Çarşamba, Eylül 15, 2010

turna vcılığı

 USTASINDAN TÜM YÖNLERİYLE ''TURNA'' AVI
GENEL ÖNERİLER
Çevreye ve doğaya saygılı olun
alkollüyken sandala binmeyin
mümkün oduğunca sessiz avlanın
çevreye uygun renklerde giyinin
suyun durgun olan yerlerini tercih edin
mutlaka av günlüğü tutun
yemi hep aynı hızda çekmeyin
başka avcılara saygılı olun 
acemi avcılara örnek olun
 


TURNA TÜRLERİ
 
''’Turna’’ yada ülkemizdeki bir kısım yöredeki diğer bir adıyla ‘’dişli balık’’ avı oldukça heyecanlı ve zevklidir.  Ülkemiz sularında bildiğim 2 türü yaşamaktadır. bunlardan ilki kuzey turnası ''northern pike''(EsoxLucieus)olarak  ta adlandırılan benekli turnadır.20-120cm arasında oltaya gelir. Olta ile yakalanan en iri balık  yaklasık 36.24 kg gelmiştir. Yabancı kaynaklarda  pike, great northern pike, jack, pickerel  adlarıyla da anılmaktadır Diğeri ise çizgili turna olarak adlandırılan ''muskie''(Esox masquinongy ) dir. yabancı kaynaklarda muskie,musky, maskinonge, leopard muskellunge  adlarıyla geçmektedir. 15-150 cm arasında oltaya gelir Olta ile yakalanan en  iri boy31.5 kg gelmiştir.Birde bu iki cinsin melezi olan çesitler vardır.Burada anne çizgili turna baba ise benekli turnadır. Melez turnalarda desenlerçok belirgin değildir ve boy ve cüsse olarak daha küçüktürler.Melez olan cinsine Kaplan turna ''tiger muskie'' denir.Herne cins olursa olsun av yöntemleri değişmez. Ayrıca ülkemizde hepsine birden turna denilmektedir. Aşağıdaki resimlerde çizgili  ve benekli turna çesitleri görülmektedir. 

 
soldaki resim çizgili turna sağdaki ise benekli turna benekli turnanın ağzı çizgiliye göre daha büyük ve bariz  olarak daha koyu renktedir: Ayırıcı özellik ise turnanın alt çenesinde bulunan radar gibi görev yapan duyu delikleriyle yapılır.Benekli turnada alt yarım çenede çenede 4-6 arası, çizgili turnada ise 6-9 duyu deliği vardır.dolayısıyla yukarıdaki çizim çizgili turnaya aittir.
Turna balığıgiller kötü beslenme koşullarında 30-35 cm arası bir boyda 10 -12 sene yaşayabilirler ama büyük  göl ve akarsularda iyi beslenme koşullarında ortalama ömürleri 20 yıldır ve bu koşullarda yaşa göre ortalama büyüklükleri aşağıdaki tabloda verilmiştir 
yaş(yıl) 12345678910111213141516171819
boy (cm)173447607076839096100104109112114118120124126129
 
YAŞ CİNSİYET VE BOY İLİŞKİSİ
 
Küçük boy turnalar genelde Erkek olurlar . Erkekler hem boyca hem aynı boydaki dişiye göre ağırlıkça daha küçük oluyorlar. Boyları maksimum 80 cm kadar olur .80 cm üzeri erkek balık rapor edilmemiştir. Dişiler bu  boya 7-8 yılda gelirken erkekler 14-15 yaşında anca gelirler. Yaş ile birlikte turnanın yumurta iriliği ve sayısında önemli bir artış olur.Bir dişi turna balığı için en ideal yavru yaşı 7-12 yaş arasıdır yapılan araştırmalar en sağlıklı yavruların bu yaşlarda alındığını gösteriyormuş. Bu nedenle 80-110 cm arasındaki dişi turnaların salıverilmesi prensibi yaygınlaşmıştır. 120 cm üzeri olanların zaten doğal ömrü dolmak üzere olduğundan istenirse yemek için alıkonabiliyor. Yine yabancı kaynaklara göre en lezzetli oldukları idaa edilen boylar ise 40-60 cm arası olanlarmış. Bana görede öyle, bu fikre katılıyorum
AV YERLERİ
 
Ankara çevresinde Gölbaşı, Mogan göllerinde , Kesikköprü ve Kapulukaya barajlarında, Sivrihisarda İzmir  Eskişehir kavşağındaki Balık damı (ballık hisar harabelerine gidilen yoldan gidiliyor) mevkinde,Amasya tarafında  Yedi kır barajında Denizli ili Çivril ilçesi Işıklı barajında bizlere zevkli avlar yaşatmıştır.(Ayrıca bildiğiniz yerler varsa lütfen bildiriniz) Tüm bu göl ve barajlarda bana göre en iyi av yerleri şunlardır: Gölbaşında Emmi oğlu restoranın açıkları, Moganda suyun göle girdiği işçi lojmanlarının önündeki yerden 200 metre ilerideki boruların  önü , Kesikköprüde belediyeye ait tesislerin karşı sahilindeki mezarlığın suya bakan kısımlarını 100 metre açığındaki ayna ile alabalık çiftliği yanındaki trafonun açıkları, buraya olan karayolunu Sayın Ferit Akin Cengiz in bildirdiğine göre şöyledir Kesikköprü kasabasında Belediye kampina giden yolda son yokusa-viraja gelmeden evvel sağa bir yol sapar, bu yol tepelerin üzerinden önce Küçük Camili, sonrada Büyük Camili köylerine ulaşır. Büyük Camili Köyünün içinden sola, Kesikköprü barajınınn en uç noktasindaki Hirfanlıi Barajından gelen nehir- kanyona girilir (alabalik çiftligi yolu). Bu kanyona arabayla girmenin baska bir yolu oldugunu sanmiyorum.  Bu kanyondada güzel turna avı yapılmaktadır. Kapulukaya’da Köprüköy balık restoranlarının karşısındaki sazlık  mıntıka, Balıkdamı’nda köprünün altındaki yıkık eski köprünün ayakları çevresindeki akıntı yönündeki girdaplar,  Yedikır’da yol kenarındaki balık restoranının açığındaki sazlık alan Işıklı’da bentin gerisindeki otluk sazlık alan.  Ayrıca Sayın Ferit Akın Cengiz in bildirdiğine göre Çivrilde Işıklı barajının başladığı Gümüşsu Köyünün 4 km  kadar altındaki köprü ve Gökgölden gelen kanalda da güzel olta balıkçılığı yapılmakla beraber serpme avı  yapanlar tarafindan harap edilmektedir.Bu yerlerin ortak özelliği su derinliğinin yaklaşık 3-4 metre olması, hafifçe yerden yükselen otların (yosun değil) bulunmasıdır. 
gün batımında köprüköy(kapulukaya barajı)                                   köprüköy kızılırmak restoran altında gün batımı (turna yeri)
 
SUYUN DERİNLİĞİ  BERRAKLIĞI VE ISISI
 
Turna balığı her mevsimde aynı derinlikte bulunmaz bu direkt olarak suyun ısısıyla ilgilidir. Balık kanımca stabil şartları ve sıcağı sevmektedir. Kışın derinlere iner çünkü suyun derin kısımları su ısısı soğuk olan su yüzeyine göre daha sıcak ve ısı yaklaşık 5 derece olarak sabittir. Su ısındıkça yüzeye çıkar . Bu nedenle soğuk havalarda balıkavı derin sularda sıcak havalarda yüzeyel sularda yapılmalıdır.Bir ata sözü vardır. Denirki bulanık suda balık avlanmaz. Berrak su her zaman en ideal şarttır .Ancak çok berrak sularda balıkçının çevredeki doğal renkler dışında giyinmesi  başarı şansını azaltır. Bence en ideal derinllik yapay yemlerle olan avcılıkta 4-5 metre civarında olan göl derinliğinde ve altta değişik otların  suyun 3 metre kadar altında bulunduğu 2-2.5 metrelik av sahasının kaldığı yerlerdir. Kışın ise bu derinlik 10 m kadar olmalıdır. 
AV ZAMANLARI
 
Suya cemre düşmesinden pazarlarda ayvaların görülmesine kadar turna avcılığı yapılabilir.Ancak en iyi  zamanyazın temmuzun son haftasıyla kasımın ilk haftası arasındaki zamandır.Ben en çok turnayı eylül ve ekim aylarında avlamışımdır.Burada dikkat edilecek en önemli nokta  ayın durumudur.Turna görme yeteneği çok gelişmişbir balıktır.Dolunay olduğu günlerde gece karnını rahat doyurabildiğinden ertesi gün tüm şartlar müsait olmasınarağmen 1-2 balıkla yetinmek zorunda kaldığımız çok günler olmuştur. Biz dolunay olduğu günler av yapılacaksakava akşama doğru başlarız.Gece suya canlı gümüş ile parekete (bazı avcıların deyimiyle barikat)bırakır sabahtoplarız. Gündüz ise yine turna yakalamaya çalışırız ancak bu tür günlerde gündüz avında pek başarılı olduğumuz söylenemez.Genelde ava gitmek için bir gün içindeki en ideal vakit nedir denildiğinde herkes sabah erken akşamgeç saatler diye bir cevap verir. En ideal saat kavramı mevsimlere göre değişir. Bu nedenle sabah erken kavramıdenildiğinde sabah ezanı okunurken tekneyle suda olmak yada olayı atmış olmak anlaşılmalıdır.Akşam ise durum biraz değişiktir Akşama doğru denildiğinde ikindi ezanı vakti anlaşılmalı ve yatsı ezanı vaktinde eğer gece avı yapılmayacaksa av bitirilmiş olmalıdır. Yani kısacası güneş saati kavramına paralel olarak av için kıymetli olansaatler ezan sesiyle tesbit edilebilir. 
 
HAVA DURUMU
Hava durumuTurna avında en etkili faktördür. Su yüzeyinin ısısı çok önemlidir .Gün içindeki ani ısı değişimleri sonucu balık birdenbire oltaya vurmaz olur. Örneğin güneşli bir günde birdenbire bir yaz yağmurunun başlaması gibi. 
Bulutların durumu: Havanın bulutlu olması suyun sakin olduğu durumlarda turna avı için en ideal şartı oluşturur.Bu havalarda balık avcıyı seçemez.Açık renkli özellikle gümüş rengindeki yapay kasıklara ve beyaz renkli silikonyemlere severek atlar. Ancak bulutlarla birlikte rüzgarın varlığı avı bozar. Çok hafif rüzgarda istenen diğer bir ideal şarrtır .Hafif bulutlu bir ortamı çağrıştıran gün doğumu ve gün batımında da diğer bütün balık avlarında olduğu gibi verimli avlar yapılabilir  
Yağmur: Turna avını olumsuz yönde etkiler. Çünkü su bulanır ayrıca turna ani değişimleri sevmez. Ancak ilk baharda hafif yağmurlu havalarda açık renkli ve parlak yemlerle avı yapılmalıdır .Birde kısa yaz yağmurlarından hemen sonra çok iyi av vermektedir. 
NERELERDE BULUNUR
 
Turna sazlık önlerinde dibi otlu ancak yosunlu olmayan yerlerde , özellikle bizim turna otu dediğimiz su içinde görüntü olarak akvaryumcularda gül olarak satılan akvaryum bitkisine benzeyen bitkilerin suyun yüzeyine kadarulaşamayıp yüzeyden 3-4m altta kaldığı yerlerde bulunmaktadır. Kayalık ve taşlık alanlarda turna pek gezmez çünkü turnanın doğal kamuflajlı derisinin desenleri bu tip bölgelerde ona avantaj sağlamaz. Turna avına uzun süretakip ederek saldırmaz.Sözünü ettiğim otların içine saklanarak çevreyi gözler avını görünce önce biraz takip edersonra derhal avının altına inerek karın bölgesinden saldırır. Özellikle Ankara’daki kesikköprü barajı gibi suyun15-20 metre derinliğinin rahatlıkla görülebildiği akvaryum gibi berrak olduğu sularda bu anlattığım şekilde yeme saldırması insana inanılmaz bir heyecan verir. Erbabı bilir tüm vücudunuzu bir sıcaklık kaplar sesiniz dahi çıkmaz. Tüm benliğiniz Vücudunuzdaki adrenalin hormonunun esiri olur. (Birden kendimi balık yakalıyor zannettim)Tecrübeli avcıların bildikleri kendi av yerleri vardır. Eğer bir yörede ilk kez avlanacaksanız ve çevrenizde sizdenbaşka avcılar varsa onları izleyip o avcıları rahatsız etmeyecek bir biçimde avcı nezaketine uygun bir mesafede avlanabilirsiniz. Turna genelde bir göl yada akarsuda daima belirli bölgelerde bulunur. Bu nedenle bir kere turna tuttuğunuz bir yerde ertesi sefer tekrar tutabilirsiniz. bu yerleri eğerkayıkta iseniz sağınızdaki tam hizanızda olan bir nesneyi, solunuzda tam hizanızda olan bir nesneyi önünüzde ve arkanızda tam  hizanızda olan bir nesneyi kaydedederseniz bu 4 rehber notasının kesiştiği yeri  bir daha seferki avda rahat bulursunuz bu işleme kerteriz alma işlemi denir.Turna avlanıp yemi yuttuktan sonra 1-1,5 saat dinlenirmiş bu nedenle bir yerde 15 dk dan fazla balık vurmuyorsa orayı terk edin ve eğer bu yer daha önce balık avladığınız bir yer ise orayı 15 - 20 şer metre aralıklarla olta ata ata terk edin vedaha sonra tekrar uğrayın. Turna avı kayıkla en iyi sonucu verir.Eğer kayığınız yoksa sizden önce avlanmayı düşündüğünüz yerde başka bir avcı gelmişse oraya sizde oltanızı atmak istiyorsanızo avcının iznini almak gerekir. 
YAPAY YEMLERLE AVCILIK
Turna ya görerek yada daha öncede anlattığım çene altında sensor hücnreler yardımıyla titreşimleri hissederek  avını bulur.Bu fikirden hareketle turnanın dikkatini çekecek ya parlak ya hareketli yada her iki özelliği birden taşıyan pekçok yapay yem yapılmıştır.Bu yemler su üstü yemleri , kaşıklar, döner kaşıklar, silikon yemler, batan dalan yemler gibi  isimlerle karşımıza çıkarlar.Ben sizlere severek kulanndığım favori yemlerimden bazılarını tanıtmak istiyorum En çok bilinen balık şeklindeki sasi resmini buraya koymadım çünki zaten çok biliniyor 
 
Bu yemin ingilizce adı buzzbait. ben buna fırıldaklı yem diyorum özellikle arkasındaki iğneye orak şekilli silikon yem takıldığında sığ sularda onların arasından turna alıyor. Bu yem bir su üstü yemi kullanım alanı sınırlı bu yüzden sadece çok profesyonellere  tavsiye ediyorum
Buda üstüne döner kaşık ilave edilmiş profesyonel bir sığ su yemi. Bu yemin kurşun ağırlığı oldukça hafif ayrıca üstteki döner kanatlar nedeniyle fazla batmıyor suyun bir karış kadar altından geliyor. Eğer lastik saçakların içine gizli tekli iğnesine orak şekilli silikon yem takarsanız otlarada takılmıyor,biraz pahalı ve kullanım yeri sınırlı. aynı işi balık pulu desenli 3 nolu döner kaşıklada yapabilirsiniz 
Bu yem ise orak şekilli silikon yem , yada bizim ankara yöresi avcıların tabiriyle orak sasi. Ya üstteki resimde gördüğünüz türdeki yemlerim arkasındaki iğneye yada ilk resimdeki gibi  aynı renkte kurşunlu iğneye takılarak kullanılır. Döner kaşıklarım arkasındaki 3lü iğneyi çıkarıp yerine halkalı tekli iğne takıp bu temi arkaya ilave ettiğimde de iyi sonuç alıyorum. Bu yemim silikon yemin balık şeklinde olanlarıda var. 
Favorilerimden birisi. Elips döner kaşık. Ancak ben bu şekilde tüylü olanlarını tavsiye etmiyorum alt kısımda açıkladığım şekildeki gibi değişik renklerde halogramlı kendinden yapışkanlı çıkartma kağıt ile yeminizi daha aktif hale getirebilirsiniz. Yrıca yine söz ettiğim şekilde ardına sasi ekleyebilirsiniz
Bu yem özellikle derin sular için tasarlanmış bir tür döner kaşık dibe ulaşması içimn agırlık ilave edilmiştir  Çok yavaş çekseniz bile hemen aksiyon kazanıp dönüyor. Bu yem dizaynını eğer kurşun dökebiliyorsanız sasi kursunu olarak deneyin yalnız 3 lü iğneyi kuyruğa yakın yerleştirin. tekli uzun bir iğneyide sasi için kurşunun içine sabitleyin böylece 3lü  
iğne sasi yerine kurşundan sallanır ve saside parçalanmaz
İşte fovori yemlerimden biri, Herkes bu tür yemden edinmeli. bu tür boyalı olanların içinde tam resimdeki ideal. Ama metalik rekte olanlarda çok kullanışlı . Hele  bunların üzerine balık pulu gibi yansımalar veren bir reflektör kağıt eklenirse.Alt yemdeki gibi. İşte bu tip halogramlı çıkartma kağıtlar büyük kırtasiyecilerde var.Metalik renkteki kaşıkların üstüne bu kendinden yapıştırıcılı çıkatma kağıtlar yapıştırılırsa  muhteşem oluyor
İşte en favori ilk yemim  beyaz (gümüşi) balık pulu desenli söğüt yaptağı döner kaşığım. 3,4 ve 5 no'dan mutlaka 1rer tane edinin sığ yerlerde 3 normal yerlerde 4 derin yerlerde 5 numaralısını kullanın. 

İşte buda en favori ikinci yemim. Şemada yemin aksiyon aldığındaki yarattığı izlenime bakın. Bu yemi hazır bulabilirseniz kaçırmayınyalnız üstteki kanat 2 yada 3 alttaki kanat 4 nolu döner kaşık büyüklüğünde olmalı aksiyon aldığında ideal bir yaralı balık hareketi veren bu kaşığı kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun için 3 yada 3 nolu döner kaşığın 3 lü iğnesini çıkarın bunun yerine ilave halkası takın bir fırdöndülü klips alıp fırdöndü tarafından ilave halkasına takın, klips tarafına ise 4 nolu döner kaşığı taktınızmı oldu size bu yem.
altaki şemada yapay yemlerin nereden nasıl atılması gerektigi gösterilmiştir 
DOĞAL YEMLERLE AVCILIK
 
İri turna avlamak isteyenler özellikle bu yöntemi tercih etmektedirler.Doğal yem olarak hertürlü canlı ve ölü balık kullanılmaktadır. Turnanın duyu ve görme yetenekleri çok gelişmiştir. Bu nedenle hareket eden canlı yemi çok kolay farkedecektir. Özellikle ölü yemlerin ise yaşlanarak boyca irileşen bu nedenle gittikçe kamuflajı giderek zorlaştığı için daha zor avlanan yaşlı ve hantal turnalar tarafından tercih edildiği fikri oldukça yaygındır.Dolayısıyla eğer canlı yem kullanılacaksa daha sıg kesimlerde , ölü yem kullanılacaksa daha derin kısımlarda av yapılmalıdır. Yem olarak hem deniz  hem tatlısu balıkları kullanılabilir. En çok tercih edileni tatlısu gümüş balığıdır. 
Canlı yem ile avcılık 
a-)ŞAMANDRALI OLTA İLE:Turna tarafından fark edilebilecek bir biçimde sunulmalıdır. Bunun için dibi temiz berrak 4 ila 8  metre derinlikler idealdir. bu derinliğe 2 canlı yem bırakmak esastır. yemlerden biri dipten  1 m diğeri 3 metre mesafede konuçlandıtılmalıdır. Bu takımın şamandrası  çok büyük olmamalıdır konik fıçı   şekilli şamandralar idealdir misina orta çubuk kullanılmaksızın şamandra ortasındaki delikten serbestçe geçirilir. Misinanın üst kısmına bir tesbih tanesi yerleştirilir biraz daha üste ise başka bir misina bağlanır ama asla ana misinaya düğüm atılmaz bu bariyer mutlaka başka bir misinayla yapılmalıdır çünkü bu ikinci misinadan dolayı  tesbih tanesi hareket edemeyeceğinden yem olan  balığın misinayı sağması engellenir ama turna vurduğunda kuvvetli vuracağından ikinci bağlanan misinadan ana misina sıyrılacağından misina akışı sağlanacak ve bir  şamandra mukavemeti olmadığından turna kuşkulanmadan yemi yutacaktır.Beden olarak çelik beden kullanılırsa  turnanın misinayı koparma ihtimali ortadan kalkar. Misinanın serbest olan ucundan tekli bir halkalı iğne geçirilir  bu iğneye düğüm atılmaz daha sonra 3 lü iğne en uca bağlanır. Durgun sularda 3 lü iğnenin bir iğnesi yem olacak canlı balığın çenesine tutturulur.Serbest kalan tekli iğne ise balığın sırt yüzgecinin altındaki sert kısma oturtulur.  Bu tekli iğne hırsız olarak tabir edilir.Av eğer akıntılı bir yerde yapılıyorsa balığın akıntıya karşı doğal şekilde yüzmesi için tekli iğne balığın üst çenesinden geçirilirken 3 lü iğnenin bir iğnesi altta balığın anüs deliğinin hemen arkasındaki yüzgecin altındaki sert kısma oturtulur. Bazı avcılar tekli iğne kullanmazlar o zaman 3 lü iğne nin bir iğnesi sırta takılır. eğer kıtıdan savurna yöntemiyle yem fırlatılacaksa mutlaka hırsız iğne kullanılmalı ve tek canlı  yem kullanılmalıdır. 
 
Bu elimde benim kafam büyüklüğünde kurutulmuş kafasını gördüğünüz turna yukarıda tarif ettiğim yöntemle 1992 yılında kesikköprüde yakalanmıştır. O yıllarda resim çekmek yada internet sayfası yapmak gibi bir düşüncemiz olmadığından bu 28 kiloluk devin neyseki kafasını kurutmuşuz. Bu büyüklükte balıkları gerek kendi tecrübelerim gerekse diğer avcılardan edindiğim izlenimler sonucu söyleyebilirimki canlı bırakma yemlerle 10-12 metre kadar derinlerden yakalayabiliyoruz. Buda bize gösteriyorki iri balıklar fazla hareket etmiyorlar. kimbilir belkide çok iri olduklarından kıyılarda kamuflaj zorlukları çekiyorlardır ve o nedenle yanaşmıyorlardır.
b)BARİKAT İLE:Bunun için en ideal yöntem biraz misina feda ederek özel bir barikat hazırlamaktır. Ben daha önceden karışmış, kopmuş misinaları bu amaçlar için kullanıyorum. Kaç iğneli barikat hazırlayacaksanız o kadar 3 metrelik parça misina ve 3 gözlü fırdöndü hazırlayın, ilk parça misinaya bir klips bağlayın. Bu sizin barikatınızın ucu olacaktır. . Bundan sonra ilk parça misinanın serbest olan ucuna  bir üçlü fırdöndüyü  orta gözden değilde 2 uç gözün birinden bağlayacaksınız , diğer uç göze yeni bir parça 3 metrelik misina bağlayacaksınız ve bu işlem  bir zincir şeklinde devam edecek.Dikkat edilecek nokta fırdöndülerin orta  gözleri boş kalacakki  buralara yemli bedenleri bağlayacağız. En uca gelindiğinde son misima ucu yine başta olduğu gibi klipse bağlanacak. Bu uçtada alt uca ayak taşı üst uca şamandra bağlanacak. Burada ki  püf noktası fırdöndülerde , yem olarak takılan canlı balık fırdöndü sayesinde istediği gibi hareket edebilecek, her iki ucada şamandra bağlandığı için barikat belli bir derinlikte  ip gibi asılı duracak ve en önemlisi belli bir derinlikte tek hat üzerinde durduğundan teknelerşin motor pervanelerine dolanmayacaktır. Ben barikatları 11 iğnelik parçalar halinde döküyor 6 iğneye tekabül eden yere eğer zemin çok otluysa ilave bir şamandra koyuyorum. Bu düzeneği suya sermeden önce doğal olarak derinlik ölçülmeli ilk fırdöndü derinliğin 1/3 üst kısmında ter almalıdır .Örneğin 6 metrelik bir derinlikte ayaktaşı adını verdiğimiz ağırlıktan sonra (ki bu yarım kilo kadar olmalıdır) 4 metre lik bir misina vebuna bağlı 3lü bir  fırdöndü fırdöndünün üst ucuna 2 metrelik bir misina ve buna bağlı bir şamandra yer alacaktır.Barikatın ucundaki klips işte bu suya bırakıldıktan sonra 2 metre derinlikte yer alacak olan fırdöndünün boştaki orta gözüne takılıp ağırlık suya salınacaktır. barikat bedenleri ise 40 cm den fazla uzun olmamalı ve mümkünse çelik beden olmalıdır  İsteğe göre hırsız iğne ihtiva edebilir ve bunlar barikattaki boş olan fırdöndü orta gözlerine klipslenerek takılır. Burada bu konuyu bu kadar detaylı anlatmanın ve belli ölçüler vermemin sebebi bu işlem sırasında gördüğüm kazalardır. barikatın 11 iğneden uzun tutulması idaresini güçleştirir. bedenlerin 40 cm den uzun olması ve çelik olmaması hem barikatı dolaştırır hemde boyu uzayan materyal daha çabuk kopar. İki iğne arası 3 metre olması oltanın dolaşmamasını sağlarken aynı zamanda örneğin 5. iğneyi yemlerken 1. iğneye balık vurursa balığı yormak için yeterli mesafe sağlar. 3 metrede bir 3lü fırdöndü konmasıda özellikle iri bir balığı çekerken barikatın dolaşmaması  ani bir balık vuruşu ile bedendeki iğnelerin ele saplanmaması için bedenlerin klipsler açılarak barikatten kolayca çıkarılmasını sağlamak ve yine özellikle iri balık varlığında misinanın eli sıyırıp yaralanmasını önlemek için 3 metrede bir tutacak yer sağlamak için gereklidir.Kontrol için bile olsa misinayı fırdöndülerden tutatarak balık olup olmadığını kontrol ediniz  bu sizi muhtemel bir av kazasından koruyacaktır. ayrıca eğer balık olduğunu anlarsanız mutlaka balık tan önceki iğnelerin klipslerini açarak barikatten ayırınız , henem bir an önce balığa bu iğneleri barikatten ayırmadan ulaşmaya çalışmak kazalara yol açabilir , en azından barikatı dolaştırır. Unutmayınız ustalık ayrıntılarda gizlidir
Ölü yem ile avcılık:Bu yöntem ile avcılıkta esas olan derin su avcılığıdır. avlanacak balık eğer gelirse muhtemelen büyük olacagından misina 100 lük beden ise çelik beden olmalıdır. Eğer akıntı varsa yemi dibe indirmek için ağırlık kullanılmalı eğer akıntı yoksa ağılık yemin dibe gömülmemesi için ağırlık eğer olta kıyıdan atılıyorsa oltayı sürükleyecilecek minimum ağırlık olmalıdır.Bu tür yemlerde ideal olan balığın kendi ağırlığı ile dibi bulmasıdır ve bu av mümkünse sandalla bırakma yöntemiyle yapılmalıdır. Yemi takma yöntemi canlı yem takar gibidir ve mutlaka hırsız iğne kullanılmalıdır.Kıyıdan av yapılıyorsa olta elde beklenmemeli sazan avında olduğu  gibi oltaya bir çıngırak bağlanmalı ve o şekilde beklenmeli ilk vuruşta balığın yemi yutmasına fırsat vermek için   10 m kadar misina boşta bırakılmalı sonra gerisi emniyete alınmalıdır. Ölü yem ile av daha çok barikat için uygulanan bir yöntemdir , barikat yukarıda anlatınanın aynısıdır ,yalnız bunda  biraz farklı döşenir. Önce atılacak derinlik belirlenir İdeal derinlik bu yemler için 15-20 metredir. Ayak taşına 2 metre mesafeye 3 lü fırdöndü bağlanır,fırdöndünün orta gözüne yukarıdaki şekilde barikatın klipsi bağlanır ,fırdöndünün boştaki gözüne 50 cm kadar bir misinayla taşın batırabileceği ancak yem olan ölü balıkların batıramayacağı büyüklükte bir köpük şamandra bağlanır bu çok önemlidir çünki yemin dibe gömülmesine mani olacaktır. Daha sonra barikatın  boş  olan gözleri yine yukarıdaki şekilde yemlenerek yavaş yavaş suya bırakılır. Son iğnede yemlendikten sonra  eğer hala ilk ayak taşı dibe değmediyse barikatın boşta kalan klipsine yine 11 iğneli ikinci bir barikat takılıp  işleme devam edilir.Dip bulunur bulunmaz sandala hafif bir hareket verilerek barikatın yer düzlemiyle açılanması sağlanmalıdır. Son iğne yemlendikyen sonra ayaktaşına bu sefer 5 metrelik bir misina bağlanıp fırdöndü bağlanır.orta göze barikat klipsi üst göze misina bağlanır.barikat sandal hareketiyle iyice gerginleştirilirken bir yandan ucuna şamandra bağlanacak misinada ağır ağır gerginliği bozmadan salınır. ağırlık dibi bulunca durulur ve şamandra bağlanır. Ben bu tip durumlarda şamandra olarak 5 litrelik plastik su bidonu kullanmayı tavsiye ediyorum. Hem sapına misina rahat bağlanıyor hemde misinanın artanını etrafıda dolayıp suya bıraktığınızda balık vurdukça bidona takla attırıyor. Böylece balığın vurduğunu anlıyorsunuz. Büyük turnaların daha çok ölü balıkları tercih ettiğini söylemiştim.. bu nedenle bu barikatları büyük bir dikkatle kontrol etmek lazım. Barikat TEK KİŞİLİK BİR AV YÖNTEMİ DEĞİLDİRRRRRRRRRRRRR..Bir kişi ilk şamandradan itibaren oltayı saracak ve diğer kişi yeni bir fırdöndüyü eline alıp klipsi açıp iğneyi çıkaracak ve ilk kişi aradaki 3 metrelik  kısmı bu esnada saracaktır.3 metrelik kısım sarılınca oltayı toplayan elindeki fırdöndülyü sarana verip kendisi  yeni bir bedeni çıkarmak için tekrar toplayacaktır. bu işlem bu şekilde devam etmelidir. Bunun faydası şudur,  çoğu kişi bu işi plastik şişme botlarla yapmaktadır. eğer iğneler bu şekilde çıkarılmazsa bir telaş anında ya avcıya ya bota batar, ayrıca disipline olmak daima çok yaralıdır.Ayrıca çoğu kez oltayı toplarken balık vurmaktadır. Balık derinde olduğundan büyüklüğünü ilk anda kestirmek zor olabilir bazen bu derinlikte çok iri bir yayında  oltaya vurabilir.bu durumda olta eğer  dediğim şekilde toplanmışsa iğneler boşalmış olacağından toplayıcı balığı tattacak çekebileceği bir balıksa balık var deyip dikkatle çekecektir yok eğer çekemeyeceği bir balık varsa  oltayı olduğu gibi suya bırakmalıdır. sarıcı ise daima boştaki misinayı sardığından ortada ayağa dolaşacak misina olmayacaktır. oda derhalelindeki bidon şamandrayı suya bırakmalıdır. Zaten balık var komutunu alır almaz sarıcı bu ihtimale karşı kendini hazırlamalıdır. Bu bırakılan balık bırakılmadan önce dirençle karşılaştığı için deli gibi kaçacaktır. Bidon şamandranın batıp çıkışından bu anlaşılır ve ne zaman bidon şamandra hareketsiz hale gelir ozaman balık yorulduğu için rahatça çekilir.Bu esnada dahi sıradaki boş iğneler boşaltılmadan balık alınmamalıdır . balık gene direnirse ve siz onu zaptedemezseniz yine aynı şekilde tekrar bırakmalısınız. Tabi bu tür bir balığa nadir rastlarsınız ama rastladığınızda bu sözlerim kulağınıza küpe olsun ! Kıssadan hisse Barikat usta avcı yöntemidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

SİTEMİZ FAYDALIMI SİZCE

Etiketler

ağırlıklar (1) AKYA BALIĞI AVI (1) alabalık avcılığı (2) Alabalık Nasıl tutulur (1) Alabalıklar ve Avcılığı (1) alüminyum folyonun yararları (1) AMATÖRLERE ÖĞÜTLER (1) AMATÖRÜN OLTA MALZEMELERİ (1) AY VE BALIKÇILIĞA DAİR II (1) Ay ve Balıkçılık (1) bağlama teknikleri görsel (1) bağlama teknikleri site (1) balığa göre (2) balığa göre takım ve yem şeması (1) balık anatomisi (1) Balık Avcılığı (1) BALIK AVI TAKVİMİ (1) balık avı yeri (1) BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ (1) balık çeşitleri (2) balık çeşitleri resimli (2) balık olta takımları resimli (2) Balık tutmak için en iyi 10 nokta (1) balıkcılık düğümleri (1) Balıkçılık Malzemeleri üreticileri (1) Bırakma takım (1) Boğazda rapala avcılığı Amatörce (1) canlı yem takılışı (1) çapari takımı (1) çapari tüyü (1) çapari yapımı (1) çapariler (3) Çinekop nasıl avlanır (1) Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller (1) çinekop avı ve takımı (1) Çinekop nasıl avlanır ? (1) çinekop oltası videosu (1) çipura (1) ÇİPURA Balığı Av Teknikleri (1) ÇiPURA Balığının Avlanımı (1) deniz balıkları (1) denizcilik terimleri (1) DENİZDE DOĞAL YEMLER (1) Denizde Kurşun Kullanımı (2) Denizlerimizde Görülen Balıklar ve Avlanma Teknikleri (1) derinsu (1) Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü) (1) dip takımı yemli mantarlı (1) DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ (1) düğümler (2) eşkina (1) EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER (1) fırdöndü bağlama resimleri (1) fırdöndü düğümü (1) fırdöndüler (2) fly ile (2) FLY-FISHING (6) gece avında ışık? (1) hangi balığa hangi iğne (2) hangi balık nasıl avlanır (1) Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem (1) HIRSIZ İĞNELİ ZOKA. (1) http://www.facebook.com/pages/Olta-ile-balik-avi/172110676151569 (1) iğne (2) iğne anatomisi (1) İĞNE BAĞLANMASI (1) iğne boyları (1) iğne çeşitleri (1) iğne hakkında herşey (1) iğne katalogları (1) iğne seçimi (4) İğne ve Fırdöndü Düğümleri. (1) iğneler (1) istanbul balıkları (1) İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri (1) İstanbul'un balık avı adresleri: (1) İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR (1) KADİFE BALIĞI VE AVI (1) kamış seçimi (1) Kamışla Fırlatma Teknikleri (1) karagöz (1) KARAGöZ AVCILIĞI (1) karagöz yemi (1) kefal (1) KEFAL AVCILIĞI (1) Kıyı ve tekne için takım önerisi... (1) Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı. (1) Kıyıdan Kaşıkla lüfer avı ve Teaser takımı (1) Kıyıdan Levreğe At Çek (1) Kıyıdan Sahte Yemler Kullanarak At - Çek Tekniğiyle LEVREK Avı (1) Kiyidan At-Çek (1) Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (1) KURŞUNLAR (1) levrek (1) levrek av sahte yemleri (1) Levrek Avcılığı ve takım şekilleri (1) Levrek Avı (3) LEVREK AVI (2) levrek avı kaşıkla (1) LEVREK BALIĞI AVI (1) LEVREK Balığı ve Av Teknikleri (1) Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım (1) levrek nasıl yakalnır video (1) Levrek Sahteleri (1) lüfer (2) lüfer avcılığı (1) lüfer avı olta takımları (1) lüfer avı teknikleri (4) Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix) nın Özellikleri (1) LÜFER Balığı ve Av Teknikleri (1) lüfer nasıl avlanır video (1) lüfer olta takımları (1) lüfer takımı mantarlı (1) lüfer1 (1) MAKİNE SEÇİMİ (1) marmara balık av takvimi (1) Marmara'da lüfer avı (1) Marmarada Lüfer Avı (1) mavruka (1) mavrukalı köstekli takım resmi (1) mavrukalı takım (1) mercan balığı (1) Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi (1) mırmır (1) MIRMIR – ISPAROZ - SARPA AVI TEKNİKLERİ (1) MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ. (1) mırmır oltası videosu (1) misina (2) Misina Bağlama (1) misina bağlama resimleri (1) Misinada renk ve özellik seçimi (1) MİSİNALAR (3) misinalar hakkında bilgi (1) Nasıl Monte Edilir ve Kullanılır? (1) Oklava ile lüfer avı (1) Olta Bağlama ve İğne Seçimi (1) Olta balıkçılarına 5 cazip adres (1) olta balıkçılığı herşey (1) Olta Çeşitleri Ve Malzemelerimiz (1) Olta Hazırlama çeşitleri (1) Olta ile Lüfer Avcılığı (1) Olta ipleri Ve Türevleri (1) OLTA KUTUSU (1) Olta Makine Parçaları (2) Olta Makinesi Bakımı (1) Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları (2) OLTA TAKIMLARI (1) OLTA TAKIMLARI VE BEDENLER (1) Olta Takımları ve Uygulamaları (2) Olta Yapımı ve Çeşitleri (1) oltalar ve bedenler (1) ortasu (1) ÖKSÜZ BAĞI KÖSTEĞİ (1) PALAMUT-TORİK AVI (1) Paraketa (parekete) ile balık avı (1) Rapala (1) rapala avcılığı taktikler (1) Rüzgar Nedir? (1) SAHTE YEMLER (3) Sahte Yemlerle Kıyıdan At-Çek Tekniğiyle (1) Sarkıtmalar (1) sarpa (1) Savurma Dip Takımları (1) SAZAN AVCILIĞI (2) Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar (1) sazan avı teknikleri (1) Sazan Avına Hazırlık (2) Sazan Gezer Takım... (1) sazan için harıka bir yontem (1) Sazan Nasıl Tutulur (1) sazan takımları (1) seyirtme ve iskandil kalıpları (2) sırtı ile Palamut ve Akya avı için olta şeması (1) Sıyırtma Düzeneği Görseli (1) sinarit (1) sinarit balığı (1) sinek (1) Spirolino Nedir (1) suni yemler (1) Surf kamışlarının özellikleri (1) suüstü (1) şamandıralar ve özellikleri (1) şamandıralı beden takımı (1) takım (1) takım resimleri (6) takım resimleri genel (1) Tatlı su levreği avı (1) TURNA BALIĞI (1) turna balığı avcılığı (1) turna vcılığı (1) uygun rapalalar (1) uzun olta (1) yakamoz (1) YAYIN BALIĞI AVI (2) yem (1) yem çeşitleri (1) YEMLEME/MAZMUZ (1) YEMLİ OLTA İLE KIYIDAN LEVREK AVCILIĞI (1) Yo-Zuri (1) Zargana avı teknikleri (1) zargana oltası yapım videosu (1) ZIPKIN AVCILIĞI (8) Zoka (1) Zoka Dökümü (1) zoka veya kursun dökmek (1) ZOKALI AVCILIK (1) zokalı lüfer takımı (1) zokalı takım avı (1) zokalı takımlar (2)