Çarşamba, Kasım 24, 2010

SİNEK BAĞLAMA TEKNİKLERİ

SİNEK BAĞLAMA TEKNİKLERİ
Bu sayfaya kadar öğrendiklerimiz ışığında, artık imitasyon sineği bağlama tekniklerine geçebiliriz.
İlk iş olarak, tutamağa doğru olarak iğnemizi sabitlemeliyiz. Bunun için esas, iğnenin sıkıştırma sırasında hasar görmeyecek şekilde tutturulmasıdır. İkinci bi
ze kolaylık sağlayacak husus ise, bağlanacak yüzeyin yere paralel olmasıdır. Bu bize, bobin tutucusunu bıraktığımızda, son eklediğimiz bölümün bobin tutucusunun ağırlığı ile sabit kalmasını sağlayacaktır. -şekil 1.-


wpeCD.jpg (10988 bytes)
Tutamağa takılan iğnenin etrafına, ilk olarak bağlama ipliği ile kılavuz bir sarım yapmamız gerekecektir. Bu sarım, iğne gözünden sırt boyunca yapılacaktır. Esas olarak iğne gözünden kılavuz ya "açık sarım" şeklinde -ki bu daha profesyonel bir sarım türüdür- veya sık sarım türünde - yeni başlayanlara tavsiye edilir- ilerlemelidir.
wpeD0.jpg (3835 bytes)wpeCF.jpg (6285 bytes)
Kılavuzun ilerleme mesafesi iğne boyu ile orantılıdır. Buna göre sarım, en son iğne ucu ile iğne damağı arası bir noktadaki hizada son bulmalıdır.

wpeD1.jpg (4114 bytes)
Dikkat: Kılavuz sarılırken iğne gözü tarafında gerekli açıklığı bırakmayı unutmayın. Bu açıklık kanat, saçak ve başın yapılacağı açıklıktır ve yaklaşık iğne gözü/palası 'nın büyüklüğünün iki katı bir açıklık bırakmak gerekmektedir.
Kullanılacak iplik; ya mumlanmış saf ipek ibrişim, ya da silikonlanmış ince sentetik ipliktir.
Kılavuz sarım istenilen yere kadar geldiğinde, sondan başlamak kaydı ile, elemanlarımızı oluşturmaya başlayabiliriz. Buna göre, en son elemanlar olan kuyruk uzantılarını istediğimiz materyalden seçip, işaret ve baş parmaklarımız arasında tutularak, iplik ile bir iki tur atarak, yerine sabitlenir.

wpeD2.jpg (10335 bytes)
Bu noktadan sonra, sarımda başa dönmeden, Gövde materyali, Segment materyali ve gerekiyorsa diğer materyaller de sabitlenir ve sarım geriye başlangıç yerine kadar tamamlanır.
Aşağıdaki şekilde kuyruk uzantısından sonra tespit edilen 2 elemanlı (gövde malzemesi + segment malzemesi) tespit, gövde oluşturma, segmentleme sırası ile gösterilmiştir. Burada örnek olarak kuyruk uzantısında sentetik lifler (fırça kılları), gövde materyalin
de 3lü tutam telek tüyü biyotu ve segment oluşturmak üzere de yuvarlak sim ibrişim kullanılmıştır.

wpeD3.jpg (13418 bytes)
Değişik tipte oluşturulacak gövdeler için çok geniş bir yelpaze içersinde materyal kullanımı ile farklı efektler oluşturmak mümkündür.
Hav KullanımıHazırlanmış olan havlar kılavuz ipliğine baş ve işaret parmakları yardımı ile burularak sarılır.

wpeD6.jpg (10847 bytes)

KUYRUK UZANTISI

Sıralamaya göre imitasyonda ilk bağlanılan bölümdür. İsteğe ve amaca uygun olacak her çeşit malzeme kullanılabilir. Aşağıdaki dizi şekillerde değişik formların oluşturulması gösterilmiştir.

wpeC9.jpg (14539 bytes)
wpeCD.jpg (20171 bytes)

wpeD0.jpg (19468 bytes)

GÖVDE:
1. AĞIR GÖVDELER
Standart kılavuz sarımdan sonra;
Sarma kurşun gövde ağırlığı:
wpeD1.jpg (4030 bytes)
Kurşun veya kalay ince tel şeklinde iğneye sarılarak ağırlık sağlanmaya çalışılır.
Boyuna kurşun gövde ağırlığı:
wpeD2.jpg (3896 bytes)
İğne boyunca tek veya çok kat kalay veya kurşun ince çubuk sabitlenerek ağırlık sağlanmaya çalışılır.
Toraks (Göğüs) ağırlığı:
wpeD4.jpg (3640 bytes)
Özellikle taş sineği larvaları yapımında şişkin göğüs/kanat kafesi formunu da verebilmek için uygulanan bir ağır gövde metodudur.
Şekil verilmiş gövde ağırlığı:
wpeD3.jpg (4308 bytes)
Kalın-şişkin gövdeli formlarda ağırlaştırırken, aynı zamanda tüm gövde formunu da kazandırabimek için uygulanan yöntemdir.
2.İPEK GÖVDELER
wpeD5.jpg (3330 bytes)
İki parça ipek iplik/ibrişim birleştirilerek, ucu kılavuz sarımın sonuna tutturularak geriye doğru sarılır
3. FLOŞ GÖVDELER
wpeD6.jpg (3604 bytes)
İstenilen gövde kalınlığına ve rengine göre seçilen bir tutam floş, kılavuz sarımın sonuna tutturularak geriye doğru sarılır ve segment materyali ile sarılarak hem segmentli bir yapı sağlanır hem de sabitlenmiş olur.
4. YÜN GÖVDELER
wpeD9.jpg (3521 bytes)
Özellikle, larva ve pupa gövdeleri için ideal bir malzeme olan yün, istenilen renk ve kalınlıkta kılavuz sarımın sonuna tutturularak, geriye doğru sarılır ve kullanılan materyale göre, bakır telden yassı sime kadar geniş bir yelpaze içersinde, segment materyali ile form verilerek sabitlenir. Yün, üst-üste sarımlarla değişik gövde yapıları oluşturulmasına olanak sağlar.

5. HAV GÖVDELER
wpeDA.jpg (3373 bytes)
Özellikle kuru sinekler için olabilecek en iyi gövde tipidir. Materyal bölümünde bahsedilen hav malzemesinden bir tutam kılavuz sarımın yapıldığı ipliğe burularak sarılır ve dışında hav malzemesinden bir yapı oluşturulur. Devamında bu yapı geriye doğru sarılarak, gövde oluşturulur. Aynı şekilde, doğal Havlar -Kıllar, Kıl altı havları- da bu şekilde kullanılır.
6. SIYRILMIŞ HOROZ TÜYÜ SAPI GÖVDELER
wpeDB.jpg (6970 bytes)
Horoz boyun ve kanat üstü tüyleri sıyrılıp sadece sap bırakılarak, bu sapın ucu kılavuz sarımın sonuna tutturularak, geriye doğru sarılması ile oluşturulur.
7. SIYRILMIŞ TÜY SAPI YONGASI GÖVDELER

wpeDE.jpg (10333 bytes)
wpeDC.jpg (5068 bytes)
Sıyrılmış büyük saplı tüylerin -örn. Tavuskuşu tüyü- sapından keskin bir bıçak vasıtası ile boyuna elde edilen yongaların ucunun, kılavuz sarımın sonuna tutturularak geriye doğru sarılması ile oluşturulur.
8. TEMİZLENMİŞ TAVUSKUŞU GÖVDELER
wpeDF.jpg (6126 bytes)
Sıyrılmış tavus kuşu tüylerinin biotları direkt olarak sarımda kullanılır. Bu tüylerin biyotlarının içlerinde hava kesecikleri olduğundan, imitasyon düzenli bir şekilde su üzerinde kalır.
9. AT KILI GÖVDELER
wpeE0.jpg (3185 bytes)
Özellikle küçük boy iğneler için at kuyruk kılı iyi bir gövde malzemesi oluşturur. Kuyruk kılı yapısı itibarı ile, sarıldığında doğal bir segmentli yapı oluşturur. Değişik renklerde bulunabilmesi geniş bir yelpazede kullanım alanı sağlar. At kuyruk kılı, aynı şekilde ipek veya floş üzerine segment oluşturmak üzere de kullanılabilir.
10. SENTETİK MALZEME GÖVDELER
wpeE1.jpg (4897 bytes)
Latex, balon plastiği, kablo izolasyon malzemeleri vb. özellikle karides, su piresi ve birçok larvanın yapımında yoğun olarak kullanılan gövde şekillendirme elemanlarındandır.
SEGMENT OLUŞTURMA
wpeE2.jpg (7246 bytes)






Gövde materyali ile birlikte kılavuz sarıma tutturulan segment oluşturma malzemesi, gövde malzemesini de sabitlemek üzere, gövde malzemesinin sarımının ters istikametinde ve onun üzerine uygun bir aralıklı sarımla sarılır.
GÖVDE ELEMANLARI
Böceklerde gövde kuyruk bölgesi (Abdomen) ve göğüs (Toraks) olarak ikiye ayrılır. İmitasyonlarda bu efekti verebilmek için, gövdenin değişik bölgelerine kalınlıklar ve çıkıntılar yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, sıralamada bir sonraki materyalin bir önceki materyalle tutturulmasıdır. Bu tip yapıların sarımına, örnek segmentsiz olduğuna da, dikkat etmemiz gerekmektedir.


wpeE4.jpg (12881 bytes)
Bazı formlar -örn. Su piresi- iğne boyunca tek bir yapı göstermelerine rağmen, kılavuz sarımın sonuna tespit edilmesi gereken malzeme sayısı üçtür - Gövde ve bacakları oluşturacak havlı kılavuz ipliği, kabuğu oluşturacak naylon, segmentleri oluşturacak krom tel- Bu malzemeler bir arada tesbit edildikten sonra, sırsı ile gövde oluşturmak üzere sarılır.


wpeE8.jpg (12239 bytes)

SAÇAKLAR
Saçaklar imitasyonun ayaklarını oluşturan ve aynı zamanda da kuru sineklerin yüzey gerilimi vasıtası ile su üzerinde kalmasını sağlayan elemanlardır.
1. KURU SİNEK SAÇAKLARI
a. Baş Saçakları
Bunlar materyal bölümünde bahsedilen tüylerden gövdenin önüne, başın arkasına yapılan uzantılardır. Saçak boyları, gövde boyunun yaklaşık % 40-50 si kadardır.
Saçak oluştururken dikkate edilmesi gereken, tüyün sıyrılmış bölümünün kılavuz ipliği ile sıyrılmamış bölümü iğne halkası tarafına gelecek şekilde sıkıca sabitlenerek, tüy tutucusu ile iğneye sıkıca dolanmasıdır. Tüy bağlanırken, içbükey (alt) yüzü bağlayıcıdan yana bakmalıdır.

Bazı kuru sinek imitasyonlarında, birden fazla saçak tüyü, (farklı renk ve boylarda) birarada tek bir tüy gibi bağlanabilir.

wpeEA.jpg (23240 bytes)
b. Gövde saçakları
Gövde saçakları, baş saçaklarının tersine, sıyrılmış yüz arkaya bakacak şekilde (alt yüz bağlayıcıdan tarafa) kılavuz ipi ile baş önüne sabitlenerek önden arkaya doğru sarmallar şeklinde sarılıp, en sonda segment oluşturma materyali ile sabitlenerek oluşturulur.

wpeF0.jpg (11477 bytes)
c. Paraşüt saçaklar
Bu saçaklar, prensip olarak yatay yönde iş gören saçaklardır. Bunlar, kanat kaidesine tespit edilmiş olan tüyün, kanat kaidesine sarılması ile oluşturulurlar.

wpeEF.jpg (11582 bytes)
2. YAŞ SİNEK SAÇAKLARI

İnce saplı tüy saçakları
Bunlar, Horoz, Tavuk ve Ötücü kuşların yumuşak ve ince saplı tüyleri ile oluşturulan saçaklardır. Kuru sinek saçak bağlamasından farklı olarak, tüy tespit edildiğinde üst (dışbükey yüzü) bağlayıcıdan tarafa bakmalıdır.

wpeEC.jpg (9812 bytes)
Kalın saplı tüy saçakları
Bunlar ise Ördek, Kaz, Çulluk, Sülün vb. gibi kuşların tüylerinden yapılan saçaklardır. Bu tip saçaklar, diğerlerinin tersine tüyün baş (tüyün ucu) taraftan iğneye tespit edilmesi ile bağlanır.

wpeF2.jpg (16048 bytes)

AYAKLARAyaklar, çizimlerde de görüleceği gibi, basit ve temel olarak iki tipte, biotlardan veya tüyü yarım saçak şeklinde kullanarak oluşturulurlar.

wpeF9.jpg (12143 bytes)
wpeFA.jpg (10749 bytes)

KANAT KAFESLERİ
Larval formların sahip olduğu kanat kafeslerinin oluşturulması;1. Materyaller, bir arada gövde başlangıcına sabitlenir.
2. Toraks formu kazandırılır ve ayaklar yarım saçak şeklinde katlanır.
3. Biot kümesi kafesi oluşturmak üzere, en üste katlanır.
4. Tüm malzemenin uçları, bir arada bağlanır.


wpeFC.jpg (17852 bytes)

CDC KANAT KAFESİ

CDC tüylerinden yapılan kanat kafesleri CDC tüylerin üstün yüzdürücülüğünden dolayı mükemmel bir kullanım sunmaktadırlar.

wpeFE.jpg (12867 bytes)
Buna göre sap kısmından bağlanan CDC tüyleri ilmek içinden çekilerek uç kısmından bağlanır. Bağlanan kısma Toraks şişkinliği verilir ve bunun üzerine yine sapından bağlanan CDC tüyleri, bir ilmek içinden çekilerek form verilip bağlanır.
STROPOR KANAT KAFESİ
Ufak bir stropor topu alınarak, ufak bir parça kadın çorabı içersine gerdirilerek, kafesin yapılacağı yere bağlanır. Bu tip kafes, üstün bir yüzdürücü güce sahiptir.

wpeFF.jpg (11571 bytes)
Aynı yöntemle "Streamer" lere söz konusu topçukları iki taraflı kullanarak göz de yapılabilir.


wpeC6.jpg (4947 bytes)
Üstteki resim, bitmiş bir kanat kafesinin, taş sineği imitasyonunda uygulanmış halini göstermektedir.

KANATLAR
Çok çeşitli malzemelerden kanat oluşturulsa da, kanatlar DİK ve YATIK kanatlar olarak ikiye ayrılırlar. Dik kanatlar da, açılarına göre aşağıdaki şekilde belirtilen üç forma ayrılırlar.

wpeCA.jpg (16096 bytes)
Bu çerçevede dik kanatlar için Biot kümelerini kullanabileceğimiz gibi,

wpeD3.jpg (8923 bytes)
teleklerden eş olanlarının, aynı bölgelerinden alınmış Biot plakalarından da, kanat oluşturabiliriz

wpeCE.jpg (16868 bytes)

wpeD0.jpg (6176 bytes)
Yatay kanatlarda ise, yine kişinin yaratıcılığına bağlı olarak çok fazla çeşit gözlense de, en çok kullanılanı aşağıdaki şekilde yer alan Taş sinekleri kanadı ve böcek kanadı olarak kullanılan, tüy ucu kanadıdır.

wpeD2.jpg (10385 bytes)

BAŞLARBaş oluşturma, sıraya göre gittiğimizde son düğümden evvel yer alan, bir anlamda son işlemdir. Çünkü özel durumlar hariç, genelde son düğüm, imitasyonlarda başı oluşturur.
Aşağıda A. havdan yapılmış böcek başı ve B. yünden yapılmış bir yaş sinek başı belirtilmiştir.

wpeD4.jpg (8055 bytes)
Ağırlıklı başlar ise, metal boncuklar vasıtası veya kıstırmalar yardımı ile yapılan ve baş oluşturmanın yanısıra, imitasyona ağırlık vererek dibe yakın seviyelerde avlanma imkanı sağlayan bir yöntemdir.

wpeD5.jpg (8388 bytes)
FİNAL DÜĞÜMÜBu düğüm, imitasyonumuzun son kademesini oluşturmaktadır. Yurt dışında bu düğümü atmak için aparatlar geliştirilmiş olsa da, elle atılması da mümkün olan bir düğümdür. Temel prensibi; bir düğüm başı oluşturmadan, sarımların (ilmeklerin) içinden geçen iplik sonunun çekilerek, kement oluşturulmasıdır.

wpeD7.jpg (4448 bytes)
Bu düğüm aparatla atıldığında da, aynı sistem geçerlidir. Aparata sarılan iplik; A. aparatın ağız yuvasının iğne gözüne oturtulması B. ile sıyrılarak iğneye transfer edilir C.

wpeD8.jpg (12216 bytes)
Final düğümünü attıktan sonra düğüme bir miktar Japon yapıştırıcı damlatılır ve yapıştırıcı kuruduktan sonra, bu kısma bir iğne ucu ile vernik damlatılarak, parlaklığı sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

SİTEMİZ FAYDALIMI SİZCE

Etiketler

ağırlıklar (1) AKYA BALIĞI AVI (1) alabalık avcılığı (2) Alabalık Nasıl tutulur (1) Alabalıklar ve Avcılığı (1) alüminyum folyonun yararları (1) AMATÖRLERE ÖĞÜTLER (1) AMATÖRÜN OLTA MALZEMELERİ (1) AY VE BALIKÇILIĞA DAİR II (1) Ay ve Balıkçılık (1) bağlama teknikleri görsel (1) bağlama teknikleri site (1) balığa göre (2) balığa göre takım ve yem şeması (1) balık anatomisi (1) Balık Avcılığı (1) BALIK AVI TAKVİMİ (1) balık avı yeri (1) BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ (1) balık çeşitleri (2) balık çeşitleri resimli (2) balık olta takımları resimli (2) Balık tutmak için en iyi 10 nokta (1) balıkcılık düğümleri (1) Balıkçılık Malzemeleri üreticileri (1) Bırakma takım (1) Boğazda rapala avcılığı Amatörce (1) canlı yem takılışı (1) çapari takımı (1) çapari tüyü (1) çapari yapımı (1) çapariler (3) Çinekop nasıl avlanır (1) Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller (1) çinekop avı ve takımı (1) Çinekop nasıl avlanır ? (1) çinekop oltası videosu (1) çipura (1) ÇİPURA Balığı Av Teknikleri (1) ÇiPURA Balığının Avlanımı (1) deniz balıkları (1) denizcilik terimleri (1) DENİZDE DOĞAL YEMLER (1) Denizde Kurşun Kullanımı (2) Denizlerimizde Görülen Balıklar ve Avlanma Teknikleri (1) derinsu (1) Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü) (1) dip takımı yemli mantarlı (1) DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ (1) düğümler (2) eşkina (1) EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER (1) fırdöndü bağlama resimleri (1) fırdöndü düğümü (1) fırdöndüler (2) fly ile (2) FLY-FISHING (6) gece avında ışık? (1) hangi balığa hangi iğne (2) hangi balık nasıl avlanır (1) Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem (1) HIRSIZ İĞNELİ ZOKA. (1) http://www.facebook.com/pages/Olta-ile-balik-avi/172110676151569 (1) iğne (2) iğne anatomisi (1) İĞNE BAĞLANMASI (1) iğne boyları (1) iğne çeşitleri (1) iğne hakkında herşey (1) iğne katalogları (1) iğne seçimi (4) İğne ve Fırdöndü Düğümleri. (1) iğneler (1) istanbul balıkları (1) İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri (1) İstanbul'un balık avı adresleri: (1) İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR (1) KADİFE BALIĞI VE AVI (1) kamış seçimi (1) Kamışla Fırlatma Teknikleri (1) karagöz (1) KARAGöZ AVCILIĞI (1) karagöz yemi (1) kefal (1) KEFAL AVCILIĞI (1) Kıyı ve tekne için takım önerisi... (1) Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı. (1) Kıyıdan Kaşıkla lüfer avı ve Teaser takımı (1) Kıyıdan Levreğe At Çek (1) Kıyıdan Sahte Yemler Kullanarak At - Çek Tekniğiyle LEVREK Avı (1) Kiyidan At-Çek (1) Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (1) KURŞUNLAR (1) levrek (1) levrek av sahte yemleri (1) Levrek Avcılığı ve takım şekilleri (1) Levrek Avı (3) LEVREK AVI (2) levrek avı kaşıkla (1) LEVREK BALIĞI AVI (1) LEVREK Balığı ve Av Teknikleri (1) Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım (1) levrek nasıl yakalnır video (1) Levrek Sahteleri (1) lüfer (2) lüfer avcılığı (1) lüfer avı olta takımları (1) lüfer avı teknikleri (4) Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix) nın Özellikleri (1) LÜFER Balığı ve Av Teknikleri (1) lüfer nasıl avlanır video (1) lüfer olta takımları (1) lüfer takımı mantarlı (1) lüfer1 (1) MAKİNE SEÇİMİ (1) marmara balık av takvimi (1) Marmara'da lüfer avı (1) Marmarada Lüfer Avı (1) mavruka (1) mavrukalı köstekli takım resmi (1) mavrukalı takım (1) mercan balığı (1) Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi (1) mırmır (1) MIRMIR – ISPAROZ - SARPA AVI TEKNİKLERİ (1) MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ. (1) mırmır oltası videosu (1) misina (2) Misina Bağlama (1) misina bağlama resimleri (1) Misinada renk ve özellik seçimi (1) MİSİNALAR (3) misinalar hakkında bilgi (1) Nasıl Monte Edilir ve Kullanılır? (1) Oklava ile lüfer avı (1) Olta Bağlama ve İğne Seçimi (1) Olta balıkçılarına 5 cazip adres (1) olta balıkçılığı herşey (1) Olta Çeşitleri Ve Malzemelerimiz (1) Olta Hazırlama çeşitleri (1) Olta ile Lüfer Avcılığı (1) Olta ipleri Ve Türevleri (1) OLTA KUTUSU (1) Olta Makine Parçaları (2) Olta Makinesi Bakımı (1) Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları (2) OLTA TAKIMLARI (1) OLTA TAKIMLARI VE BEDENLER (1) Olta Takımları ve Uygulamaları (2) Olta Yapımı ve Çeşitleri (1) oltalar ve bedenler (1) ortasu (1) ÖKSÜZ BAĞI KÖSTEĞİ (1) PALAMUT-TORİK AVI (1) Paraketa (parekete) ile balık avı (1) Rapala (1) rapala avcılığı taktikler (1) Rüzgar Nedir? (1) SAHTE YEMLER (3) Sahte Yemlerle Kıyıdan At-Çek Tekniğiyle (1) Sarkıtmalar (1) sarpa (1) Savurma Dip Takımları (1) SAZAN AVCILIĞI (2) Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar (1) sazan avı teknikleri (1) Sazan Avına Hazırlık (2) Sazan Gezer Takım... (1) sazan için harıka bir yontem (1) Sazan Nasıl Tutulur (1) sazan takımları (1) seyirtme ve iskandil kalıpları (2) sırtı ile Palamut ve Akya avı için olta şeması (1) Sıyırtma Düzeneği Görseli (1) sinarit (1) sinarit balığı (1) sinek (1) Spirolino Nedir (1) suni yemler (1) Surf kamışlarının özellikleri (1) suüstü (1) şamandıralar ve özellikleri (1) şamandıralı beden takımı (1) takım (1) takım resimleri (6) takım resimleri genel (1) Tatlı su levreği avı (1) TURNA BALIĞI (1) turna balığı avcılığı (1) turna vcılığı (1) uygun rapalalar (1) uzun olta (1) yakamoz (1) YAYIN BALIĞI AVI (2) yem (1) yem çeşitleri (1) YEMLEME/MAZMUZ (1) YEMLİ OLTA İLE KIYIDAN LEVREK AVCILIĞI (1) Yo-Zuri (1) Zargana avı teknikleri (1) zargana oltası yapım videosu (1) ZIPKIN AVCILIĞI (8) Zoka (1) Zoka Dökümü (1) zoka veya kursun dökmek (1) ZOKALI AVCILIK (1) zokalı lüfer takımı (1) zokalı takım avı (1) zokalı takımlar (2)