Perşembe, Aralık 02, 2010

balık çeşitleri

Bir Balığın Anatomisi  

istanbuldaki balık çeşitleri


İSTANBUL’DA BALIKLAR 

İstanbul suları öteden beri balık çeşitlerinin bolluğu ile ünlüydü. Farklı özellikleri olan iki deniz ve bunları birbirine bağlayan Boğaz bu çeşit fazlalığının başlıca sebebiydi. Günümüzde bazı türler neredeyse tükenmiş, pek çoğu da azalmış olmakla birlikte, kent hala önemli bir balık merkezidir. 

İstanbul`da balıkçılık, eskiçağda da çok önemli bir gelir kaynağıydı. Her yıl Boğaz`dan geçerek Karadeniz`den Ege`ye göç eden palamutlar neredeyse kentin simgesi omuştu. Özellikle, "Altın Boynuz" olarak ün yapan Haliç, palamut kaynamaktadaydı. Balıkçılığın Byzantion için çok önemli olduğu, kentte basılmış sikkelerin üstünde yer alan balıklardan ve balıkçılıkla ilgili araç gereç betimlemelerinden anlaşılmaktadır. Nitekim Strabon da akıntının palamutları Khalkedon önlerinden Byzantion yönüne süreklediğini anlatırken Boğaz`daki palamut zenginliğinden söz etmekte; hatta Haliç`te palamutların elle yakalanacak kadar bol olduğunu söylemektedir. Byzantion!un Roma imparatorluk Dönemi sikkelerinden bazen yan yana iki palamut balığı bazen de iki palamut balığı arasında bir yunus betimlenmiştir. 

İstanbul sularında bulunun balıklar yerli ve geçici (göçmen) olarak ikiye ayrılabilir. Geçici balıklar her yıl bahar aylarında Karadeniz'e çıkarak burada üredikten sonra, güz aylarında kışı geçirmek üzere Marmara ve Ege'ye dönerler. Bu balıklar İstanbul'da Boğaz'dan geçit yaptıkları dönemde avlanabilirler. Yerli balıklar ise yıl boyunca İstanbul sularında bulunur. İstanbul sularında yaşayan çok sayıda balık türü arasında İstanbul balıkçılığı ve mutfağı açısından en önemli olanlar lüfer, palamut, uskumru, kolyoz, tekir, barbunya, kefal ve bol bol avlanan istavrittir. 

İstanbul sularında ve sofralarında her dönem yer almış balıkların en önemlileri şunlardır: 

LÜFER (Pomatomus saltator): 
Lüfer geçit balıklarının en lezzetlisidir. Büyüklüğüne göre değişik adlar alır. Boyu 10 cm’ye kadar olan lüferlere defneyaprağı, 10-18 cm arasında olanlara çinakop, 18-25 cm arasında olanlara sarıkanat, 20-25 cm arasında olanlara lüfer, 35 cm'den fazla olanlara kofana denir. Akdeniz'de ve Atlas Okyanusunda boyu 1 m'ye yaklaşan lüferler bulunursa da bu kadar büyüğüne İstanbul'da rastlanmaz. Lüferin sırtı menevişli, koyu mavi-yeşildir. Yanlara doğru bu renk açılarak kurşunÎye ve karında beyaza döner. Yüzgeçleri sarımtıraktır. Güçlü çeneleri, sivri ve keskin dişlerinin gösterdiği gibi lüfer çok yırtıcı bir balıktır. Kendi boyunda, hatta kendisinden iri balıklara saldırıp parçaladığı olur. Lüfer saldırganlığını yakalanınca da devam ettirir. Olta balıkçıları lüferi iğneden çıkartırken dikkatli olmazlarsa lüfer parmaklarını epey kanatacak kadar ısırır. Eskiden ağların pamuk ipliğinden örüldüğü dönemde lüferin ağları parçalamaması için ağ kayığa çekildiğinde ağın üstüne kum serpilir, kum taneleri dişlerinin arasına girdiği için lüferler ağı dişleyemez ve ölmeleri beklenip ağdan çıkarılırlarmış. Lüferin yırtıcılığı yüzünden İstanbul balıkçıları arasındaki takma adı "dişli" olmuştur. Lüferin başlıca besini hamsi, istavrit, sardalye, uskumru, kolyoz gibi sürü halinde gezen küçük ve orta boy balıklardır. Bununla birlikte dişine göre bulduğu her tür balığa saldırır. 

Yazı Karadeniz'de geçiren lüferler havaların serinlemeye yüz tutmasıyla eylül ortalarından itibaren Boğaz'a girmeye başlarlar. Göç genellikle aralık sonuna kadar devam eder. Balıklar göçe başlamadan iyice yağlandıklarından lüferin en lezzetli olduğu dönem göç zamanıdır. Boğaz'ı geçen lüferlerin çoğu Marmara'da kışlar; bir bölümü de Ege Denizine geçer. Yumuşak geçen kışlarda lüferlerin bir bölümü Boğaz'ı terketmeyerek kanalda yatar. Kanal, Marmara'nın tuzlu ve ılık sularını kuzeye taşıyan ve büyük bölümü Boğaz'ın ortasından geçen ortalama 50 m derinlikteki olukta yer alan alt akıntıdır. Hidrolojik olarak kanal Marmara'nın devamı sayılabilir. Ilıman kışlarda lüferin kanal içinde Paşabahçe önlerine dek çıktığı görülür. Mayısta lüferin Karadeniz'e çıkışı başlar ve Haziran başına kadar sürer. Bu dönemde yağını kaybettiğinden lezzeti azalmış olur. 

Etinin lezzeti ve avının zevkli olması nedeniyle 19. yüzyıldan itibaren Boğaziçi'nin balıkçı olmayan ahalisi de kayıklarla oltayla lüfere çıkmaya başlamışlardır. Lüfer meraklıları arasında devlet ricalinden kimseler de bulunurdu. Bunlardan Abraham Paşa lüfer avında üşümemek için üstü camekânlı, dibinde olta sarkıtmak için küpeşteli bir delik bulunan özel bir kayık yaptırmıştı. Sultan Abdülaziz'in de lüfer avına çıktığı bilinmektedir. Lüfer gündüz de tutulmakla beraber olta avına daha çok geceleri ve eskiden yağ kandiliyle, sonraları lüks lambasıyla çıkılırdı. Bazı ehlikeyif zevatın sandalında mangal bulunur, tutulan lüferler derhal pişirilerek yenirdi. Hem lüfer avı, hem de mehtap sefası yapmak isteyenlerin en çok rağbet ettiği av yeri ise Kanlıca Körfeziydi. 

PALAMUT (Sarda sarda): 
 

Palamut da lüfer gibi büyüklüğüne göre değişik adlar alır. Boyları 15 cm'ye kadar olanlara palamut vonozu, 15-28 cm olanlara çingenepalamudu, 28-40 olanlara palamut, 40-45 cm olanlara kestanepalamudu, 45-50 cm olanlara zindandelen, 50- 60 cm olanlara torik, 60-65 cm olanlara sivri, 65-70 cm olanlara altıparmak ve 70 cm'nin üstünde olanlara peçuta denir. Ancak bu sınıflandırma yaygın değildir. Halk arasında sadece küçüklerine çingenepalamudu, orta boylarına palamut ve büyüklerine torik denir. Sırtı yeşilimsi koyu mavi zemin üzerine çapraz lacivert çizgilidir. Ölünce sırtı kararır. Yanları ve karnı beyaz, kuyruğu çataldır. Hamsi, çaça, istavrit, sardalye, uskumru ve kolyoz gibi balıklarla beslenir. Ege'nin kuzeyinde ve Marmara'da da üreyen palamutlar olmakla birlikte çoğu Karadeniz'de yumurta bırakır. Karadeniz'de üreyenler Eylül ortasından itibaren Boğaz'a akmaya başlarlar. Boğaz'ı hızla geçtikten sonra Marmara'ya ve Ege Denizinin kuzeyine yayılırlar. Torikler ise Ekim ortalarında Boğaz'a girdikten sonra palamut sürülerinin güzergâhını izleyerek güneye kayarlar. Yumuşak geçen kışlarda torikler Boğaz'ın Marmara ağzından Beykoz'a uzanan kesiminde kanalda yatarlar. Torik ve palamutlar Nisan sonundan Haziran başına kadar Karadeniz'e çıkış yaparlar. 

İstanbul mutfağının gözde mezelerinden lâkerda torikten elde edilir. Başı, kuyruğu ve yüzgeçleri ayrılan, bağırsakları, kanı ve iliği temizlenen torik tuza yatırılır. 10-15 gün içinde lâkerda haline gelir. 

Karadeniz ve Marmaranın en ünlü balığıdır. Bahar aylarında beslenmek için Karadenize çıkıp, sonbahardan itibaren kışlamak için Marmaraya, Çanakkaleye kadar iner. Süratli ve iyi yüzücüdür. Sürü halindeki uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi, sardalya gibi balıklara saldırarak yer. 180 - 200C. sularda 400.000'den birkaç milyona kadar yumurta dökerek açık denizde ürer. Yetiştikten sonra büyümesine göre: 

.......... cm Vanoz - Gaco 
10 - 25 cm Kestane Palamudu 
30 - 35 cm Çingene Palamudu 
40 - 45 cm Palamut 
50 - 55 cm Altıparmak 
60 - 65 cm Torik 
65 - 70 cm Zindandelen 
70 cm ve üstü Peçuta olarak adlandırılır. 

Taze tüketimi, ihraç ve endüstri yönleriyle çok değerli bu balığın üretimindeki azalma, ekonomik değerini tahlikeli boyutlara indirmektedir. 

Pişirme Biçimi 
Tava, ızgara (şiş, fleto), balık köftesi, papaz yahnisi, buğlama, haşalama, lakerda, füme, plaki 

Dönem 
Eylül - Aralık 


USKUMRU (Scomber scombrus): 
 

Uskumrunun ortalama boyu 20-22 cm'dir. Sırtı yeşil ve lacivert menevişli, karnı beyazdır Hamsi, sardalye, gümüşbalığı gibi küçük balıklar ve planktonik omurgasızlarla beslenir. Yakın zamana kadar İstanbul'un geçit balıklarının en bolu ve en ucuzu olan uskumru günümüzde Karadeniz ve Marmara'da hemen hemen hiç kalmamıştır. 

Karadeniz'de yazı geçirerek üreyen ve yağlanan uskumrular Kasım ayında Boğaz'a akmaya başlardı. Boğaz'dan yavaş yavaş Marmara'ya ilerlerler, bir bölümü Ege’ye kadar giderdi. Yumuşak geçen kışlarda Ocak sonu, hatta Şubat ortasına kadar kanalda yatarak Boğaz’da kalırlardı. Ara sıra beslenmek amacıyla sürüler kanaldan ayrılarak kıyılara ve yüzeye çıkarlardı. Buna balığın kabarması denir, bu arada iyi av yapılırdı. Ancak amansız düşmanları olan torik ve kofana kanalda yattığı takdirde uskumru kanalda barınamaz, hızla Boğaz’ı terk ederdi. Çok ılıman geçen kışlarda çok sayıda torik ve kofananın Boğaz’da yatması uskumru akışını aksatır, uskumru ya Karadeniz'de kalır ya da av vermeden hızla Boğaz'ı geçerek Marmara'ya kaçardı. 1882-1887 ile 1911-1913 arasında ve 1967'de bu sebepten uskumru kıtlığı olmuştu. Uskumrunun Marmara’dan Karadeniz’e dönüşü ise Nisan ve Mayıs aylarında olurdu. 1970’lerde kışlak yeri olan Marmara'nın aşırı kirlenmesi sonucunda uskumru Marmara-Karadeniz bölgesini terk ederek Kuzey Ege'ye yerleşmiş ve İstanbul'da uskumru çıkmaz olmuştur. 

Uskumrunun en yağsız olduğu Nisan başı-Mayıs ortası döneminde çirozu yapılırdı . Çiroz, temizlenip tuzlanan uskumruların kuyruklarından iplere dizilerek rüzgr ve güneş alan yerlerde bir hafta kadar kurutulmasıyla elde edilir. 

Pişirme Biçimi 
Tava, ızgara, dolma, kağıt kebabı, plaki, papaz yahnisi, haşlama, buğlama, tuzlama, çiroz, köfte, füme 

Dönem 
Temmuz - Kasım, Aralık 

KOLYOZ (Scomber colias): 
 

Kolyoz uskumruyla aynı boyda, uskumruya çok benzeyen ve onun yakın akrabası olan bir balıktır. Ağzının ve özellikle gözünün büyük, sırt desenlerinin daha karmaşık ve birinci sırt yüzgecinin daha uzun olmasıyla uskumrudan ayrılır. Eti uskumruya göre lezzetsiz olduğundan uskumrunun bol çıktığı dönemde kolyoza pek rağbet edilmezdi. Uskumrunun ortadan kalkmasından sonra birçok balıkçı kolyozu uskumru diye satmaya başlamıştır. Uskumru gibi göçmen olmayan kolyoz Marmara'nın yerli balığıdır. Küçük bir bölümü yazın Boğaz’dan Karadeniz önlerine kadar kısa gezintiler yapar. 

Pişirme Biçimi 
Tava, tuzlama, buğlama, plaki, füme, çiroz 

Dönem 
Temmuz - Eylül 

İSTAVRİT (Trachurus): 
 

Denizlerimizde Sarıkanat İstavrit (Akdeniz) ve Karagöz İstavrit (Karadeniz - Marmara) olarak iki türü yaşar. Boyları Karagöz'de 15 - 25 cm, en çok 30 cm, Sarıkanat'ta ise 30 - 50 cm. olur. Küçüklerine Kraça denir. Gezici balıklardır. Hamsi, Çaça, Çamuka gibi küçük balıkların yavrularıyla beslenir. Mayıs - Ağustos arası sürüler halinde ürer. 
Lezzetli eti, çeşitli yemekleri ve bol avlanmasıyla ekonomik değeri en yüksek balıklardandır. 

İstanbul sularında iki istavrit türüne rastlanır: Karagöz istavrit (Trachurus trachurus) ve sarıkuyruk istavrit (Trachurus mediterraneus). Karagöz istavrit Boğaz ve Marmara'nın yerli balığıdır. Sarıya çalan kuyruğuyla karagöz istavritten ayrılan sarıkuyruk istavrit ise yazı Karadeniz'de, kışı Marmara'da geçirir. İstanbul sularında her iki türün de ortalama boyu 15 cm' dir. İstavrit yavrularına kıraça denir. Kıraçaları yıl boyunca Boğaz kıyılarında yüzeye yakın olarak beslenirken görmek mümkündür. İstavrit başta kıyıdan avlananlar olmak üzere, İstanbul'un amatör olta balıkçılarının yüzünü güldüren balıktır. Uskumru, lüfer ve palamutun azalması sebebiyle son yıllarda sofralardaki itibarı da artmıştır. Uskumru bulunamadığından son zamanlarda iri istavritlerden çiroz yapılmaya başlanmıştır. 

Pişirme Biçimi 
Tava, çiroz 

Dönem 
Sonbahar ve kış ayları Ekim, Kasım 

İZMARİT (Spicara maerna): 
 

İzmarit uzunluğu 15 cm civarında, değirmi gövdeli, sırt ve kıç yüzgeçleri dikenli, gümüşî bir balıktır. Boğaz'ın ve Marmara’nın yerlisidir. Soğuktan hoşlanmadığı için kışın kanalda yatar. Yazın kıyılara yaklaşır ve amatör balıkçıların yüzünü güldürür. İzmaritin derisini balığı parçalamadan "tulum" çıkartarak yapılan tavası meşhurdur. 

Pişirme Biçimi 
Tava, ızgara, buğlama , tuzlama 

Dönem 
Ağustos - Ekim 

TEKİR (Mulus surmuletus) -BARBUNYA (Mulus barbatus): 
Yakın akraba olan tekir ve barbunya balıkları benzerliklerinden dolayı çoğu zaman birbirine karıştırılır. İkisinin de rengi kızıla çalan sarımsı açık kahverengidir. Barbunyanın kırmızısı daha canlıdır. Altçenelerinin iki yanında bıyık denen birer uzantı vardır. Tekir yanlarındaki üçer ince, sarı çizgi ile barbunyadan ayırt edilebilir. Tekirin ortalama boyu 10-12 cm'dir; nadiren 25 cm'yi bulanlarına rastlanır. Balıkçılar tekirin küçüklerine mıcır, büyüklerine çuka derler. Barbunyanın ortalama boyu 17-18 cm'dir. Ender olarak rastlanan 55- 40 cm boyundaki barbunya azmanlarına balıkçılar arasında eşek barbunyası adı verilir. Her iki tür de dip balığıdır. Kumlu, çamurlu zemini tercih ederler. Deniz dibinde bulunan kurtlar, kabuklular, derisidikenliler gibi omurgasızlarla beslenirler. Tekir ve barbunya Marmara'nın yerli balıklarıdır, fakat bir bölümü yazın Boğaz'dan Karadeniz'in Boğaz'a yakın kesimlerine kadar gezer. Kışın derinlere çekildiklerinden avlanmaları zordur. Az tutulmaları ve lezzetli olmaları sebebiyle pahalı balıklar arasındadırlar. 

Tekir 
 

Karadeniz dışında diğer denizlerimizde yazın rastlanır. Boyları 15 - 35, en çok 25 cm. olabilir. Kumluk, çamur veya taşlık kıyı kesimlerinin 3 m'den 100 m'ye kadar derinlerinde gidip gelerek yaşar. Diplerdeki kabuklular, böcekler ve diğer canlılarla beslenir. Yaz aylarında üreyip yapışkan yumurtalarını 10 - 60 m. derinlere bırakır. Etinin lezzeti Eski Roma çağlarından beri namlıdır. Bol avlanılan, ekonomik değeri yüksek bir balıktır. 

Pişirme Biçimi 
Tava, ızgara, balık çorbasına (ilave edilir), kağıt kebabı, buğlama 

Dönem 
İlkbahar başlarında, mart, nisan 

Barbunya 
 

Sıcak ve ılık denizlerin kumlu, çamurlu sahillerinde 300 m'ye varan derinliklerinde sürüler halinde yaşar. Ortalama 12 - 15 cm'den en çok 40 cm. büyür. Suyun ısı şartlarında derinlerden sahile mevsimsel göçler yapar. 10 yıl yaşayabilir. Nisan - Haziran arası 15.000 - 100.000 yumurta döker. Etinin lezzeti ve bol avlanılmasıyla ekonomik değeri yüksektir. 

Pişirme Biçimi 
Tava, ızgara, balık çorbasına (ilave edilir), kağıt kebabı, buğlama 

Dönem 
İlkbahar başlarında, mart, nisan 


KEFAL (Mugil ve Liza): 
 

Denizlerimizde yaygın bulunan bir Kefal türüdür. Ortalama 35 - 50, en çok 75 cm. boyda olabilir. Bütün Kefaller gibi ürkek ve çevik bir balıktır. Açık denizle sahiller arasında gidip gelirler. Bazen beslenmek için sürüler halinde acısulara, lagünlere, hatta nehirlerin içlerine girerler. Denizdibi bitkileri ve yumuşakçalarla beslenir. Yaz aylarında üreyip 150.000 - 1.000.000 yumurta verir. Beyaz etinin lezzeti ve mumlanarak pazarlanan 'havyar' yumurtasıyla ekonomik değeri çok yüksektir. 

İstanbul'da bulunan başlıca kefal türleri has kefal (Mugil cephalus), altınbaş kefal (Liza aurata) ve pulatarinadır (Liza ramada). En lezzetlisi has kefaldir. Has kefalin yumurtaları mumlanarak kefal yumurtası adıyla satılır. Tütsülenmiş pulatarina da likorinos adıyla pazarlanır. Balıkçılar has kefal ve altınbaş kefalin yavrularına ganbut, pulatarinanın yavrularına ilarya derler. Kefalin başlıca besini yosun gibi su bitkileridir. Bunların yanısıra kurtlar, balık yumurtaları ve planktonlarla da beslenir. Kefal farklı tuzlulukta veya az oksijenli sularda yaşayabilir ve çok sığ suda bile yüzebilir. Bu özellikleri sayesinde kıyılarda, akarsu ağızlarında yem arar; çoğu zaman akarsuların içine kadar girer. Eskiden Haliç ile Göksu ve Küçüksu gibi Boğaz'a dökülen derelerin önleri kefal yatağıydı. G ünümüzde İstanbul'da tutulan kefallerin önemli bölümü lağım ağızlarında ya da lağımlaşmış dere ağızlarında yakalanmaktadır. Bu balıkların yenmesi sağlıklı değildir. 

Pişirme Biçimi 
Tava, buğlama, yahni, haşlama mayonezli, kağıtkebabı, salata, füme, plaki, yumurtasından tarama 

Dönem 
Nisan - Mayıs ve kış ayları 

KILIÇBALIĞI (Xiphias gladius): 
 

Sıcak ve ılık sularda bireysel veya çift yaşar. Açıkdeniz balığıdır. 800 m. derinliğe inebilir. Genelde 150 - 160C'li sularda ve deniz yüzeyinde, zaman zaman suyun dışına fırlayarak dolaşırlar. 

Ortalama 2 - 3,5 m. boy ve 60 - 150 kg'a kadar ağırlıkta olabilirler. Boyları 4 - 5 m'ye kadar ulaşabilir. Suların ısınmasıyla, üremeleri Nisan ayından başlayarak Temmuz ayına kadar devam eder. Isı şartlarına göre Marmara ve Karadeniz arasında dolaşıp Akdeniz'e göçerler. Etçil bir balık olup, sürü halindeki diğer küçük balıkları yiyerek beslenir. Ekonomik değeri çok yüksek bir balıktır. Çeşitli nedenlerle türü gittikçe azalmaktadır 

Kılıçbalığı bir zamanlar etinin lezzetiyle İstanbul'un en gözde balıkları arasındaydı. Boyu 2 m'den fazla olabilen bu dev balık Mayıstan yaz ortasına kadar Ege ve Marmara'dan Karadeniz'e çıkar, Eylül-Kasım arasında da Marmara'ya dönerdi. İstanbul'da kılıçbalığı geleneksel olarak Boğaziçi dalyanlarında avlanırdı. Evliya Çelebi 17. yyüzyılda Beykoz dalyanında kılıçbalığı avını anlatır. 1935'ten itibaren zıpkınla da avlanmaya başlanmıştır. Kılıçbalığı Nisanda suların ısınmasıyla su yüzüne çıkarak bir süre yatar, zıpkınla bu sırada avlanabilirdi. Kılıçbalığı 1970’lerde Boğaz’da görülmez oldu. 1989’dan beri Çanakkale Boğazına kadar gelip Marmara’ya girmemektedir. 

Pişirme Biçimi 
Izgara (fleto veya şiş), kağıt kebabı, fırında domatesli 

Dönem 
Ağustos - Ocak arası 

İstanbul’da Yunus ve Fok 
Balık türlerinin yanısıra İstanbul’un deniz faunası içinde iki deniz memelisinin, fok ve yunusun da önemli yeri vardır. Halk arasında ayıbalığı da denen fokun Türkiye’de rastlanan türü Akdeniz Fokudur (Monachus monachus). 1960’lara kadar Akdeniz Foku Türkiye’nin bütün kıyı bölgelerinde yaşıyordu. İstanbul’da fok özellikle Adalar ve Tuzla kıyılarında ürer, kışın daha geniş bir alanda görülür, bazıları Boğaz’ın sakin koylarında barınır, hatta kışın boşalan yalıların kayıkhanelerinde yatarlardı. Fokun Boğaz’da özellikle levrekle beslendiği gözlenmiştir. Zeki bir hayvan olan fok yavruyken yakalanarak eğitilir, sahipleri Galata ve Eminönü’nde foklara gösteri yaptırarak para kazanırlardı. Gösteri foklarının sonuncusu ve en ünlüsü 1960’lara kadar Galata Köprüsünün Eminönü ayağına yakın bir çadırda hünerlerini sergileyen Yaşar adlı foktu. 1970’lere gelindiğinde çevre kirliliği ve yavruladıkları kumsalların yerleşim birimlerine dönüşmesi sebebiyle İstanbul’da fok tarihe karışmıştı. 

Yunuslar ise başta lüfer olmak üzere balık sürülerinin peşinden Boğaz’a girerler. Boğaz’da görülen türler balıkçıların tırtak dediği asıl yunus (Delphinus delphis), balıkçıların afalina dediği boz yunus (Tursiops truncatus) ve muturdur (Phocoena phocoena). 1577’de İstanbul’a gelen Gerlach Boğaz’da yunusların 200-300’lük sürüler halinde görüldüğünü belirtir. Avlanırken balıkları kıyıya sürdüğü için eski balıkçılar yunusa “ mübarek hayvan” der, uğurlu sayarlardı. Bununla beraber yunus bazen ağlara girip hem balıkları kaçırır, hem de ağı parçalardı. 1950’lerden itibaren yunusların Karadeniz’de yağları için zıpkınla avlanmaya başlanması ve deniz kirliliği sebebiyle sayıları azaldığından bir zamanlar Adalar’a giden vapur ve teknelerle yarış eden ve İstanbul halkının eğlencelerinden biri olan yunuslara artık Marmara’da ve Boğaz’da pek seyrek rastlanmaktadır. 

Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller

Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller








Havaların soğumasıyla yavaş yavaş başlar çinekop avcılığı,
sonrasında lüfer ve kofanaya doğru gider avcılığı,çinekopun
 en verimli av zamanı sabahın ilk ışıkları ve akşam çöküşünden
itibaren verimli olur.vazgeçilmez takım şekli ise klasik
 mantarlı hırsızlı iğne,genelde yem olarak fileto şeklinde kesilmiş
istarvit,sardalya kullanılır,son zamanlarda suni yemler ve
maket balıklarda (rapala) çok kullanılmakta,bu yıl boğazda
rapala ile 3 adet çinekop alabildim,boğazda çok kalabalık
oluşundan ve takımların devamlı karışmasından sıkılıp boğaza
bu yıl çok fazla gitmedim açıkcası, 4-5 tane çinekop
yakalıycam diye 3-4 tane rapaladan oluyorsun neyse
 gelelim takım şekillerine ben sizler için 3-4 tane takım şekli
çizdim,tercih size kalmış

Bir hatırlatma daha yapayım çinekop avında 1 no iğneyi çok tavsiye ederler,
ben şahsen 1 no iğne kullanılmasını tavsiye etmiyorum nedenine gelince gördüğüm
ve edindiğim tecrubelerden büyük boy iğnelerden çinekopun kaçma ihtimali
çok yüksek oluyor,çünkü birçok çinekopun büyük iğneyi kavrayamayıp
kurtulma şansı çok yüksek oluyor,benim tavsiyem 3-4 no düz yada çapraz
 çelik iğne kullanmanız.



Tek köstekli takım


Çift köstekli takım


Burda misinayı 30-35 mm olarak önerdim,ben misinanın hiçbir zaman kalın olması
 taraftarı değilim balığın dikkatini çekip ürkütebilir,yanlız misinamız
çok kaliteli ve çekeri kuvvetli olmalı,kalitesiz misinalarda bu rakamları önermiyorum!..

çinekop avı ve takımı

şimdi çinekop zamanı buyrun avlayalım.

Denizlerimizin en popüler balıklarından biri, sonbahar sofralarının vazgeçilmezi ve avcıların balık tutuma coşkusunu daha derinden hissettikleri balıktır çinekop. Yaz aylarında istavrit ve mezgite talim eden balıkçılar ağustosun gelmesiyle yavaş yavaş çinekop hazırlıklarına başlarlar. Ardından da çinekopun ağabeyi lüfer avlarımızı taçlandırır. Heyecanın en büyüğünü ise ailenin babası kofanada yaşarız. Balıkçılar için, avlanmasındaki heyecan kadar damak tadına hitap etmesiyle de caziptir bu ailenin fertleri.

Bugünlerde balıkçılarımızdan aldığımız duyumlara göre özellikle Marmara bölgesinde oltalara çinekop takılmaya başlamış durumda. Forumlarda İstanbul Kuruçeşme’den istavrit renkli maket balıklarla balıkçıların iyi çinekop çekmeye başlatdıklarını okuyoruz. Beklenenden erken olmasına rağmen bu duyum üzerine, ülkemizde oldukça yaygın olarak yapılan çinekop avı ile ilgili bazı bilgiler ve avlama teknikleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Çinekop’u tanıyalım:
Birkaç kaynaktan derlediğimiz bilgilere göre, çinekop, Latince adıyla ‘pomatomus saltatrix’ balığının ıÜüfüze şeklindeki vücudu, küçük pullarla kaplanmıştır. Yan çizgi hemen hemen düz olup, pullarla örtülüdür. Yan çizgide pul sayısı 95-100 adettir. Keskin ve sivri dişleri vardır. Eğimli ağzın son noktası, gözün arka kenarı hizasındadır. 1.sırt yüzgecinde 7 adet diken bulunur. Sırt tarafı koyu mavi yeşilimtırak, alt tarafı gümüşidir. 1 metre civarına kadar büyüklüklere çıkabilir. Büyüklüklerine göre isimlendirilirler. 20 adedi 1 kilo civarında gelen veya 10 cm'den küçüklere Defne yaprağı, 16-19 adedi 1 kilo kadar gelen, 10-15 cm olanlara Çinekop, 9-12 adedi 1 kilo gelen, 15-20 cm arasındakilere Sarıkanat, 20-30 cm arasındakilere Lüfer, tanesi yarım kilodan fazla gelen daha büyüklere de kofana denir.

Çinekop avı:
Öncelikle şunu belirtelim ki çinekop avının doyumsuz zamanı sabah 05-07 ile akşam 17-20 saatleri arasıdır. Avlanma yöntemlerinden biri, ayını zamanda en yaygın ve eski olanı çinekop için yapılmış özel çinekop takımıdır. Son zamanlarda ize özellikle İstanbul Boğazı’nda kaşık, maket balık gibi suni yemler de kullanılmaktadır.

Çinekop takımı:


Hırsız iğneli olarak hazırlanan çinekop takımı kabaca 2 bölümden oluşur. Yemli olarak kullanılır. İlk bölümde, 30-40 cm uzunluğunda ve 0,40-0,50 mm kalınlığında bir bedenin bir ucunda fırdöndü diğer ucunda da 100 gramlık bir kurşun bulunur. Bu bölüm uzun atım sağlar ve takım üzerindeki akıntı etkisini azaltmaya yarar. Asıl bölüm ise bir ucu fırdöndü, diğer ucu mantar şamandıradan oluşur. Bu bölümde iki adet hırsızlı iğne bulunur. Bilindiği üzere çinekop avında çapraz uçlu iğnelerin seçilmesi gereklidir. İğnelerin yaklaşık büyüklüğü 1/0 olmalıdır. Mantarın üzerinin folyo kaplı olması gereklidir. Mantara yakın olan iğne uzaktaki iğneden daha küşük olur. Lüfer ailesi dişli olduğu için çelik bedenle hazırlanmalıdır. Bu şekilde kıyıdan avlanmak için son derece uygun bir takıma sahip olmuş oluruz. Yemlerimizi seçerken göz önünde bulundurmamız gereken husus canlı yemin çinekop tutma şansını oldukça arttırdığıdır. İstavrit, mezgit ve zarganadan yapacağımız yemler oldukça iyi sonuçlar verecektir. Bu yemlerin taze filetosunu hazırlayıp oltalara takarken, filetonun ezilmeden ve balığın bir yüzünün tek parçası şeklinde hazırlanmasında yarar vardır. Bir gün önceden tutulmuş balıklar da fileto olarak kullanılabilir, ancak asla derin dondurucuya koyulmamalıdır. Sadece dolabın soğutucu bölümünde muhafaza edilebilir.
“Hırsızlı çinekop takımının ucundaki üçlü fırdöndünün bir ucu kamışımızdan gelen misinaya, bir ucu da kurşunlu misinaya bağlanır. Kurşun misinasının boyu iğnelerden uzun olmalıdır.”



SUNİ YEMLERLE LÜFER-ÇİNEKOP AVI

Özellikle son yıllarda kaşık ve maket balıklar da çinekop avlarında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kaşıklar genel olarak “söğüt kaşık” olarak adlandırılan hafif ve yaprak şeklindeki kaşıklardır. Şekil olarak eni dar elipse benzer, küçük balık şeklini andırırlar. Renkleri doğala yakın olduğu kadar iyi iş yapar. Yani koyu grinin mavi ve yeşil ile karışımları gibi zargana, istavrit ve mezgit renklerine benzer renkler olabilir. Bunun yanında nikelajlı dikkat çekici renkler, kanı andıran kırmızılı renkler de iş gören renklerdir. Kaşıkla avlanmalarda kıyıdan kullanımda ağırlık kullanmadan 25-30 metrelik mesafelere atıp çekerek uygulama yapılır. 0,30 – 0,35mm kalınlıklarında misinaın ucuna fırdöndü veya klipsli fırdöndü bağlanarak buraya kaşık takılır. Çekme çok hızlı yapılmamalı, duraklamalı olarak çekmeli ve balığın dikkati çekilmeye çalışılmalı.

Yaprak şeklindeki düz ve dövme kaşıkların çeşitli renk ve modelleri
Maket balıklarda da şekil daha çok istavrit ve zarganaya benzer. Üzerlerinde de istavrit ve zargananın renkleri ile yine kırmızılı alacalar işe yarar. Sırt kısmı gri karışımlı yeşil/mavi tonlarda ve göbek kısmı turuncu olan maket balıklar şansınızı arttıracaktır. Maket balık ile kıyıdan avlanmalarda ağırlık kullanmadan, 25-30 metrelik bir atış ile at-çek yaparak avlanabiliriz. Kıyıdan avlanmalarda 0,30 mm beden yeterli olacaktır. Takımımızın bir ucuna fırdöndü, diğer ucunda direkt olarak maket balık bağlanarak kullanılabilir. Bu açıdan bakıldığında yapay yemlerle avlanmalar canlı yem ile kıyaslandığında oldukça pratiktir.

İstavrit şeklindeki maket balık şekiller, özel renklerde hazırlanıyor.


Tüm balıkçılara başlayan çinekop-lüfer sezonunda keyifli avlar dilerim.

Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi

Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi




MEZGİT : Gadidae familyasından olup bilimsel adı Gadus Euxinus’dur. Dikkati çeken özelliği üç adet sırt yüzgecinin olmasıdır. Sularımızdada en fazla olarak Karadeniz’de bulunur. Ayrıca Marmarada, Ege ve Akdeniz’de de bulunur. Vücudu uzun elips şeklindedir. Yan taraflarından biraz basıktır. Ortalama boyu 20 cm’dir. 40 cm olanlarına da rastlanılır. Derisinin ince olup küçük yumuşak pullarla kaplıdır. Bütün yüzgeçleriyse dikensizdir. Karın ve yan yüzgeçleriyse ufaktır. İki tane kıç yüzgeci vardır. Kuyruk yüzgeci palet biçimindedir. Başı normal büyüklüktedir. Ağzı geniştir. Çenelerinde batıcı dişleri bulunur. Alt çene üst çeneye göre dahada kısadır, gözleri iricedir. Yan çizgi düzgün olup kuyruğuna kadar uzanır. Rengi kirli sarı ile karışık kurşunidir. Karnı beyazdır. Göğüs yüzgeçlerinin dibinde siyah lekeler bulunur.

Mezgit balığı yaz mevsimi hariç diğer mevsimler boyunca yumurtalı durumdadır. Karadenizde ve diğer sularda 30-40 mt.’den daha derinliklerde ve dipte yaşamayı tercih eder. Şiddetli kış aylarında kuzey rüzğarlarının etkisiyle ortaya çıkan kuvvetli akıntıyla bir kısm sürüler İstanbul Boğazından Marmara’ya geçer. Bu nedenle Mart başında Marmara’da yumurta bırakırlar. Mayıs ayında 5-6 cm. boya erişmiş yavrular, kıyıları, ana ve babaları ise kanalları takiben Karadeniz’e çıkarlar. Bu bakımdan Mezğite sularımızda Karadeniz’in balığı diyebiliriz. Eti yumuşak ve lezzetlidir. Çapari ve Köstekli olta takımıyla tutulmaktadır.

OLTA TAKIMI



Çapari :
Balık malzemesi satan mekanlardan değişik boylarda temin edilebilir şayet kendiniz yapmak isterseniz.
1- İsteğe bağlı olarak 10 – 20 adet 5 ila 3 numara iğne (beyaz)
2- Hindi tüyü veya nasıl bulabilirseniz martı tüyü
3- ipek ve naylon kırmızı ip
4- Misina (Beden 60-80 numara köstekler 30-35 numara)
5- Akıntının sertliğine göre 250 gr veya 400 gr iskandil (Kurşun)
İğneler köstek olarak teker teker baglanır bağlandıktan sonra tüyler kırmızı iple iğnelerin üzerine bağlanılır bütün iğneler tamamlanınca köstekler bedene bağlanır ve çapariniz hazır.
Köstekli :
Olta kısmı 35-40 numara kalınlığında 3 veya daha fazla köstekten oluşur ve kösteğin biri (isteğe bağlı) kurşunun dibine diğerleri ise bedene takılır. Derinliklerine ve akıntılar gözönde tutularak 90-150 gram ağırlığında iki tarafı delik olan kurşunun alt deliğine 35 cm uzunluğunda 35 numara kalınlığında bir köstek takılır. Üst deliğe ise 2.5 metre uzunlugunda 40 numara kalınlığında beden eklenir. Beden 35 numara kalınlığında (aslında misina seçimi size kalmış birşey) 20 cm uzunluğunda 2-3 adet köstek ilave edilir. Kösteklerin birbirine deymemesi için aralarındaki mesafe 20 cm – 5 cm olarak hesap edilir. Kösteklere kısa saplı olan 1-2 numara olan iğne bağlanır. Beden oltanın ucundaki fır döndüye bağlanarak olta takımı hazırlanır.

Çarşamba, Aralık 01, 2010

levrek nasıl yakalnır video

lüfer nasıl avlanır video

EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER

EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER

Eşkina başka bir söylenişle taş balığı.Taş balığı denmesi,kafasında iki gözünün arkasında böbrek taşı tedavisinde kullanılan,iki adet mercimek büyüklüğünde,taş bulunmasıdır.Boyu ortalama 30-35 cm,ortalama ağırlığı 500-600 gramdan 3-4 kilograma kadar çıkabilir.
Eşkina taşlık,kırmalık,kayalık oyuklu alanlarda yaşarlar.Gündüzleri buralarda vakit geçirip,geçe avlanırlar

                                         eşkinanın en iyi yemi canlı tekedir.

Tekenin canlı olması avın iyi geçmesi için mutlak önem arzetmektedir.Canlı tekeyi,kuyruğu ile sırt omurgası arasındaki bir bölgeden aşağıdan yukarıya doğru,bir kez takıp bırakıyoruz.Böylelikle tekemiz ölmüyor suda hareketli bir şekilde gezebiliyor.
Yukarıdaki fotoğraflarda görülen kaya kurdu ve boru kurdu,Eşkinanın sevdiği diğer yemlerdir.

BEDEN ÜZERİ KÖSTEKLİ DİP TAKIMI



beden iki veye ikibuçuk metr kesilir.heriki ucuna biri fırdöndü diğeri kursun iki tane kasa yapılır.
köstek boyları uzun tutulmalı,köstekler 25-30cm köstekler birbirine deymeyecek şekilde bağlanmalıdır.
kurşun olarak 10-20gr kurşun kullanıla bilir.
eşkina canlı hareketli yeme daha istekli olup,bazen kısa aralıklarla yavaş yavaş sarım yapılıp,balığın ilgisini arttırmalı.


EŞKİNA ŞAMANDIRALI TAKIM






Şamandıra ve misinamızı,avlanacağımız meranın derinliğine göre,hazırlamamız gerekiyor.Teçrübe ve deneme ile dogru mesafe bulunabilir.Uygun boyda kestiğimiz bedenimizin altına,iğnemizi bağlıyoruz.İğnenin 40cm üstüne kıstırma kurşun (5gr) iğnemiz hemen aşağıya insin diye,şamandıralı takım kayalık alanlarda,az takılması sebebiyle daha avantajlıdır.

                                             



EŞKİNA VURUŞU

Eşkina vuruşu genelde kamışın ucunun bir anda yavaşca veye sertce denize doğru,geniş açıyla eğilmesiyle olur.
Eşkina vurduğu zaman,sertce tasmalamadan hafifce yukarı kaldırıyoruz.Balığın iğnede olup olmadığını kontrol Ediyoruz, balık iğnede değil ise,ikinci vuruşu bekliyoruz.bir süredaha vurmaz ise yemleri kontrol edip,tekrar Denememizi yapıyoruz.
Eyer eşkina vurur ise tekrar çıktığı kayaya geri gideceğinden,buna fırsat vermememiz gerekiyor.eşkina avında kepçe çok önemlidir,misina kalınlığı olrak 0,35 tercih edilebilir.
bu kullandığımız misinanın kalitesi ve çekeriylede ilgili olup,ince misina daha iyi iş yapmasına karşılık,büyük kiloluk eşkinalarında misinamızı koparması muhtemeldir.
iğne seçimi olarak,kısa saplı bronz 1-2-3 no mustad ğineler iyi iş yapmaktadır.

MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ.

MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ.

En meraklı balık türüdür, ılıman kumluk sahil kesimlerini mera edinmiş ,gündüzleri vaktini derin sularda tembellik yaparak geçiren son derece ürkek görünümlü şirin, ve göründüğünden daha kuvvetli bir balıktır.
YEM OLARAK = sülünez,boru kurdu,teke,mamun, Bir yemide kumlu sahillerde, tam dalganın vurduğu yer elle kazılarak kırmızı kurtcuklar çıkarılıp yem olarak kullanılır.
MIRMIR AVI
Gece avı verimli olur,ayın parlak olduğu, rüzgarın sahile doğru estiği zamanlar av için en iyi günlerdir.
Avlak yerinde sabırlı ve sessiz olmalı,genelde sürü halinde gezdikleri için ilk balığı aldıktan sonra çabucak yemleyip sürüyü ürkütmeden o bölgede tutmalıyız.
AVLANMA ŞEKLİ
Kumsal yada sahilden atışınızı yaptıktan sonra kamışı deniz seviyesine mümkün olduğu kadar paralel noktaya indirerek yaklaştırınız.
Kamış sabitlendiğinde sahil çizgisine paralel yan durmalıdır.kalaması gevşetilmeli,ve kamışımızı gereksiz yere oynatmaktan kaçınmalıyız.
Mırmır kumluk bölgelerde çok olur yemle oynar,alır başka tarafa koyar,bu yüzden kullandığımız takımın gezer kurşunlu olması kurşun rahat misinadan geçtiği için, daha avantajlıdır.oltamızı fazla havaya dikmiyoruz yemlerimiz kumun üstünde durmalı mırmır ın kumda beslendiğini unutmamalıyız.
Mırmırın bir özelliğide yemi aldıktan sonra kıyıya doğru hareket etmesidir..
Mırmır önce yemle oynar kamışın ucunda titreşimler,olur ve sonra asılma gelir.    
Bu yüzden kalama ayarımızı iyi yapmalı iri bir mırmır gerçekten çok sert asılır.
TAKIM OLARAK
Köstek boyu uzuntutulmalı,en az 22cm.en çokta 35cm.
Beden,1,5 2mt.
Takımın oltaya bağlı kısmuna 10gr lık kıstırma
Kurşun akıntısız ortamda 50gr.
misina tercihi size kalmış ,ince sağlam misina tercih edilir.

GEZER KURŞUNLU.
Beden 1,5-2 mt beden kalınlığı 0,20
Beden ucuna 2 hırsızlı iğne bedenin diher ucu klips e takılır.
Gezer kurşun ise klips ten önce takılır.

Kamışla Fırlatma Teknikleri

 Kamışla Fırlatma Teknikleri

Arkadaşlar yeni bir kamış kullanıcısı olarak oltayı en uzağa nasıl atabilirim diye araştırdım (halen el kasnağa sarılı oltayı kamıştan daha ileri atıyorum). http://www.stripersurf.com/otbc.html adresinden alınmış bir yazıyı çevirmeye çalıştım. Benim gibi yeni kullanıcılara faydası olabilir.
Bu teknikle kamışa 270 derece civarında bir açı vererek santrifüj kuvvetiyle kamışın uzak mesafelere nasıl atılabileceği anlatılmış. Tekniği yazan Bob D’Amico santrifüj kuvvetin kamışla olta fırlatmada anahtar olduğunu ve uzak mesafelere ulaşabilmek için çok özel donanımlara gerek duyulmadığını belirtmiş. Aşağıda anlatılanların tümünde sağ elini kullananlar baz alınmıştır.

1- Yüzünüz suya bakacak şekilde durun. Sol ayağınızı öne doğru alın ve ağırlığınızı sağ ayağınıza vererek arkaya doğru yaslanın
2- Sonra ayaklarınız sabit kalacak şekilde vücudunuzun üst kısmını kalçalarınızı döndürerek sağa doğru çevirin. Şimdi ilk pozisyona göre 180 derecelik bir açıyla vucudunuz yana bakıyor.
3- Kamışınızı arkaya saat 3:00 pozisyonuna getirerek kurşunu yere oturtun. Kamış ise saat 1:00 pozisyonunda olmalıdır. Bu suya bakan pozisyonunuza göre yaklaşık 200 derecelik bir açıya denk gelir.
4- Kamışı sol kolunuz sağdan daha yukarıda kalacak şekilde ve ucu aşağıya bakacak şekilde tutun.Doğal olarak sağ kolunuz daha altta ve düz kalacaktır.
5- Kurşun yerde ve misinina gergin olarak atışa hazırlanın. Vücudunuzu kalçalardan çevirerek atışa başlayın.Vücudunuz dönerken kollarınız ve kamış arkada kalacak şekilde öne doğru çekilirler. Daha sonra kollarınız yukarıya doğru kalkarak yumuşak bir yukarı yay şekli çizecektir.
6- Vücudunuz suya doğru döndüğünde vücut ağırlığınız ön tarafa sol ayağınıza kaymalıdır. Sol kolunuzu aşaıya göğsünüze doğru çekin. Sağ kolunuzu iktirerek kamışa ilave bir güç verin ve misinayı bırakın.
7- Kamışınızın ucunu yüksekte sabit tutarak atış hedefinize doğru bakın.
Eklenmiş Resimler

Popüler Yayınlar

SİTEMİZ FAYDALIMI SİZCE

Etiketler

ağırlıklar (1) AKYA BALIĞI AVI (1) alabalık avcılığı (2) Alabalık Nasıl tutulur (1) Alabalıklar ve Avcılığı (1) alüminyum folyonun yararları (1) AMATÖRLERE ÖĞÜTLER (1) AMATÖRÜN OLTA MALZEMELERİ (1) AY VE BALIKÇILIĞA DAİR II (1) Ay ve Balıkçılık (1) bağlama teknikleri görsel (1) bağlama teknikleri site (1) balığa göre (2) balığa göre takım ve yem şeması (1) balık anatomisi (1) Balık Avcılığı (1) BALIK AVI TAKVİMİ (1) balık avı yeri (1) BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ (1) balık çeşitleri (2) balık çeşitleri resimli (2) balık olta takımları resimli (2) Balık tutmak için en iyi 10 nokta (1) balıkcılık düğümleri (1) Balıkçılık Malzemeleri üreticileri (1) Bırakma takım (1) Boğazda rapala avcılığı Amatörce (1) canlı yem takılışı (1) çapari takımı (1) çapari tüyü (1) çapari yapımı (1) çapariler (3) Çinekop nasıl avlanır (1) Çinekop Avcılığı Ve Takım Şekiller (1) çinekop avı ve takımı (1) Çinekop nasıl avlanır ? (1) çinekop oltası videosu (1) çipura (1) ÇİPURA Balığı Av Teknikleri (1) ÇiPURA Balığının Avlanımı (1) deniz balıkları (1) denizcilik terimleri (1) DENİZDE DOĞAL YEMLER (1) Denizde Kurşun Kullanımı (2) Denizlerimizde Görülen Balıklar ve Avlanma Teknikleri (1) derinsu (1) Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü) (1) dip takımı yemli mantarlı (1) DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ (1) düğümler (2) eşkina (1) EŞKİNA (TAŞ BALIĞI) AVI VE TEKNİKLER (1) fırdöndü bağlama resimleri (1) fırdöndü düğümü (1) fırdöndüler (2) fly ile (2) FLY-FISHING (6) gece avında ışık? (1) hangi balığa hangi iğne (2) hangi balık nasıl avlanır (1) Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem (1) HIRSIZ İĞNELİ ZOKA. (1) http://www.facebook.com/pages/Olta-ile-balik-avi/172110676151569 (1) iğne (2) iğne anatomisi (1) İĞNE BAĞLANMASI (1) iğne boyları (1) iğne çeşitleri (1) iğne hakkında herşey (1) iğne katalogları (1) iğne seçimi (4) İğne ve Fırdöndü Düğümleri. (1) iğneler (1) istanbul balıkları (1) İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri (1) İstanbul'un balık avı adresleri: (1) İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR (1) KADİFE BALIĞI VE AVI (1) kamış seçimi (1) Kamışla Fırlatma Teknikleri (1) karagöz (1) KARAGöZ AVCILIĞI (1) karagöz yemi (1) kefal (1) KEFAL AVCILIĞI (1) Kıyı ve tekne için takım önerisi... (1) Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı. (1) Kıyıdan Kaşıkla lüfer avı ve Teaser takımı (1) Kıyıdan Levreğe At Çek (1) Kıyıdan Sahte Yemler Kullanarak At - Çek Tekniğiyle LEVREK Avı (1) Kiyidan At-Çek (1) Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (1) KURŞUNLAR (1) levrek (1) levrek av sahte yemleri (1) Levrek Avcılığı ve takım şekilleri (1) Levrek Avı (3) LEVREK AVI (2) levrek avı kaşıkla (1) LEVREK BALIĞI AVI (1) LEVREK Balığı ve Av Teknikleri (1) Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım (1) levrek nasıl yakalnır video (1) Levrek Sahteleri (1) lüfer (2) lüfer avcılığı (1) lüfer avı olta takımları (1) lüfer avı teknikleri (4) Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix) nın Özellikleri (1) LÜFER Balığı ve Av Teknikleri (1) lüfer nasıl avlanır video (1) lüfer olta takımları (1) lüfer takımı mantarlı (1) lüfer1 (1) MAKİNE SEÇİMİ (1) marmara balık av takvimi (1) Marmara'da lüfer avı (1) Marmarada Lüfer Avı (1) mavruka (1) mavrukalı köstekli takım resmi (1) mavrukalı takım (1) mercan balığı (1) Mezgit Balığı Avlanma Yöntemi (1) mırmır (1) MIRMIR – ISPAROZ - SARPA AVI TEKNİKLERİ (1) MIRMIR AVI VE TEKNİKLERİ. (1) mırmır oltası videosu (1) misina (2) Misina Bağlama (1) misina bağlama resimleri (1) Misinada renk ve özellik seçimi (1) MİSİNALAR (3) misinalar hakkında bilgi (1) Nasıl Monte Edilir ve Kullanılır? (1) Oklava ile lüfer avı (1) Olta Bağlama ve İğne Seçimi (1) Olta balıkçılarına 5 cazip adres (1) olta balıkçılığı herşey (1) Olta Çeşitleri Ve Malzemelerimiz (1) Olta Hazırlama çeşitleri (1) Olta ile Lüfer Avcılığı (1) Olta ipleri Ve Türevleri (1) OLTA KUTUSU (1) Olta Makine Parçaları (2) Olta Makinesi Bakımı (1) Olta Malzemeleri ve Genel Tanımları (2) OLTA TAKIMLARI (1) OLTA TAKIMLARI VE BEDENLER (1) Olta Takımları ve Uygulamaları (2) Olta Yapımı ve Çeşitleri (1) oltalar ve bedenler (1) ortasu (1) ÖKSÜZ BAĞI KÖSTEĞİ (1) PALAMUT-TORİK AVI (1) Paraketa (parekete) ile balık avı (1) Rapala (1) rapala avcılığı taktikler (1) Rüzgar Nedir? (1) SAHTE YEMLER (3) Sahte Yemlerle Kıyıdan At-Çek Tekniğiyle (1) Sarkıtmalar (1) sarpa (1) Savurma Dip Takımları (1) SAZAN AVCILIĞI (2) Sazan Avcılığında Kullanılan Yeni Donanımlar (1) sazan avı teknikleri (1) Sazan Avına Hazırlık (2) Sazan Gezer Takım... (1) sazan için harıka bir yontem (1) Sazan Nasıl Tutulur (1) sazan takımları (1) seyirtme ve iskandil kalıpları (2) sırtı ile Palamut ve Akya avı için olta şeması (1) Sıyırtma Düzeneği Görseli (1) sinarit (1) sinarit balığı (1) sinek (1) Spirolino Nedir (1) suni yemler (1) Surf kamışlarının özellikleri (1) suüstü (1) şamandıralar ve özellikleri (1) şamandıralı beden takımı (1) takım (1) takım resimleri (6) takım resimleri genel (1) Tatlı su levreği avı (1) TURNA BALIĞI (1) turna balığı avcılığı (1) turna vcılığı (1) uygun rapalalar (1) uzun olta (1) yakamoz (1) YAYIN BALIĞI AVI (2) yem (1) yem çeşitleri (1) YEMLEME/MAZMUZ (1) YEMLİ OLTA İLE KIYIDAN LEVREK AVCILIĞI (1) Yo-Zuri (1) Zargana avı teknikleri (1) zargana oltası yapım videosu (1) ZIPKIN AVCILIĞI (8) Zoka (1) Zoka Dökümü (1) zoka veya kursun dökmek (1) ZOKALI AVCILIK (1) zokalı lüfer takımı (1) zokalı takım avı (1) zokalı takımlar (2)