Cuma, Ekim 08, 2010

sazan için harıka bir yontem boş yok öneririm,küspe yerine..

merhaba arkadaslar ben gökdemir,gecen yıla kadar küspe ile avlanırdım, ama yeni bir yöntem buldum ve cok faydalı kesinlikle zararsız aynı zamanda, bilgi geceyim ben yeni buldum belkide kullanılıyordu bilmiyorum..

bugday ve bulgur birer avuç suda 15 dk kaynatın, suyunu süzüp bir bezin içinde 1 gün güneşte bekletin, sonra onu yarım yumurta buyuklugunde olacak sekilde beze koyup içine bu malzmeyi koyup sıkıca baglayınız, dip oltanızın kurşunun 2 parmak üzerine bağlarsanız daha verimli oluyor, yem olarak bulabilirseniz süt mısır, yoksa eger bir haşlanmış yumurta ile yogurdugunuz somun ekmekle hamur yapın, bunu yem olarak kullanın, mukemmel bir verim alacaksınız bana güvenin ve deneyin, yeterki balık olan bölgede olun, sazan için birebir bir sistemdir..

Salı, Ekim 05, 2010

Lipsos(Ada Beyi)



Temel Özellikleri
İskorpit familyasından olan lipsos.balığı Çorba, yahni, haşlama, tava, buğulama, pilaki’yle lezzetini damaklarınızda unutamayacağınız, lezzetli balıktır, lipsos balığı Ayvalık tarafında ada bey diye adlandırılır.Rengi açık kırmızıdır.İskorpite benzer zehirli dikenler taşır.Avcılığı daha çok zokalı olta ile yapılır.50 – 60 cm.ye ve 4 – 5 kg.a kadar büyüyebilen Lipsos Balıkları, sıcak ve ılık denizlerimizin sahil kıyılarından 1.000 m. ye kadar inen derinliklerde, bitkilerle örtülü taşlık, çakıllı ve kumlu düzeylerde yaşar. Özellikle Marmara ve Ege'de çok rastlanır. Eti çok lezzetli ve yararlıdır. Et yiyen bir balık olan Lipsos ilkbahar aylarında ürer. Yaklaşık 3.000 yumurta döker.

Orfoz


Temel Özellikleri
-Epinephelus Guaza,Brauner Zackenbarsch,Merou Noir, Serranidae familyasından bir balık türü.
Hani türünden ve Levrekle akrabadır. Ortalama 60 - 70 cm'den 1 - 1.5 m. boy ve 30 - 40 kg. ağırlığa erişebilir.ücut yandan yassı ve ovaldir. Baş ve ağız büyüktür. Deri kalın olup ufak pullarla kaplıdır. 1'inci sırt yüzgeci daha yüksek olup, 2'nci sırt yüzgeci ile birleşmiştir. Kafa, sırt ve yanlarında canlı iken görülen, ölünce kaybolan yeşilimsi, sarı lekeler ve dikey bantlar bulunur. alt tarafı daha açık renklidir. Solungaç kapakları açık ve dikenlidir. Kuyruk yüzgeci yuvarlaktır.

-Orfoz hermafrodit olup, cinsel olgunluğa eriştiği zaman dişi cinsiyet organlarına sahiptir. Hayatının belirli bir dönemini dişi olarak geçirdikten sonra 18. yaşına geldiğinde dişi cinsiyet organları kaybolarak yerine erkek cinsiyet organları gelişir ve hayatının geri kalanını erkek olarak yaşar.

-Ege ve Akdeniz balığıdır. Taşlık, kumluk ve yosunlu sahil bölgelerinin 8 m. den 150 m. derinliklerine kadar yalnız yaşar. Etoburdur. İrili ufaklı kabuklular ve yumuşakçalarla beslenir. Eti çok lezzetli olmakla beraber yaşlıları kuru ve lifli olur.

-Denizlerimizde az bulunur. Sualtı zıpkın avcılarının türü korumaları, aykırı davranaları uyarmaları gerekir.


Kaya Balığı


Temel Özellikleri
Gobiidae familyasını oluşturan hem tropikal hem de ılıman bölgelerde bulunan balık türleri.

Hem denizde, hem acı sularda, hem de tatlı sularda yaşayan türleri vardır. Cins içindeki yakın ilişkileri, küçük boyutları ve seksler arasındaki önemli farklılıklar nedeniyle teşhisleri zordur. Ana karakteristik özelliği, ventral yüzgeçlerin tek bir yüzgeç teşkil etmek üzere birleşmesidir. Baş büyüktür, dudaklar iyi gelişmiştir. Duyusal deri uzantıları ve yumrular baş üzerinde yaygındır. Yan çizgi ya tamamlanmamıştır ya da yoktur. İki adet iyi gelişmiş dorsal yüzgeçleri vardır. Deri birçok türde ya tamamen pulsuzdur ya da çok ince ktenoid pullarla örtülüdür. Genellikle sığ sahil alanlarında çok bol bulunan karnivor balıklardır. Birçok tür pelajiktir. Yumurtalanma zamanında erkeklerin rengi koyulaşır, yüzgeçleri uzar ve başının şekli değişir. Kabuklar taşlar veya otlar gibi korunmalı yerlerde basit yuvalar yaparlar ve buralara yapışan yumurtaları, larvalar çıkıp yüzünceye kadar korurlar.

Eti lezzetlidir. Olta balıkçılığında aranan bir türdür. Türkiye'de tatlı sularda yaşayanlar yaşamları sırasında zaman zaman denizlerden tatlı sulara girerler.

Lapin Balığı

01 Ekim 2010

Temel Özellikleri
Çırçır balıkları gibi Labridae familyasından olan lapin balıklarının da sularımızda Labrus bimaculatus, Crenilabrus tinca, Labrus merula, Labrus viridis, Acantholabrus palloni bilimsel adıyla tanımlanan türleri mevcuttur. Ayrıca asıl lapin diye tanımlanan Crenilabrus tinca ve Crenilabrus pavo da Labridae familyasının diğer türleridir. Bunların azami boyları 10-12 cm.’dir.

Lapinler de tropik ve mutedil denizlerin sahil balıklan olup çırçırlara oranla daha büyüktürler. Azami boyları 36 cm.'dir. Yerli balıklardan sayılan lapinler yazın sahillere girip kışın derin sulara çekilirler. İri pulları kalın derilerine iyice intibak etmiştir.

Birbirinden güzel, parlak ve canlı renkleri bulundukları ortama göre değişir. Bu değişim genellikle erkeklerin dölleme zamanında çok canlı ve renkli olarak belirginleşir. Yumurtlama devresi nisandan ağustosa kadardır. Bu sırada çift olarak yaşarlar. Dipte taşların arasındaki oyukları yuva olarak kullanıp sperma ve yumurtalarını buraya dökerler. Larvaları korumak için yuvalarının başlarında nöbet tutarlar ve yavrular büyüyünceye kadar burada kalırlar.

Gövde yapıları, yanlardan biraz basık, uzun elips şeklindedir. Tek sırt yüzgeci göğüs yüzgeci hizasında kuyruk yüzgecine doğru uzar. Tüm yüzgeçleri mükemmel gelişmiş olduğundan yüksek manevra kabiliyetine sahiptir. Kafa büyüklüğü gövdeye oranla normal olup burunları biraz uzun, dudakları kalındır. Dişler ise koni biçiminde ve batıcıdır. Yanal çizgi, solungaç kapağının bitiminden kuyruk yüzgecine kadar muntazam bir çizgi halinde uzar. Lapinlerin bazı türlerinin solungaç kapağının hemen yanında bir leke mevcuttur. Besinlerini yosunlar ve taşlar arasında bulunan küçük balıklar ve küçük midyeler oluşturur.

Lapin balığının eti lezzetli değildir ve olta ile avcılığı da yapılmaz. Tesadüfen oltaya geldiği gibi fanyalı ağlara da vurur.

Karagöz Balığı


Temel Özellikleri
Yaşadığı yerler: Atlantik Okyanusu ve Akdeniz’in taşlık ve kayalık yerlerinde. Marmara ege ve Karadeniz’e de geçtikleri olur. Özellikleri: Parlak gümüşî renkli, yassı vücutlu, küçük ağızlı, iri gözlü bir deniz balığı. Boyu 20-30 cm kadardır. Çeşitleri: Birkaç çeşidi vardır. Denizlerimizde “asil karagöz” ve “sivri burun karagöz” mevcuttur.

Kemikli balıklar takımından yassı vücutlu iri pullu bir balık. Gümüşî renkli olup 20-30 cm boyundadır. 3-4 tânesi bir kilogram gelir. Küçük ağızlı, iri gözlüdür. Sürü hâlinde Atlantik’ten Akdeniz’e geçerken bol avlanırlar. Kışın derinlere inerler. Çamurlu zeminlerde yaşayanlar balçık koktuğundan makbul değildir. Her mevsim tutulursa da en çok sonbaharda avlanırlar. Atlantik ve Akdeniz balığı olmasına rağmen, Marmara veKaradeniz’e de geçer.

Mayıs ve haziranda yumurtlarlar.

İSTRONGİLOS


Temel Özellikleri
Spicara Smaris,Schnauzenbrasse,Picarel
Bütün denizlerimizde ve denizlerin nehirle karışımı acısu bölgelerinde yaşar. İzmaritle aynı ailedendir. Erkekleri 13 - 16, dişileri 15 - 20 cm. boy ve 50 - 100 gr. ağırlıkta olur. Suların ısısına göre açıkdenizle kıyılar arasında gidip gelirler. Nisan - Mayıs, bazen de Temmuza kadar üreyip 40.000 - 60.000 yumurta döker. Planktonlar, küçük hayvanlar ve deniz bitkileriyle beslenir. Eti lezzetlidir, bol bulunduğu için ekonomik değeri vardır.

Maenidae familyasından olup bilimsel adı Smaris Vulgaris'dir. İzmarit ile yakından akrabalığı bulunmaktadır. İzmarit'e benzemekle beraber şeklen ve yaşayış bakımından faklar taşır. İzmarit yan tarafından yassı olmasına rağnem istrongilos füze şeklindedir. Pulları vücuduna yerleşiktir ve pulların kazınması haylikolaydır. Kuyruğu çatal biçimde olup yumuşak yüzgeçleri vardır. Sırt ve kıç yüzgeçlerinde sivri ve batıcı dikenler mevcuttur.
A V C I L I Ğ I (OLTA)
Derinlikler ve akıntılar gözönüne tutularak 50 ila 80 gr ağırlığında iki tarafı delik olan iskandilin alt deliğine 30 cm uzunluğunda 25-30 numara kalınlıkta bir köstek takılır. Üst deliğe 120-150 cm uzunluğunda 30-35 numara beden eklenir. Bedene 20-25 numara kalınlığında 20 cm uzunluğunda 2 adet köstek takılır. Kösteklerin birbirinden aralıkları iğne boyu dahil 5 cm daha uzun olmalıdır. Kösteklere 8 veya 9 numara çapraz beyaz iğne takılır. Bedenin ucuna firdöndü takılarak ana misinaya bağlanılır.

ISKARMOZ – BARAKÜDA (Sphyraena sphyraena) Baraccuda


Temel Özellikleri
ISKARMOZ – BARAKÜDA (Sphyraena sphyraena) Baraccuda
Bütün sıcak ve ılık denizlerin sığ sularından 100 metre derinliğe kadar orta sularda yaşayan bir balıktır. Et yiyen cinsinden ve avlarına karşı yırtıcıdır. Marmara’da az, Ege ve Akdeniz’de fazlaca bulunur. Akdeniz barakudası olarak da adlandınlır. Boyu 1 metreye erişen ıskarmoz balığı, barakuda olarak okyanuslarda 3 metreye kadar büyüyebilir. Sürü halinde dolaşıp özellikle köpek balıklarına hücum ederler. Fazla yırtıcılığı ve etinin de gıda değeri olmadığı için ekonomik yönü yoktur.

Hani Balığı


Temel Özellikleri
Hanigiller (Serranidae) ailesinden kemiklibalık türü (a. Serranus cabrilla).
Sıcak ve ılıman bölgeler denizlerinde yaşayan, ülkemiz sularında özellikle Ege kıyıları ve Marmara denizinde bol bulunan hanibalığı (ya da hani), yaklaşık 23 cm boyunda, sarımsı ya da kahverengimsi zemin üstüne enlemesine koyu çizgili, büyük ağızlı, iri kafalı, sırtındaki 2 yüzgeçten birincisi dikenli, etçil bir balıktır. Erdişidir; yani aynı bireyde hem erkek hem dişi üreme organları bulunur; bazı bireylerse erişkinlik döneminin başlangıcına kadar dişidirler; sonra erkeğe dönüşürler.

Dülger Balığı


Temel Özellikleri
Ülkemizde Peygamber Balığı olarak da tanınan Dülger Balığının bilimsel adı Zeus Faber olup, uluslararası litaraturde John Dory olarak bilinir. Zeidae (Dories) ailesine ait olup, bu ailenin 18 üyesinden biri ve en meşhurudur. (Zenopsis conchifera, Cyttus australis, Cyttus traverse, Allocyttus niger, Allocyttus verrucosus, Zeus capensis, Capromimus abbreviatus, Grammicolepis brachiusculus,Zenopsis nebulosa, Cyttus novaezealandiae, Zenion leptolepis, Selene vomer, Pseudocyttus maculates, Xenolepidichthys dalgleishi, Oreosoma atlanticum, Cyttopsis rosea, Neocyttus rhomboidalis, Zeus Faber)

Kuzeyden Güneye, Amerika kıtası hariç, Norveç kıyılarından Güney Afrika ucuna,
Gana kıyılarından Yeni Zelanda'nin doğu kıyılarına kadar , Hint Okyanusu dahil
tropik ve ılıman sularda , çok geniş bir dalgılım alanı vardır. Ülkemizin bütün denizlerinde mevcuttur.

Bilimsel kayıtlarda boyu 90 cm'e, ağırlığı 8 kg erişebildiği kayıtlıdır.Azami 12 yıl yasar. Nüfusunu katlama oranı 4.5-14 yıl olup, bu oran diğer pek çok balıkla karşılaştırılırsa düşüktür ancak soyu tehlikede bir balık değildir. Bunu geniş yayılım alanına, doğal avcısının azlığına, dünya uzerinde ticari olarak direk hedeflenecek bir balık olmamasına borçludur. Çünkü genelde kaşka balıklara uzatılan ağlara rastlantısal olarak vurur. Bu durum onun yalnız yasayan bir balık olmasının, suru kurmamasının bir sonucudur. Ancak belirli bir balık sürüsünü hedefleyen pek çok Dülger ,birbirinden bağımsız ayni mıntıkada olabilir.

Çütre (Domuz Balığı)


Temel Özellikleri
Bu Çütre balığı Balistidae familyasından olup bilimsel adı Balistes capriscus. Boyları 20 ila 40 cm. arasında değişiyor. Renkleri genellikle degişken olmakla beraber, en fazla sırt tarafları koyu menekşe, yanları mavimsi, yeşilimsi-gri, karın tarafları beyaza yakın açık yeşil-gri renkte oluyor. Yüzgeçleri üzerinde koyu renkli lekeler oluyor. Gövdesi oval yassı ve çok sert bir deri ile örtülüdür. Ağzı küçük ve kalın kırmızı dudaklarla çevrilidir.

Çitari(Sarpa)


Temel Özellikleri
Perciformes Sparidae
Boops Salpa
Sparidae familyasından olan çitarinin bilimsel adı Boops salpa’dır.
Okyanuslar ve bunların uzantısı olan denizlerin ılıman ve sıcak sahil bölgelerinde yaşarlar. Ülkemizde en çok Marmara, Çanakkale, Ege ve Akdeniz’de irili ufaklı sürüler halinde, sığ sularda bulunan çitariler, bu bölgelerde “sarpa” ve “sarpan” adıyla da anılır. Kışın derin sulara çekilirler.

Azami büyüklüğü 45 cm. olan çitarinin gövdesi yanlardan biraz basık ve elips şeklindedir. İri pulları gövdesine iyice intibak etmiştir. Kafası gövdesine oranla küçük ve gözlerinin üstünden aşağı doğru basıktır. Kuvvetli bir çeneye sahip olmasına rağmen dişleri keskin olmayıp ağzı ve gözleri küçüktür.

Çitarinin tek olan sırt yüzgeci balığın ensesinden kuyruğuna doğru uzanır. Kıç yüzgeci ise anüsten başlayıp kuyruk yüzgecine doğru uzanır. Göğüs ve karın yüzgeçleri normal yapıdadır. Yanal çizgisi operculumun üstünden kuyruğa doğru hafifçe yay biçiminde bir hat çizer. Çitarinin sırtı esmer olup iki yanında ensesinden kuyruk yüzgecine doğru uzayan altın rengi çizgiler mevcuttur. Balığın yanlan ve karnı gümüşi beyazdır.

Görünüşü güzel bir balık olan çitarinin eti lezzetli değildir. Tavası, haşlaması yapılır.

Vatoz

25 Eylül 2010

Temel Özellikleri
Rajiformes takımına özgü balıkların ortak adıdır. Vatozlar, köpek balıkları ile birlikte bir kıkırdaklı balık olarak sınıflandırılır. Vatozların diğer balıklardan en önemli farkları arasında iyice yassı olan gövdeleri, çok uzun ve ince olan kuyrukları ve biçimi kelebek kanadını andıran büyük yüzgeçleri sayılabilir. Vatozların gözleri yassı gövdelerinin üzerinde, ağızları ve solungaçları ise gövdelerinin altında yer alır.

Her bir vatozun ayrı avlanma yöntemleri vardır. Bazı vatozlar deniz tabanında gizlenip avları olan küçük balıkları ve kabukluları avlar. Bu vatozlar ise ya renkleri ile kumda saklanır ya da kendilerini kuma gömerler. Bir kısmı ise denizde yüzüp karşılarına çıkan balık ve planktonları koca ağızlarından içeri alırlar. Bu vatozların renkleri genelde mavi ya da gri olur.

Vatozların uzun kuyrukları ise sadece savunma amcı ile kullanılır. Vatozların kuyruklarının ucunda bazen zehirli olabilen iğneler bulunur. Vatozların yumurta keselerine biçimleri nedeni ile "denizkızının çantası" denilir.

UÇAN BALIK


Temel Özellikleri
Exocoetidae familyasını oluşturan balık türlerinin ortak adı.

50 cinsten oluşan familyaya ait balıklar yüzgeçlerini kanat olarak kullanıp kısa mesafeleri uçabilirler. Çoğunun görünüşleri sardalya'lara benzer ama bunlarla akrabalıkları yoktur.


Parexocoetus brachypterusUçan balıklar özellikle tropik ve subtropik denizlerde bulunurlar. Bu familyanın Türkiye'de ki Exocoetus volitans türü, güney Ege denizi ve Akdeniz'de bulunur.

Uçan balıklar 1,5 metre yükseklik ile 2,5 metreye kadar uçabilirler. Bazen uçuş yükseklikleri 5 metreye bile varabilir ve böylece bazen yanlışlıkla küçük teknelerin içine düşebilirler.

Tirsi



Temel Özellikleri
(Alosa fallax nilotica), Clupeidae familyasına ait bir deniz balığı türü.

Sardalyalar ile yakın akraba olan tirsi balığı 30-33 cm boyuna varabilir. Tirsi bir Karadeniz balığıdır ama İstanbul boğazı'nda Marmara denizi'nde ve Akdeniz'de de bulunabilmektedir. Sürü halinde kıyılara yakın yaşar. Üreme zamanı olan ilkbaharda yumurtlamak için nehirlerede girer. Tüketicilerin sevdiği ve taze, tuzlama ya da tütsülü olarak yedikleri, ekonomik değeri olan bir balıktır. Eskiden yalnızca Atlas Okyanusu'nun batısında görülen Amerikan tirsisi (Alosa sapidissima), ticari değerinden ötürü Büyük Okyanus'a da götürüldü. Günümüzde ABD'de ve çevresinde de yoğun olarak avlanmaktadır.

Pisi balığı


Temel Özellikleri
(Platichthys flesus), Pleuronectidae familyasından bir balık türü.Vücut üstten ve alttan yassılaşmıştır. Gözler vücudun sağ tarafında olup, gözlerin bulunduğu sırt yeşilimsi veya sarımsı kahverengi lekelerle kaplıdır. Sırt yüzgeci başta gözden, kuyruk yüzgeci kaidesine kadar devam eder, kuyruk yüzgeciyle birleşmez. Üst kısmının rengi esmer, kısmen kahverengi, koyu noktalı, alt tarafı ise beyazdır. Vücut küçük pullarla kaplıdır. Yan çizgi gözün bulunduğu tarafta göğüs yüzgeci etrafında kıvrımlıdır. Sırt ve anüs yüzgeçleri kuyruk yüzgecine ulaşmaz.

Üreme
Pisi balıkları, yeterli miktarda yiyecek buldukları kumlu deniz tabanlarında yaşayan yassı balıklardır. Ancak yetişkin pisi balıkları yumurtalarını bu bölgede bırakacak olurlarsa, akıntılar savunmasız yumurtaları güvenli yerlerinden uzağa taşıyacaktır. Bu nedenle pisi balıkları akıntıya karşı yüzerek, suyun daha derin olduğu başka bir yere doğru göç ederler. Bu göç sırasında 60 milyon pisi balığının yumurtlamak üzere toplandığı tahmin edilmektedir. Güvenlikli sularda yumurtadan çıkan yavru yassı balıklar deniz yüzeyinde kalarak bir ay kadar beslenirler ve gelişirler. Bir ayın sonunda akıntıyla beraber sürüklenerek beslenme bölgesine geri gelirler. Bu süre içinde yavru pisi balıkları ebeveynlerine benzeyen balıklar haline gelmişlerdir. Onlar da büyük balıklar gibi su dibine inerler ve orada yaşamlarını sürdürürler. Büyüklüğü ortalama 20-25 cm dir, maksimum 50 cm olur.


Kamuflajın etkisi. Çevresinin rengiyle uyum sağlayan bayağı pisi balığı. Kuzey Avrupa'nın kıyı sularında yaşayan bayağı pisi balığı yenilen bir balık olarak bilinir.


Mığrı

20 Eylül 2010

Temel Özellikleri
Mığrı, Congridae familyasından yılan balıklarına benzeyen sadece denizlerde yaşayan balık türü.

Vücut uzun silindir şeklinde olup, yılana benzer. Derisi kaygan ve vücut küçük pullarla örtülüdür. Rengi yaşadığı ortamın rengine uygundur. Sırt ve yanları gri, sarı ile karışık yeşilimtırak, karın kısmı ise kirli beyazdır. Sırt ve anüs yüzgeci kuyruk yüzgeci ile birleşmiştir. Yan çizgi sırtına paralel olarak kuyruğa kadar uzanır. Yılan balıkları gibi bir defa yumurta döker ve sonra ölür. Büyüklüğü ortalama 100 cm dir, maksimum 300 cm olur. Maksimum ağrlığı 65 kg dır.

Mezgit



Temel Özellikleri

Mezgit (Merlangius euxmus), Gadidae familyasına ait bir balık türü. Bakalyaro ile birlikte Merlangius cinsine aittir.

Karadeniz ve Marmara Denizi'nde çok yaygındır, ama diğer denizlerimizde az rastlanır. Ortalama 20-40 cm boyunda olur. Aslında denizin 30-40 metre derinliğinde yaşar ama hamsi ve sardalye gibi küçük sürü balıklarını avlamak için yüzeylere de çıkar. Genelde şubat ile mayıs ayı arasında üreme zamanıdır, ama bu bölgesel olarak değişebilir. Eti çok lezzetlidir ve bütün sene boyunca bolca avlanılır. Ekonomik değeri yüksektir.

KAYIŞ BALIĞI


Temel Özellikleri
Ophidion Barbatum,Bartmännchen,Abadeches
Denizlerimizde seyrek rastlanan, 2 - 3 m'den 150 m'ye kadar derinliklerde üstü bitkilerle örtülü kumsal, çakıllı diplerde fazla göç etmeden yaşayan bir balıktır. Yumuşakçalar, kabuklular ve küçük balıklarla beslenir. Boyları 30 cm. olabilir. Bahar - yaz sonu üreme yapıp 15.000 - 18.000 yumurta döker. Eti lezzetlidir. Fakat seyrek bulunduğu için ekonomik değeri yoktur.

Kalkan balığı


Temel Özellikleri
(Psetta maxima), Scophthalmidae familyasına ait, gözleri vücudunun sol tarafında bulunan, ve sağ tarafı ile denizin tabanında yatan bir yassı balık türü.

Atlas Okyanusunun doğusunda kıyı yakınlarında, Akdenizde,Ege denizinde, Marmara denizinde ve Karadenizde, 20 ila 70 metre derinlikte yaşar. Denizin dibinde yaşıyan küçük balıklar, yengeçler ve diğer küçük deniz hayvanları ile beslenir. Neredeyse tamamen yusyuvarlak olan bu pulsuz ve tüketicilerin sevdiği balık türü ortalama 50 ila 70 cm boyuna ulaşır. Boyu bir metreye ve ağırlığı 20 kiloya varmış olanları çok nadir tutulur.

Dişileri ilkbahar ve yaz boyunca, denizin 10-40 metre derinliğinde, kendi büyüklüğüne göre 10 milyon ila 15 milyon yumurta döker. Erkek balık bunları dölledikten 7-9 gün sonra bu yumurtalardan mekik sekilinde vücutları olan yavrular çıkar. Bu yavrular 8-10 cm boya ulaşana kadar ve metamorfozları başlayana kadar sığ sularda plankton ile beslenerek yaşarlar. Ancak sağ gözleri kafalarının sol tarafına doğru kaymaya başlayınca, ve yassılaşmaya başladıkları zaman derin sulara göç ederler. 5 yıl sonra kendileri de çiftleşip üreyebilirler.

Kalkan, genelde tavada pişirilir.Yemeden önce derisindeki düğmeler ayıklanmalıdır.Ayrıca eti çok yağlı olmamakla beraber bazı balık severlerin en sevdiği balıktır.Genelde pahalı olduğu için istavrit, hamsi gibi çok satılmaz.

Horozbina Balığı



Temel Özellikleri
Parablennius Gattorugine,Gestreifter Schleimfisch,Cabot
Dalgalı sahillerin taşlık, kayalık ve yosunlu bölümlerinde gizlenerek, çoğunlukla çift yaşar. Çeşitli türleri olduğu gibi tatlı sularda yaşayanları da vardır. Yaşam şartlarına göre böcekler, kurtlar ve balık yumurtalarıyla beslenir. Eti lezzetsiz, sert ve kılçıklıdır. Bahar ve yaz sürecinde erkeklerin ustaca hazırladıkları taş oyukları, midye, istiridye kabukları arasına dişiler 2.000 - 15.000 yumurta dökerler. Erkekler de 20 - 25 günlük kuluçka döneminde, bazen dalgalar içinde atlaya atlaya yumurtalara bekçilik yaparlar.

Popüler Yayınlar

SİTEMİZ FAYDALIMI SİZCE

Etiketler

ağırlıklar (1) AKYA BALIĞI AVI (1) alabalık avcılığı (2) Alabalık Nasıl tutulur (1) Alabalıklar ve Avcılığı (1) alüminyum folyonun yararları (1) AMATÖRLERE ÖĞÜTLER (1) AMATÖRÜN OLTA MALZEMELERİ (1) AY VE BALIKÇILIĞA DAİR II (1) Ay ve Balıkçılık (1) bağlama teknikleri görsel (1) bağlama teknikleri site (1) balığa göre (2) balığa göre takım ve yem şeması (1) balık anatomisi (1) Balık Avcılığı (1) BALIK AVI TAKVİMİ (1) balık avı yeri (1) BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ (1) balık çeşitleri (2) balık çeşitleri resimli (2) balık olta takımları resimli (2) Balık tutmak için en iyi 10 nokta (1) balıkcılık düğümleri (1) Balıkçılık Malzemeleri üreticileri (1) Bırakma takım (1) Boğazda rapala avcılığı Amatörce (1) canlı yem takılışı (1) çapari takımı (1) çapari tüyü (1) çapari yapımı (1) çapariler (3) Çinekop nasıl avlanır (1) Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller (1) çinekop avı ve takımı (1) Çinekop nasıl avlanır ? (1) çinekop oltası videosu (1) çipura (1) ÇİPURA Balığı Av Teknikleri (1) ÇiPURA Balığının Avlanımı (1) deniz balıkları (1) denizcilik terimleri (1) DENİZDE DOĞAL YEMLER (1) Denizde Kurşun Kullanımı (2) Denizlerimizde Görülen Balıklar ve Avlanma Teknikleri (1) derinsu (1) Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü) (1) dip takımı yemli mantarlı (1) DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ (1) düğümler (2) eşkina (1) EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER (1) fırdöndü bağlama resimleri (1) fırdöndü düğümü (1) fırdöndüler (2) fly ile (2) FLY-FISHING (6) gece avında ışık? (1) hangi balığa hangi iğne (2) hangi balık nasıl avlanır (1) Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem (1) HIRSIZ İĞNELİ ZOKA. (1) http://www.facebook.com/pages/Olta-ile-balik-avi/172110676151569 (1) iğne (2) iğne anatomisi (1) İĞNE BAĞLANMASI (1) iğne boyları (1) iğne çeşitleri (1) iğne hakkında herşey (1) iğne katalogları (1) iğne seçimi (4) İğne ve Fırdöndü Düğümleri. (1) iğneler (1) istanbul balıkları (1) İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri (1) İstanbul'un balık avı adresleri: (1) İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR (1) KADİFE BALIĞI VE AVI (1) kamış seçimi (1) Kamışla Fırlatma Teknikleri (1) karagöz (1) KARAGöZ AVCILIĞI (1) karagöz yemi (1) kefal (1) KEFAL AVCILIĞI (1) Kıyı ve tekne için takım önerisi... (1) Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı. (1) Kıyıdan Kaşıkla lüfer avı ve Teaser takımı (1) Kıyıdan Levreğe At Çek (1) Kıyıdan Sahte Yemler Kullanarak At - Çek Tekniğiyle LEVREK Avı (1) Kiyidan At-Çek (1) Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (1) KURŞUNLAR (1) levrek (1) levrek av sahte yemleri (1) Levrek Avcılığı ve takım şekilleri (1) Levrek Avı (3) LEVREK AVI (2) levrek avı kaşıkla (1) LEVREK BALIĞI AVI (1) LEVREK Balığı ve Av Teknikleri (1) Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım (1) levrek nasıl yakalnır video (1) Levrek Sahteleri (1) lüfer (2) lüfer avcılığı (1) lüfer avı olta takımları (1) lüfer avı teknikleri (4) Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix) nın Özellikleri (1) LÜFER Balığı ve Av Teknikleri (1) lüfer nasıl avlanır video (1) lüfer olta takımları (1) lüfer takımı mantarlı (1) lüfer1 (1) MAKİNE SEÇİMİ (1) marmara balık av takvimi (1) Marmara'da lüfer avı (1) Marmarada Lüfer Avı (1) mavruka (1) mavrukalı köstekli takım resmi (1) mavrukalı takım (1) mercan balığı (1) Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi (1) mırmır (1) MIRMIR – ISPAROZ - SARPA AVI TEKNİKLERİ (1) MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ. (1) mırmır oltası videosu (1) misina (2) Misina Bağlama (1) misina bağlama resimleri (1) Misinada renk ve özellik seçimi (1) MİSİNALAR (3) misinalar hakkında bilgi (1) Nasıl Monte Edilir ve Kullanılır? (1) Oklava ile lüfer avı (1) Olta Bağlama ve İğne Seçimi (1) Olta balıkçılarına 5 cazip adres (1) olta balıkçılığı herşey (1) Olta Çeşitleri Ve Malzemelerimiz (1) Olta Hazırlama çeşitleri (1) Olta ile Lüfer Avcılığı (1) Olta ipleri Ve Türevleri (1) OLTA KUTUSU (1) Olta Makine Parçaları (2) Olta Makinesi Bakımı (1) Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları (2) OLTA TAKIMLARI (1) OLTA TAKIMLARI VE BEDENLER (1) Olta Takımları ve Uygulamaları (2) Olta Yapımı ve Çeşitleri (1) oltalar ve bedenler (1) ortasu (1) ÖKSÜZ BAĞI KÖSTEĞİ (1) PALAMUT-TORİK AVI (1) Paraketa (parekete) ile balık avı (1) Rapala (1) rapala avcılığı taktikler (1) Rüzgar Nedir? (1) SAHTE YEMLER (3) Sahte Yemlerle Kıyıdan At-Çek Tekniğiyle (1) Sarkıtmalar (1) sarpa (1) Savurma Dip Takımları (1) SAZAN AVCILIĞI (2) Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar (1) sazan avı teknikleri (1) Sazan Avına Hazırlık (2) Sazan Gezer Takım... (1) sazan için harıka bir yontem (1) Sazan Nasıl Tutulur (1) sazan takımları (1) seyirtme ve iskandil kalıpları (2) sırtı ile Palamut ve Akya avı için olta şeması (1) Sıyırtma Düzeneği Görseli (1) sinarit (1) sinarit balığı (1) sinek (1) Spirolino Nedir (1) suni yemler (1) Surf kamışlarının özellikleri (1) suüstü (1) şamandıralar ve özellikleri (1) şamandıralı beden takımı (1) takım (1) takım resimleri (6) takım resimleri genel (1) Tatlı su levreği avı (1) TURNA BALIĞI (1) turna balığı avcılığı (1) turna vcılığı (1) uygun rapalalar (1) uzun olta (1) yakamoz (1) YAYIN BALIĞI AVI (2) yem (1) yem çeşitleri (1) YEMLEME/MAZMUZ (1) YEMLİ OLTA İLE KIYIDAN LEVREK AVCILIĞI (1) Yo-Zuri (1) Zargana avı teknikleri (1) zargana oltası yapım videosu (1) ZIPKIN AVCILIĞI (8) Zoka (1) Zoka Dökümü (1) zoka veya kursun dökmek (1) ZOKALI AVCILIK (1) zokalı lüfer takımı (1) zokalı takım avı (1) zokalı takımlar (2)