Sayfalar

Salı, Ekim 05, 2010

Balık Yemleri

 Kıyıdan ve tekne avında dip balıkları için kullanılan, fakat tazesini (canlı) bulmak kolay olmayan bir yem.

Bırakma oltalarında yaygın olarak kullanılan canlı balıklar, avda yapay ve silikon yemler kullanmaktan daha avantajlı ve dikkat çekicidir.
Sinek larvası :
Larva üretimi kolay olup, bir çok balığın avında tatlısu avcılığıda dahil olmak üzere kullanılmaktadır.
 Değerli olan kalamar balık yemi olarakta kullanılır, bacakları kesilerek iğneye takılır. Çipura, karagöz, mırmır balıkları için uygun yemlerden biridir.

 Ölü veya canlı olarak kullanıldığında çok iyi sonuçlar veren bir yem olan karides, özellikle mercan, çipura, levrek balıklarının avında çok etkilidir.Teke karidesin benzeri olup, daha küçüğüdür. Kıyılarda yosunların, kayaların arasında yaşarlar ve birçok dip balığının avında kullanılır.
Madya :
 Ege bölgesinde sıkça bulunan, ekseriyetle kıyıdan çipura avlamak için etkili bir balık yemidir. Madya kabuklu olup, kırıldıktan sonra içinden çıkan etin sert tarafındaki tırnak şeklinde olan kısım çıkarılarak oltanın ucuna iki dafa geçirilerek takılır.
Sardalya:
 Tuzlanmış olarak muhafaza edilen sardalya, yağı, kokusu ve parlaklığıyla sualtında balıkların o bölgeye toplanmasını sağlar ve çok başarılı bir yemdir. Ayrıca paragat içinde kullanılmaktadır.
 Balıkçılar arasında en popüler yemlerden biridir, genel tüm dip balıklarında etkili olan mamun, aynı zamanda sualtında kıvır kıvır oynaması balıkların dikkatini çeker. Favori yemlerin başında gelir.Ayaksız kısmından iğneyi kapatacak şekilde takılır.
 Mürekkep balığı olarakta bilinen sübye, kokusuz, sert ve iri balıkların avında kullanılmak için elverişlidir.

Sportif balıkçılar tarafından en çok tercih edilen balık yemlerinden biridir, çipura, karagöz, mercan, sargoz, mırmır, levrek gibi balıkların başlıca yemidir.


Kaya midyesi ve şapka olarak tanınan bu yem, deniz kıyılarında kayaların üzerinde yaşar ve iri balıkların avında kullanılır, sert bir ete sahip olduğundan ufak balıklar bu yemi yemekte zorlanır.
Toprak Solucanı :
Gübreli toprakta yaşayan toprak solucanları, balık yemi olarak kullanılmakta en uygun yemlerden biridir, canlı olarak kullanılması her balık tarafından çabucak farkedilmesini sağlar.
Taze uskumru fileto olarak kesilip kullanılmaktadır ve iri balıkların avında yayın olarak kullanılır. Paragat yemi için çok uygundur.


Denizin olduğu heryerde,kaya altlarında,kum içlerinde,otluklarda yaşayan yengeç, levrek ve çipura balıkları için vazgeçilmez bir yemdir.Oltaya kıskaçları öne gelecek şekilde yandan iğnenin ucuna canlı olarak takılır.

Malzemeler:
1/2 kg. Kepekli un
1 bardak peynir salamura suyu
1 fincan ayçiçek yağı
1 fincan şeker
1 kaşık hardal
100 gr. Midye eti

Hazırlanışı:
Midye eti ve/veya balık eti bir mikseden geçirilerek macun kıvamında çekilir. Tüm malzeme karıştırılarak sert, kıvamlı bir hamur hazırlanır, dış tarafı bol unlu olareak bir tülbende sarılır ve parçalar kopartılarak yem olarak kullanılır.
Bu şekilde hazırlanan hamur yemlemede ve iğneye takıldıgında dağılarak balıkları çekmesi dolayısı ile yaygın olarak kullanılır.

İstavrit, İzmarit, İstrangilos, Kolyoz, Uskumru, Zargana gibi balıklardan elde edilen yeme "AKYEM" adı verilir,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder