisi önemlidir. Bazı derin deniz balıklarının yüzgeç ışınlarında uzamış olan bazı kısımlarında duygu organları yer almıştır.

İşitme ve yan organ (Yanal çizgi)

Balıklarda dış ve orta kulak yoktur. İşitme organı bir kapsül içinde bulunan iç kulaktan ibaret olup, sudaki ses titreşimlerini idrak eder. Bu işitme organına “labirent” denir. İşitmede etkili olduğu gibi, dengenin sağlanmasında, ağırlık ve yerçekimi tespitinde de önemli rol oynar. İçlerinde kalsiyum karbonattan yapılmış “otolit” adı verilen cisimcikler de bulunur. Bazı balıklarda hava kesesinin ön kısmının her iki yanında iç kulakla ilişkili dörder adet kemikcik bulunur. “Weber cihazı” adını alan bu sistem ses dalgalarını ve basınç değişimini iç kulağa ileterek daha iyi işitmeğe yardım eder. Küçük frekanslı titreşimler, yanal çizgi sistemiyle idrak edilir. Bu, vücudun yanlarında derinin altında uzanan içi mukus dolu bir çift kanaldır. Belirli aralıklarla bu kanalı pulların arasından veya ortasından dışarı bağlayan yollar, bu yolların ucunda içinde sıvı ve sinir hücreleri bulunan bir torba vardır. Sudaki titreşimler bu sıvıya geçerek sinir hücreleri tarafından idrak edilir. Mesaj daha sonra sinirler vasıtasıyla beyne iletilir.
Bir başka balığın hareketinin doğurduğu titreşimleri, yanındaki balık bu yolla duyar. Yan organ çok alçak frekanslı titreşimleri idrak edip işitmeye yardımcı olduğu gibi, su akıntısının yönünü, sıcaklık ve soğukluk farklarını da tesbit eder. Yan organ işitmede de yardımcı olur. Ses ve basınç dalgalarını tesbit edebilir. Kemikli balıklarda, vücudun her iki yanında solungaçlardan kuyruk yüzgecine kadar uzanır.



Koku duyusu

Balıklarda burun (nostril), solunum için değil, suda çözünmüş kimyasal maddeleri koklamaya yarayan bir duyu organıdır. Koku alma kapsülleri üst çene üzerinde bulunan bir çift (veya bir adet) burun çukuruna yerleşmiştir. Koku maddelerini taşıyan su burun deliklerine girip çıkarken, koklama kapsüllerini yalayarak sinirleri uyarır. Bu duyu köpek balıkları gibi bazı balıklarda çok kuvvetlidir. Köpek balıkları kan kokusunu yüzlerce metre uzaktan alabilirler.

Yüzme kesesi

Balıkların suda batmadan durmasını sağladığı için önemlidir. Sindirim kanalının bir uzantısı olup, sırt tarafta torba şeklindedir. İçi CO2, O2 ve azot gazları ile doludur. Balığın yoğunluğunu, suyun yoğunluğuna göre ayarlar. Balık suda batmadan durmak için, içindeki gazı artırarak keseyi şişirir. Yüzerken havasını azaltır. Bazı balıklarda yüzme kesesi ikiye ayrılmıştır. Yüzme kesesi solunum, hidrostatik görev, ses meydana getirme ve bazı uyartıları hissetmede de etkilidir. Bütün balıklarda hava kesesi bulunmaz. Böyle balıklarda yağlı vücut ve göğüs yüzgeçleri batmalarına mani olur. Dip balıklarında ise zaten gereksizdir.

Üreme

Yumurtlama zamanlarında dişi balık, bir kaç saat içinde dibe binlerce yumurta bırakır. Erkek, yumurtalar üzerine sperm ihtiva eden sıvısını püskürterek yumurtaları döller. Böyle döllenmeye vücut dışında cereyan ettiğinden “dış döllenme” denir. Yumurtadan çıkan yavrular, etraftaki “plankton” denen küçük organizmaları yiyerek gelişirler. Köpek balığı gibi bazı balıklarda döllenme, dişinin vücudunda olur. Yumurtalar vücud içinde açıldığından doğuruyormuş hissini verir. Böyle doğurucu balıklara “ovovivipar” denir. Zaman zaman bazı balıklar hermofrodit (erkek ve dişi organa sahip) olurlar. Uskumru, sazan ve alabalıklarda bu duruma rastlanır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

SİTEMİZ FAYDALIMI SİZCE

Etiketler

ağırlıklar (1) AKYA BALIĞI AVI (1) alabalık avcılığı (2) Alabalık Nasıl tutulur (1) Alabalıklar ve Avcılığı (1) alüminyum folyonun yararları (1) AMATÖRLERE ÖĞÜTLER (1) AMATÖRÜN OLTA MALZEMELERİ (1) AY VE BALIKÇILIĞA DAİR II (1) Ay ve Balıkçılık (1) bağlama teknikleri görsel (1) bağlama teknikleri site (1) balığa göre (2) balığa göre takım ve yem şeması (1) balık anatomisi (1) Balık Avcılığı (1) BALIK AVI TAKVİMİ (1) balık avı yeri (1) BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ (1) balık çeşitleri (2) balık çeşitleri resimli (2) balık olta takımları resimli (2) Balık tutmak için en iyi 10 nokta (1) balıkcılık düğümleri (1) Balıkçılık Malzemeleri üreticileri (1) Bırakma takım (1) Boğazda rapala avcılığı Amatörce (1) canlı yem takılışı (1) çapari takımı (1) çapari tüyü (1) çapari yapımı (1) çapariler (3) Çinekop nasıl avlanır (1) Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller (1) çinekop avı ve takımı (1) Çinekop nasıl avlanır ? (1) çinekop oltası videosu (1) çipura (1) ÇİPURA Balığı Av Teknikleri (1) ÇiPURA Balığının Avlanımı (1) deniz balıkları (1) denizcilik terimleri (1) DENİZDE DOĞAL YEMLER (1) Denizde Kurşun Kullanımı (2) Denizlerimizde Görülen Balıklar ve Avlanma Teknikleri (1) derinsu (1) Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü) (1) dip takımı yemli mantarlı (1) DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ (1) düğümler (2) eşkina (1) EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER (1) fırdöndü bağlama resimleri (1) fırdöndü düğümü (1) fırdöndüler (2) fly ile (2) FLY-FISHING (6) gece avında ışık? (1) hangi balığa hangi iğne (2) hangi balık nasıl avlanır (1) Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem (1) HIRSIZ İĞNELİ ZOKA. (1) http://www.facebook.com/pages/Olta-ile-balik-avi/172110676151569 (1) iğne (2) iğne anatomisi (1) İĞNE BAĞLANMASI (1) iğne boyları (1) iğne çeşitleri (1) iğne hakkında herşey (1) iğne katalogları (1) iğne seçimi (4) İğne ve Fırdöndü Düğümleri. (1) iğneler (1) istanbul balıkları (1) İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri (1) İstanbul'un balık avı adresleri: (1) İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR (1) KADİFE BALIĞI VE AVI (1) kamış seçimi (1) Kamışla Fırlatma Teknikleri (1) karagöz (1) KARAGöZ AVCILIĞI (1) karagöz yemi (1) kefal (1) KEFAL AVCILIĞI (1) Kıyı ve tekne için takım önerisi... (1) Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı. (1) Kıyıdan Kaşıkla lüfer avı ve Teaser takımı (1) Kıyıdan Levreğe At Çek (1) Kıyıdan Sahte Yemler Kullanarak At - Çek Tekniğiyle LEVREK Avı (1) Kiyidan At-Çek (1) Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (1) KURŞUNLAR (1) levrek (1) levrek av sahte yemleri (1) Levrek Avcılığı ve takım şekilleri (1) Levrek Avı (3) LEVREK AVI (2) levrek avı kaşıkla (1) LEVREK BALIĞI AVI (1) LEVREK Balığı ve Av Teknikleri (1) Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım (1) levrek nasıl yakalnır video (1) Levrek Sahteleri (1) lüfer (2) lüfer avcılığı (1) lüfer avı olta takımları (1) lüfer avı teknikleri (4) Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix) nın Özellikleri (1) LÜFER Balığı ve Av Teknikleri (1) lüfer nasıl avlanır video (1) lüfer olta takımları (1) lüfer takımı mantarlı (1) lüfer1 (1) MAKİNE SEÇİMİ (1) marmara balık av takvimi (1) Marmara'da lüfer avı (1) Marmarada Lüfer Avı (1) mavruka (1) mavrukalı köstekli takım resmi (1) mavrukalı takım (1) mercan balığı (1) Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi (1) mırmır (1) MIRMIR – ISPAROZ - SARPA AVI TEKNİKLERİ (1) MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ. (1) mırmır oltası videosu (1) misina (2) Misina Bağlama (1) misina bağlama resimleri (1) Misinada renk ve özellik seçimi (1) MİSİNALAR (3) misinalar hakkında bilgi (1) Nasıl Monte Edilir ve Kullanılır? (1) Oklava ile lüfer avı (1) Olta Bağlama ve İğne Seçimi (1) Olta balıkçılarına 5 cazip adres (1) olta balıkçılığı herşey (1) Olta Çeşitleri Ve Malzemelerimiz (1) Olta Hazırlama çeşitleri (1) Olta ile Lüfer Avcılığı (1) Olta ipleri Ve Türevleri (1) OLTA KUTUSU (1) Olta Makine Parçaları (2) Olta Makinesi Bakımı (1) Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları (2) OLTA TAKIMLARI (1) OLTA TAKIMLARI VE BEDENLER (1) Olta Takımları ve Uygulamaları (2) Olta Yapımı ve Çeşitleri (1) oltalar ve bedenler (1) ortasu (1) ÖKSÜZ BAĞI KÖSTEĞİ (1) PALAMUT-TORİK AVI (1) Paraketa (parekete) ile balık avı (1) Rapala (1) rapala avcılığı taktikler (1) Rüzgar Nedir? (1) SAHTE YEMLER (3) Sahte Yemlerle Kıyıdan At-Çek Tekniğiyle (1) Sarkıtmalar (1) sarpa (1) Savurma Dip Takımları (1) SAZAN AVCILIĞI (2) Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar (1) sazan avı teknikleri (1) Sazan Avına Hazırlık (2) Sazan Gezer Takım... (1) sazan için harıka bir yontem (1) Sazan Nasıl Tutulur (1) sazan takımları (1) seyirtme ve iskandil kalıpları (2) sırtı ile Palamut ve Akya avı için olta şeması (1) Sıyırtma Düzeneği Görseli (1) sinarit (1) sinarit balığı (1) sinek (1) Spirolino Nedir (1) suni yemler (1) Surf kamışlarının özellikleri (1) suüstü (1) şamandıralar ve özellikleri (1) şamandıralı beden takımı (1) takım (1) takım resimleri (6) takım resimleri genel (1) Tatlı su levreği avı (1) TURNA BALIĞI (1) turna balığı avcılığı (1) turna vcılığı (1) uygun rapalalar (1) uzun olta (1) yakamoz (1) YAYIN BALIĞI AVI (2) yem (1) yem çeşitleri (1) YEMLEME/MAZMUZ (1) YEMLİ OLTA İLE KIYIDAN LEVREK AVCILIĞI (1) Yo-Zuri (1) Zargana avı teknikleri (1) zargana oltası yapım videosu (1) ZIPKIN AVCILIĞI (8) Zoka (1) Zoka Dökümü (1) zoka veya kursun dökmek (1) ZOKALI AVCILIK (1) zokalı lüfer takımı (1) zokalı takım avı (1) zokalı takımlar (2)